ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός και καραμπόλες για τις Περιφέρειες στη ΝΔ

Μπορεί, αυτονόητα, το βάρος για τη ΝΔ να πέφτει στις εθνικές εκλογές και να υπάρχει ικανοποίηση για τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες (Pulse για τον ΣΚΑΪ και MRB για το Star), αλλά στη ΝΔ αυτές τις μέρες ασχολούνται με μια σημαντική εκκρεμότητα που δεν είναι άλλη από τους συνδυασμούς που θα στηρίξει το κόμμα στις περιφέρειες της χώρας.

Άλλωστε, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη ΔΕΘ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ΝΔ θα δηλώσει στήριξη σε συνδυασμούς, όμως δεν θα δώσει χρίσματα, με κάποιες αποφάσεις να αναμένονται ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ήδη οι διεργασίες έχουν πυκνώσει.

Φερ ειπείν, την Τετάρτη το απόγευμα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη που είναι και μέλη της ΝΔ πέρασαν το κατώφλι του κόμματος, προκειμένου να συναντήσουν τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, τον τομεάρχη Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκης Τάσο Γαϊτάνη, με δεδομένο ότι οι δίαυλοι ΝΔ-Τατούλη έχουν καταρρεύσει.
Και παρά τη σύσκεψη, πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει με τον κ. Τατούλη, με λίγες εξαιρέσεις.

Επιλογή του κόμματος για την Πελοπόννησο, πάντως, φαίνεται να είναι η στήριξη του νυν δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο δίλημμα αυτή τη στιγμή, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την περιφέρεια Αττικής. Μέχρι προ ολίγων εβδομάδων, κλειδωμένος εμφανιζόταν ο Γιώργος Πατούλης. Έχει ανακύψει, όμως, η περίπτωση του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος σε συνομιλητές του επισημαίνει ότι σκέφτεται την κάθοδο στην Περιφέρεια, προσβλέποντας, όμως, σε στήριξη από κόμματα, μόνο αφού ανακοινώσει την πρωτοβουλία του. Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ υπάρχει σοβαρή εισήγηση υπέρ της στήριξης του κ. Παχατουρίδη, στη λογική ότι έχει «πέρασμα» σε άλλους πολιτικούς χώρους και τα δημοσκοπικά στοιχεία είναι θετικά τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, προ σχεδόν δύο εβδομάδων, ο Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του δεύτερου στην οδό Πειραιώς, όπου συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης, με τον δήμαρχο Αμαρουσίου να τηρεί στάση αναμονής, ενόψει των τελικών αποφάσεων στη ΝΔ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η επιλογή Παχατουρίδη εμφανίζεται πιο ισχυρή, αν και τίποτε δεν έχει κλειδώσει.

Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η ΝΔ δεν έχει διλήμματα: στην Κεντρική Μακεδονία στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο τον Αλέκο Καχριμάνη, στη Θεσσαλία τον Κώστα Αγοραστό και στο Νότιο Αιγαίο τον Γιώργο Χατζημάρκο.

Ανακάτεμα της τράπουλας

Σε όλη την επικράτεια, πάντως, οι ζυμώσεις είναι έντονες. Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα για τις κινήσεις της ΝΔ κατά τόπους είναι τα εξής:

Στερεά Ελλάδα: Ακούγεται το όνομα του Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος, όμως, προτιμά τη Βουλή, συνεπώς αναζητείται πρόσωπο.

Δυτική Ελλάδα: Οι νύξεις στον Ανδρέα Κατσανιώτη να διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να αναζητείται πρόσωπο.

Ιόνια Νησιά: Μάλλον κλειδώνει ο γεωπόνος Κώστας Καρβούνης, αν και ενδιαφέρεται ο άλλοτε υποψήφιος Σπύρος Σπύρου.

Δυτική Μακεδονία: Έχουν γίνει συζητήσεις με τον γαλάζιο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος το σκέφτεται εδώ και μήνες, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε και επισήμως ανοιχτός στη διεκδίκηση της Περιφέρειας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος θεωρείται καλός στη δουλειά του, αλλά η παράταξή του εμφανίζεται αποδιοργανωμένη και υπάρχει προβληματισμός για τη δυναμική του, με αποτέλεσμα να ακούγονται και τα ονόματα του Δημήτρη Πέτροβιτς και του Θεόδωρου Μαρκόπουλου, ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί με τον περιφερειάρχη.

Βόρειο Αιγαίο: Υπάρχει προβληματισμός για τη νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, χωρίς, βεβαίως, να έχει αποκλειστεί η στήριξή της, αν και έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του προερχόμενου από το Κίνημα Αλλαγής, Σταμάτη Μαλέλη.

Κρήτη: Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έχει αρκετές συμπάθειες, αλλά η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, και από το αν θα τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.reader.gr/news/politiki/pyretos-kai-karampoles-gia-tis-perifereies-sti-nd

Πυρετός και καραμπόλες για τις Περιφέρειες στη ΝΔ
To Top