ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πύλος γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια την 190η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου-Τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος τιμήθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο της Πύλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 190ή επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Το μετάλλιο απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.
Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο, κυρίως για τη συμμετοχή του σε έναν εορτασμό με πολυδιάστατη σημασία και πολλά μηνύματα. Επεσήμανε το “πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας ευρωπαϊκών δυνάμεων για απελευθέρωση ευρωπαϊκού χώρου” και στάθηκε στην “ενότητα μέσα από συνεργασία και αλληλεγγύη, για να εδραιωθεί η ελευθερία” – εκτιμώντας πως “όταν η ενότητα υπονομεύεται έσωθεν, η ελευθερία γίνεται ασυδοσία”.

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι “είναι τιμή και ευλογία για την πόλη και το δήμο η παρουσία του μακαριώτατου. Βασιζόμαστε στην Εκκλησία”, και σημείωσε ότι “είναι ύψιστη τιμή, καθώς δίνεται για πρώτη φορά το Χρυσό Μετάλλιο του δήμου” – και ζήτησε από τον μακαριώτατο να προσεύχεται για την Ελλάδα, το δήμο και την ανθρωπότητα.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στο δήμαρχο μια απεικόνιση του Απόστολου Παύλου κάτω από την Ακρόπολη, στην Πνύκα, που μεταφέρει το μήνυμα του χριστιανισμού – σημειώνοντας πως το μήνυμα του χριστιανισμού πρέπει και πάλι να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα στο προαύλιο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις 10 έφθασε στην Πύλο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και προέστη στη δοξολογία. Στη συνέχεια στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

Tην Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, παραβρέθηκε ο τέως Πρωθυπουργός και βουλευτής ΝΔ Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Ηλίας Παναγιώταρος, ο αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, αυτοδιοικητικοί, αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στην Ναυμαχία, πολιτευτές, εκπρόσωποι των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 5ου Λυκείου Καλαμάτας Ιωάννης Μπουγάς.

Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση και στις 12 το μεσημέρι και μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος στον Αρχιεπίσκοπο, ακολούθησε γεύμα.

Στις 8 το βράδυ έγινε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και η καύση πυροτεχνημάτων στο παλιό λιμάνι.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν από ειδική εξέδρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Θηβών Γεώργιο, Ιλίου Αθηναγόρα, Μαρωνείας Παντελεήμων, Σταγών Θεόκλητο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος, Αξιωματούχοι ξένων Ενόπλων Δυνάμεων κ. α.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το λιμάνι προκειμένου να παρακολουθήσει το φαντασμαγορικό θέαμα της αναπαράστασης.
Αμέσως μετά την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους την χαρακτήρισε επιτυχημένη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όσους συνετέλεσαν, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το θέαμα.

«Ήταν ένα όμορφο θέαμα με ένα σπουδαίο μήνυμα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος διευκρινίζοντας ότι «όταν θέλουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις, κάθε εποχής, να επιτελέσουν το έργο τους με ζωντάνια, ελπίδα και προσπάθεια τότε έχουμε επιτυχίες. Ας γίνει το Ναυαρίνο ένα παράδειγμα και ένα μάθημα για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

To Top