Το δικό μου Σχολείο

Πρωτιά του Πειραματικού Γυμνασίου σε πανελλήνιο διαγωνισμό με την “πολιτιστική διαδρομή στην Καλαμάτα του 1920”

Σχεδίασαν έναν ψηφιακό πολιτιστικό περίπατο στην Καλαμάτα του 1920

Την πρώτη θέση στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι» του Ιδρύματος Ωνάση κατέκτησε το Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας.
Με έμπνευση περιηγητικούς χάρτες και φανταστικές απεικονίσεις του ελλαδικού χώρου από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα, οι σχολικές ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα ή περισσότερα χαρτογραφικά τεκμήρια και να τα συνδέσουν με ιστορικά γεγονότα, μύθους ή φανταστικές διηγήσεις.
Η ομάδα “Χρονοταξιδευτές” του Πειραματικού Γυμνασίου με αφορμή έναν τοπογραφικό χάρτη της πόλης της Καλαμάτας, στον οποίο απεικονίζεται και η διαδρομή του τραμ και του σιδηροδρόμου το 1928, αξιοποίησε αρχειακό υλικό από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, δημοσιεύματα του τύπου αλλά και προφορικές μαρτυρίες, μύθους και δεισιδαιμονίες, και σχεδίασε έναν πολιτιστικό περίπατο στην πόλη του 1920.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Απολαύσαμε την πόλη. Απολαύσαμε τις ιστορίες της. Επισκεφτήκαμε το παρελθόν της. Την είδαμε πολύβουη και πολύχρωμη. Να διασκεδάζει και να στενάζει. Να χαίρεται και να λυπάται. Μπήκαμε στο τραμ και κάναμε το γύρο της πόλης, στις πλατείες και στα παζάρια της, στα θέατρα και στους κινηματογράφους της. Μάθαμε για τους ανθρώπους της, εκείνους που ήρθαν αλλά και εκείνους που έφυγαν. Και παντού ιστορίες… Η πόλη ξεχειλίζει από ιστορίες… Τις δεχτήκαμε με αγάπη… Και σας αφηγούμαστε τις καλύτερες!!!»

Στην Ομάδα «Χρονοταξιδευτές» συμμετείχαν οι μαθητές: Βασιλική Βασιλόγιαννη, Θεοδώρα Ιντρίζι, Αμαλία Κρασακοπούλου, Σταυρούλα Κλαμπατσέα, Μαριάννα ΝτίνΙ, Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, Γεώργιος Ρουσόπουλος, Γεώργιος Σκριβάνος, Γεώργιος Φλώρος, Άννα Φωτοπούλου και οι εκπαιδευτικοί: Χριστίνα Ζάννη, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, Άλκη Δίμιζα, φιλόλογος, Αντωνία Καραλιά, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, Κωνσταντίνος Πούλος, καθηγητής γεωγραφίας και βιολογίας.


Η ομάδα συνεργάστηκε με τα ΓΑΚ Μεσσηνίας και την κ. Αναστασία Μηλίτση, με το εργαστήριο αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου και τον κ. Μαλαπέρδα, με τον εκπαιδευτικό – ζωγράφο κ. Ηλία Μακρή και με τον γραφίστα Γιάννη Σακκά, ενώ όλη την προσπάθεια στήριξε η διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Νικητοπούλου.
Το video της ψηφιακής αφήγησης: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Η ΠΟΛΗ: Με τραμ, με φορδ, με ασημένιο άλογο ή και ξυπόλυτοι: μια πολιτιστική διαδρομή στην Καλαμάτα του 1920

 

Δημοφιλέστερα

To Top