ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις…”

Του Βασίλη Τζαμουράνη Πολιτικού Μηχανικού,

 Δημ.Συμβούλου, επικεφαλής Δημ.παράταξης «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ»

Στην περασμένη συνεδρίαση  το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία με ψήφους κυρίως της Δημοτικής αρχής ενέκρινε  ψήφισμα «περί  στήριξης των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση  του Covid-19», που ζητούν να παραμείνουν και να  συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη λήξη των αλλεπάλληλων παρατάσεων της σύμβασής τους επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Η  πρόσληψη αυτών των εργαζομένων ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020 (όταν ενέσκηψε η πανδημία) και έκτοτε παρατάθηκε σταδιακά (4 φορές) με καταληκτική ημερομηνία την 31/5/2022 . Θυμίζω ότι όλες οι προσλήψεις λόγω  Covid-19 έγιναν απ’ ευθείας από την Δημοτική αρχή παρά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης η επιλογή να γίνεται από μία διαπαραταξιακή επιτροπή.

Η Δημοτική αρχή  ασφαλώς γνώριζε τον νόμο που δεν επιτρέπει αυτό που περιλαμβάνει το ψήφισμα και τις  θέσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών (Δελτίο τύπου 21.3.2022) όπου με σαφήνεια δήλωσε ότι η ημερομηνία λήξεως των συμβάσεων αυτών είναι  η 31.5.2022 , παρόλα αυτά  προσπαθώντας να επιδείξει δήθεν φιλεργατικά αντανακλαστικά  ενέκρινε  το σχετικό  ψήφισμα.

Στην υπ’ αριθμ. 160/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής όπου αποφασίσαμε την   τελευταία παράταση των σχετικών συμβάσεων η δημοτική αρχή μας είπε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στον δήμο διότι αναμένει να προσλάβει μέσω της κοινωφελούς εργασίας αρκετούς εργαζόμενους που θα καλύψουν τις ανάγκες και από την άλλη ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης με 8μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Τι άλλαξε άραγε και τώρα ανακάλυψε ότι είναι απαραίτητοι και εγκρίνει την μόνιμη πρόσληψή τους;

Βέβαια οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν την συνέχιση της εργασίας των. Άλλωστε το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό για όλους. Όμως το ίδιο δικαίωμα να προσβλέπουν σε πρόσληψη είχαν (και  έχουν)  και τόσοι άλλοι άνεργοι που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί καταλάβει αυτές τις θέσεις αν η κυβέρνηση  δεν προέκρινε  τις συνεχείς  παρατάσεις των συμβάσεων λόγω Covid-19, αλλά προχωρούσε νέες προσλήψεις όταν τελείωναν οι προηγούμενες.

Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή να κοροϊδεύουν αυτούς  τους συνδημότες μας με ψεύτικες  υποσχέσεις και ελπίδες και να τους υποβάλλουν σε περιττά έξοδα για προσφυγές στην Δικαιοσύνη, θα ήταν προτιμότερο , δίκαιο και πιο αποδοτικό για την λειτουργία του δήμου, να διεκδικήσουν  και ν’ απαιτήσουν  την συμπλήρωση των κενών σε προσωπικό με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, παρέχοντας έτσι τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους, εγκαταλείποντας την γνωστή μέχρι σήμερα μέθοδο της έντεχνης  ομηρίας των εργαζομένων και της αναμονής μέχρι ν’ αποφανθούν τα Δικαστήρια.

Πρέπει επιτέλους να μπεί ένα τέλος στις μεθοδεύσεις και στις πρακτικές του παρελθόντος (στην  υποκρισία , την  πελατειακή  αντίληψη , την  ρουσφετολογία και στο βόλεμα των ημετέρων),  που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει την πατρίδα μας.. Ίσες ευκαιρίες για όλους  πρέπει να είναι  σήμερα το σύνθημα  μας.

 

“Ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις…”

Δημοφιλέστερα

To Top