ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε ο Τσίπρας

Και ο Μεσσήνιος Χαράλαμπος Λαλούσης στα 6 ονόματα που έδωσε ο Τσίπρας στη Βουλή οτι παρακολουθούνταν

Στις 18:00 ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση για την άρση ασυλίας των βουλευτών Μανωλάκου και Πάτση και υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

 

"Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης"

είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
  • ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
  • ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης
  • ο πρώην Σύμβουλος Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος
  • οι επικεφαλής (πρώην και νυν) της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Λάγιος και Θόδωρος Αλεξόπουλος

Τι περιείχε ο φάκελος της ΑΔΑΕ

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της  ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7/12 και εμπλούτισα κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12.Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης. Το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους. Περιέχει το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση, όλες οι δυνάμεις της δημοκρατίας, να διαλύσουμε.

Στις 28/12 λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η ανεξάρτητη αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κου Ανδρουλάκη και Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από τηνΑρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθει πράγματι σε επισύνδεση, ο υπουργός εργασίας κος Χατζηδάκης,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Φλώρος,ο Αρχηγός ΓΕΣ κος Λαλούσης,ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κος Διακόπουλος ο πρωήν και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κοι Λάγιος και Αλεξόπουλος.Και η απάντηση που επισήμως έλαβα, ήταν έξι στα έξι.Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη».

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Για τον υπουργό του, τον στόχο της ΕΥΠ C5046, και κατά κόσμον Χατζηδάκη Κωστή Χατζηδάκη τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβρη του 2020 εως τον Μάη του 2021.Δηλαδή τον κο Χατζηδάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη επι 8 συνεχόμενους μήνες. Με διατάξεις που αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε ανα δυο μήνες. Που σημαίνει ότι υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις παρακολούθησης του τότε υπουργού ενέργειας και σήμερα εργασίας.Για τους δε στρατιωτικούς οι διατάξεις ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2020 εως τον Μάιο του 2022.Με δυο λόγια η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια.Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για τη παρακολούθηση αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και των δύο αρχηγών».

Τα ερωτήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας ;Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε ; Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ;Ύποπτοι για κατασκοπία ;». Επίσης έθεσε θέμα για την ειδική εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Αναρωτήθηκε ρητορικά: «Γιατί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία εισαγγελέας που κάνει κατ εξακολούθηση κατάχρηση εξουσίας, βρίσκεται ακόμη στη κρίσιμη αυτή θέση, με επιμονή Μητσοτάκη και ενώ εχω επισήμως ζητήσει την απομάκρυνσή της».

Ένοχος ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε σαφείς ευθύνες στον Kυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες». Σημείωσε πως «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε «στόχους» κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι. Να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Επίσης είπε πως «ο κος Μητσοτάκης ως εγκέφαλος και αρχηγός αυτού του εγκληματικού δικτύου, προέβη στις πράξεις αυτές διότι πέραν όλων των άλλων, διακατέχεται από μια βαθύτατη οίηση και αλαζονεία. Μεγάλωσε ως πρίγκιπας και τώρα νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς και πίστεψε ότι θα είναι ισόβιος. Ότι κανείς ποτέ δε θα τον ελέγξει».

Ψέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε επίσης πως ο πρωθυπουργός «επί μήνες λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ψέματα.Στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, στις συζητήσεις στη Βουλή, στις δημόσιες δηλώσεις του.Ψέματα είπε ακόμη και μέσα στη Βουλή, αρκετές φορές. Μας έλεγε ότι είναι αδιανόητο να παρακολουθεί τον κο Χατζηδάκη και τον κο Φλώρο.Με πιο χαρακτηριστική τη τελευταία φορά που βρεθήκαμε μαζί σε αυτή την αίθουσα, στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και το έβαλε στα πόδια. Έληξε τη συνεδρίαση, λες και είναι ταυτόχρονα και προεδρεύων. Για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα που του έθετα με επιμονή:«Αν αποδειχτεί τελικά ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Χατζηδάκη και Φλώρο θα παραιτηθείς ;»Αυτό το ερώτημα του έθεσα και αντί να μου απαντήσει ευθέως « δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Χατζηδάκη και θα παραιτηθώ αν αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο», επέλεξε να ταπεινωθεί και να το βάλει στα πόδια».

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: « Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής».

Μετά την κατάθεση Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της 3ης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία 2 βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων

πηγή: http://www.news247.gr/politiki/alexis-tsipras-paremvasi-sti-voyli.9915735.html

Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε ο Τσίπρας

Δημοφιλέστερα

To Top