ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Γεραπετρίτης: Nομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη χώρα

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού έκανε δεκτό το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που θα φέρει έναν «γνήσιο εκσυγχρονισμό» στη χώρα. «Σήμερα, απέναντι στην ιστορία, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Με καθαρές αρμοδιότητες, με καθαρή ευθύνη και ο πολίτης παραμένει ιδιοκτήτης της εξουσίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, κλείνοντας την συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ψηφίζουμε σήμερα μια τομή που συζητούμε επί 45 χρόνια στην Ελλάδα, δηλαδή τη μεταφορά όλης της διοικητικής ύλης όλων των ατομικών πράξεων στη διοίκηση. Ο υπουργός διατηρεί 100% τις αρμοδιότητές του, έναντι του πρωθυπουργού, διατηρεί τη χάραξη της στρατηγικής του υπουργείο, διατηρεί την κανονιστική αρμοδιότητας που έχει, δηλαδή να εκδίδει κανονιστικές πράξεις κατ΄ εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου και μεταφέρεται μόνο η έκδοση ατομικών πράξεων, που εκδίδονται βάσει του νόμου, των διαταγμάτων και των αποφάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, που επεσήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο θα είναι εκείνο που θα οργανώνει τις προσλήψεις για το σύνολο του ελληνικού δημοσίου, από Μάιο μήνα.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
To Top