ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Yπουργείου Εργασίας

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, έρχεται να αντιμετωπίσει την αδήλωτη και υποπληρωμένη εργασία, τη μη καταβολή δεδουλευμένων, να αντιμετωπίσει τις «επιχειρήσεις-θερμοκοιτίδες ανεργίας», να ρυθμίσει θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και να βάλει ένα πλαίσιο για την αναπηρία και την ισότητα των ΑΜΕΑ, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας με δική του αυτοτελή εργασία, όχι λόγω μνημονιακής υποχρέωσης», τόνισε ο κ. Νεφελούδης υπογραμμίζοντας πως έχει τρεις άξονες:

«Εργασιακά θέματα, στην κατεύθυνση της προστασίας της εργασίας. Εκτός από την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις πολιτικές προστασίας όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουμε μεγάλο κεφάλαιο για την προστασία των ήδη εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν υψηλό ποσοστό παραβατικότητας και είναι “θερμοκοιτίδες ανεργίας”.

Εκεί χρειάζεται σειρά από παρεμβατικές ενέργειες προστασίας των εργαζόμενων … έχουμε μέτρα για την αδήλωτη εργασία, την υποπληρωμένη εργασία και την μη καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και μέτρα με θετικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα δεν θα μπαίνουν στην διεκδίκηση δημόσιου χρήματος … αυτό είναι μεγάλο κίνητρο για επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιείται δημόσιο χρήμα με όρους υγείας στο επιχειρείν», ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.

«Ασφαλιστικά μέτρα, για διορθώσεις παθογενειών του παρελθόντος, με αιχμή αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς που δεν θα υπόκεινται σε διαδικασία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, όταν δεν παρουσιάζουν εισόδημα, ειδικά για τους νέους.

Συγκεκριμένα σε διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται πως όσοι μηχανικοί και δικηγόροι εντοπιστούν από τον ΕΦΚΑ ότι κατά την προηγούμενη φορολογική περίοδο είχαν μηδενικό εισόδημα, θα απαλλάσσονται από την επιβολή μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που σήμερα είναι 167 ευρώ. Η διάταξη σχεδιάζεται να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017 και θα αφορά τους μη μισθωτούς μηχανικούς, που σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ ανέρχονται σε περίπου 68.000, αλλά και τους δικηγόρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 42.000.

Νόμος πλαίσιο για την αναπηρία, όχι μόνο τις αναπηρικές συντάξεις, αλλά πλαίσιο που καθορίζει την ισότητα των ΑμεΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην κοινωνική, πολιτική και άλλη λειτουργία τους», ανέφερε ο κ.Νεφελούδης.

Ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «όλη η αδήλωτη και υποπληρωμένη εργασία αναφέρεται στο ΣΕΠΕ … έχουμε παραδείγματα για την προστασία των υπερωριών και την ανάδειξή τους στο χώρο … πολλά πρακτικά θέματα που έχουν μεγάλη σημασία».

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «βλέπεις π.χ. σε τραπεζικούς χώρους να μην καταγράφονται στην ΕΡΓΑΝΗ οι υπερωρίες … αυτό με τεχνικούς τρόπους αντιμετωπίζεται», όπως είπε, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες στις προσεχείς ανακοινώσεις της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Yπουργείου Εργασίας
To Top