ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφίσματα από Άρι και Θουρία: “Θέλουμε ενεργές Κοινότητες ή ερημοποίηση των χωριών μας;”

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζουν με ψηφίσματά τους τα Συμβούλια Κοινοτήτων Θουρίας και Άριος. Νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις Κοινότητες τις οποίες ουσιαστικά μετατρέπει σε παρακολούθημα του εκάστοτε δημάρχου, καταργώντας ακόμα και την ξεχωριστή κάλπη. Οι Κοινότητες Άριος και Θουρίας κατέθεσαν στο Δήμο Καλαμάτας το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

“Οι Κοινότητες και τα αιρετά όργανα αυτών διαχρονικά είναι ο καθημερινός και άμεσος κρίκος των πολιτών για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους, τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθώς φροντίζουν και κάνουν πράξη την αποκέντρωση και αξιοποίηση της επαρχίας για αυτό θα πρέπει:

α. Ο πρόεδρος και το Συμβούλιο του θα πρέπει να αποφασίζει για την Κοινότητα του στα μικρά έργα και να εισηγείται τα μεγάλα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

β. Ο πρόεδρος να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στην οικονομική επιτροπή.

γ. Να νομοθετηθεί οι Κοινότητες να έχουν έναν προϋπολογισμό μέρος της ΣΑΤΑ ανάλογα με τον πληθυσμό, τα έσοδα της κάθε Κοινότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα όπως πχ (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, κοινόχρηστους χώρους, κοιμητήρια, αγροτική οδοποιία και γενικά την καθαριότητα).

Η ανάδειξη των αιρετών οργάνων στις τοπικές Κοινότητες με ξεχωριστή κάλπη έδωσε την δυνατότητα σε αρκετούς πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους να συμμετέχουν σε μία εκλογική διαδικασία χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, με αποτέλεσμα μεγάλης ανταπόκρισης και συμμετοχής συνδυασμών στις εκλογές του 2019.

“Με το υπό κατάργηση νομοσχέδιο και τις αλλαγές που έρχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση είμαστε αντίθετοι στην εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών Κοινοτήτων με τον συνδυασμό του κάθε υποψήφιου Δημάρχου και ζητάμε να συνεχιστεί η ήδη επιτυχημένη διαδικασία εκλογής των τοπικών συμβουλίων σε ξεχωριστή κάλπη”

Τελικά πρέπει να δούμε πραγματικά τι θέλουμε ερημοποίηση των χωριών ή μία στροφή στην αποκέντρωση στον πρωτογενή τομέα με τους πολίτες και τις κοινότητες ενεργές”.

Ψηφίσματα από Άρι και Θουρία: “Θέλουμε ενεργές Κοινότητες ή ερημοποίηση των χωριών μας;”
To Top