ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψήφισμα στήριξης στους 64 συμβασιούχους covid του Δήμου Καλαμάτας: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία-Ενστάσεις από την αντιπολίτευση και αποχωρήσεις

Δήμαρχος: “Τους έχουμε ανάγκη αυτούς τους εργαζόμενους”

Ενστάσεις και διαφωνίες από την αντιπολίτευση:

Κοσμόπουλος: “Γιατί δεν κάναμε προκήρυξη;”

Τζαμουράνης: “Δεν προσλήφθηκαν με διαφάνεια”

Οικονομάκου: “Έχουν αξιολογηθεί; Μπορεί ο Δήμος να σηκώσει αυτό το κόστος μισθών;”

Κουκούτσης: “Με διαφάνεια προσλήφθηκαν”

Ψήφισμα για τη στήριξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – COVID 19 έφερε προς ψήφιση η Δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με εισηγήτρια την Αντιδήμαρχο Μαρία Αγγελή, κατά την 11η /2022 συνεδρίασή του. Να υπενθυμίσουμε οτι οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με την τελευταία παράταση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα αυτοί οι εργαζόμενοι, να μένουν στον “αέρα”, αφού δεν μπορούν οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου λόγω αντισυνταγματικότητας, με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη να αφήνει “παράθυρο” να έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, όχι με ειδική μοριοδότηση αλλά με μοριοδότηση που έχουν από την εργασιακή τους εμπειρία. Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη του επιστολή – αίτημα εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση της Covid-19, εκφράζει την άποψη ότι: “Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που προσελήφθησαν στο Δήμο Καλαμάτας και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου για την αντιμετώπιση και κάλυψη αναγκών που προέκυψαν κατά την πανδημία Covid-19, προσέφεραν τα μέγιστα και συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών, καλύπτοντας θέσεις οι ανάγκες των οποίων είναι πάγιες και διαρκείς. Η παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους και λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου”.

Αγγελή: Σε ανάλογο ψήφισμα για εργαζόμενους στο Νοσοκομείο δεν ακούσαμε ανάλογες ενστάσεις

Το ψήφισμα αυτό εδράζεται στην επιστολή που έστειλαν στον Δήμαρχο Καλαμάτας 64 εργαζόμενοι στις 20.5.2022. Παράλληλα, αρκετοί από αυτούς ετοίμασαν κι εξώδικο για να υποστηρίξουν την θέση τους, δηλαδή να παραμείνουν στις εργασίες τους με νομοθετική ρύθμιση.

Το θέμα συζητήθηκε στο τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και προκάλεσε διαφωνίες κι ενστάσεις εκ μέρους μιας μερίδας της αντιπολίτευσης που θεώρησαν το ψήφισμα ως προσπάθεια μονιμοποίησης εργαζομένων που προσλήφθηκαν ως επιλογές της Δημοτικής αρχής και του Δημάρχου, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στα οκτάμηνα ή στο ΑΣΕΠ.

Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα: Το ψήφισε η Δημοτική Αρχή, οι συνεργαζόμενοι δημ.σύμβουλοι και η Λαϊκή Συσπείρωση-Αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση

Τελικά μετά από μεγάλη συζήτηση – την οποία σας παρουσιάζουμε αυτούσια από το ΔΣ – ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία και το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους της παράταξης του Δημάρχου, τους συνεργαζόμενους και της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αρκετούς συμβούλους να έχουν ήδη αποχωρήσει.

Τι έχει δηλώσει ο Βορίδης για το θέμα με τους συμβασιούχους για τις ανάγκες της πανδημίας covid 19

“Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμπεριληφθούν κανονικά στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του 2023 που ξεκινάει τον τρέχοντα μήνα” και τόνισε ότι “όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία στο Δημόσιο με αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες, δηλαδή μέσω του Α.Σ.Ε.Π.”

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει χαρακτηρίσει ως ανεδαφικό το αίτημα για χορήγηση ειδικής μοριοδότησης στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με συμβάσεις Covid, υποστηρίζοντας  ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόσφατα τρεις ειδικές μοριοδοτήσεις που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου, η ειδική μοριοδότηση πρέπει να δικαιολογείται από κάποια ειδική αναγκαιότητα της θέσης. «Άλλως, το γεγονός ότι κάποιος που εργάστηκε ως συμβασιούχος δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους ειδική μοριοδότηση έναντι ενός άλλου εργαζομένου που αποκτά την ίδια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλο φορέα» διευκρίνισε. Τέλος, χαρακτήρισε κατάκτηση αυτής της Κυβέρνησης τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

Προγραμματισμός ετήσιων προσλήψεων από τους Δήμους-Τι αναφέρει το Υπουργείο

To Top