MESSINIA PLUS

Πύλος: Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυαρίνεια

143 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΡΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ

Συναυλία στην κεντρική πλατεία της Πύλου θα δώσει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 στις 20.00 στο πλαίσιο εορτασμού της 195ης επετείου για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Η ιστορία της Μπάντας του Π.Ν ξεκινά τον Απρίλιο του 1879. Είκοσι οκτώ εθελοντές μουσικοί που επιβαίνουν στο πολεμικό πλοίο “Ελλάς” κάνουν την πρώτη εμφάνιση της μπάντας του Π.Ν. στην πρωτεύουσα της Μάλτας, στη Βαλέτα. Μετά από 17 χρόνια έχοντας αυξήσει το προσωπικό και έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προόδου, συμμετέχει στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Τον Σεπτέμβριο του 1911 ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης κυβερνήτης του θωρηκτού ‘’Αβέρωφ‘’ την εγκαθιστά πάνω στο πλοίο, εμψυχώνοντας έτσι το πλήρωμά του κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στους Βαλκανικούς πολέμους του ’12 -13.
Στη συνέχεια, η μπάντα αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική και αυτό δεν αργεί να αποτυπωθεί στην πράξη παρουσιάζοντας σχηματισμούς ακριβείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 1926. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το μετέπειτα διαβατήριο στη σύγχρονη ιστορία της για την πρόσκληση και συμμετοχή στα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, καθώς επίσης και στην Ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, όπου και εκεί οι Έλληνες ομογενείς την τίμησαν με το καλύτερο τρόπο.
Οι λάτρεις του παλιού καλό ελληνικού κινηματογράφου τη θυμούνται στην ταινία ‘’Φαίδρα‘’ με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και φυσικά στην ταινία ‘Η Αλίκη στο ναυτικό’, με το γνωστό τραγούδι ‘’Τράβα μπρος‘’ σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της μπάντας του Π.Ν. αποτελεί αναμφισβήτητα η συμμετοχή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Ανάμεσα στις 3 στρατιωτικές μπάντες η επιτροπή επέλεξε εκείνη, θέλοντας να επιβραβεύσει την αξιόλογη μέχρι τότε πορεία της. Στη συνέχεια συμμετέχει στην τελετή έναρξης των Special Olympics που έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 2011 όπου δίνει το “παρών” αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του Αθηναϊκού κοινού.
Η δυναμική της δεν αργεί να κεντρίσει και το ενδιαφέρον της ελληνικής τηλεόρασης. Οι Έλληνες τηλεθεατές αγκάλιασαν την μπάντα μέσα από τις μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ, του ΑLPHA και του SKAI. Μέσω των πολυάριθμων και ποικίλων δράσεων καταξιώνεται κατακτώντας μια ιδιαίτερη θέση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας. Οι στιγμές χαράς και ελπίδας που απλόχερα χαρίζει σε ιδρύματα με παιδιά που τόσο έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι η κοινωνία είναι κοντά τους και τα στηρίζει, καθώς και η διασκέδαση που προσφέρει σε πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων που κατακλύζουν τα θέατρα και τις πλατείες όπου εμφανίζεται, είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τα μέλη να συνεχίσουν να προάγουν αυτό που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα τον πολιτισμό.

Πύλος: Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυαρίνεια
To Top