ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις Μπεχράκη για εστίαση και πληττόμενους κλάδους

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

"H αυτοδιοίκηση ειδικά πρέπει να σταθεί στο πλευρό του κλάδου της εστίασης όπως και σε ορισμένες εργασιακές ομάδες οι οποίες συνδέονται με τη ζωή των δημοτών μας άμεσα και να το πράξει με αποτελεσματικό τρόπο. Η εστίαση πραγματικά έχει πάθει σοβαρή ζημιά τόσο οι επιχειρήσεις αλλά και αναλογικά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οι τελευταίοι βιώνουν τις μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις , αυτοί και οι οικογένειές τους. Μιλάμε για το 20% και πλέον της τοπικής οικονομίας χωρίς τις παράπλευρες επιδράσεις που έχουν στην οικονομική ζωή κάθε δήμου ξεχωριστά.
Οι δήμοι μας είναι στενά και ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με την λειτουργία ορισμένων κλάδων. Η σύνδεσή τους πηγάζει μέσα από τη λειτουργία τους και την λειτουργία του δημόσιου χώρου σε όλα τα σημεία της πόλης ( εμπορικά , κέντρο , τοπικά κέντρα συνοικιών, πολιτισμού, αναψυχής).

Σημαντικό ρόλο έχουν στις τοπικές κοινότητες οι φορείς παραγωγής πολιτισμού και τοπικοί καλλιτέχνες. Μέσα μεταφοράς και μέσα τοπικής τοπικής ενημέρωσης.

Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη είναι καλή και αναγκαία αλλά είναι πολύ μικρή βοήθεια για την κατάσταση που εχει περιέλθει ειδικά ο κλάδος της Εστίασης. Γι' αυτό πρέπει να ασχοληθούν διεξοδικά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί .
Είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων με σκοπό την εκτίμηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, την κατάθεση των προτάσεων από τους φορείς Εμπορικό Επιμελητήριο και συλλόγους , την συγκεκριμενοποίηση τέλος των αιτημάτων προς την κυβέρνηση.
Στο νότο της χώρας , με μικρό αριθμό κρουσμάτων covid-19 και περιοχές με ήπιο κλίμα , ακόμα και στους χειμερινούς μήνες , με μικρή πληθυσμιακή συγκέντρωση ,όπως είναι οι δήμοι της Μεσσηνίας , μπορούν να λειτουργήσουν στον ανοιχτό χώρο και εξωτερικά αυτών των επιχειρήσεων εστίασης.
Αρκεί με σχέδιο να υπάρξουν οι κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας των τραπεζοκαθισμάτων και αριθμού πελατών για την ειδική αυτή λειτουργία τους. Ενώ τα τοπικά μικρά καφέ σε διάφορους δρόμους των πόλεων , μπορούν να λειτουργήσουν με όρθιους σε απόσταση . Οι χώροι στάθμευσης μπορούν να είναι δωρεάν εκ περιτροπής {μονά, ζυγά).

Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει στήριξη σε ορισμένους κλάδους όπως των των τοπικών μέσων επικοινωνίας (τοπικές εφημερίδες ,τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα και sites που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις κύριου έργου για την απασχόληση τους).
Την οικονομική στήριξη των αστικών συγκοινωνιών των μικρών δήμων για τον εκσυγχρονισμό τους μακροπρόθεσμα με επιδοτούμενες νέες χαράξεις διαδρομών αλλά και δίνοντας την αποκλειστική εκμετάλλευση μερικών κερδοφόρων εποχιακά γραμμών με συγκεκριμένους όρους για μια ορισμένη χρονική περίοδο.
Το ίδιο και σε ορισμένες πιάτσες ταξί .Ενώ τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν για τις προτάσεις φορέων πολιτισμού που τους υποβάλλονται.

Οι δήμοι ως καλύτεροι γνώστες των ειδικών προβλημάτων γνώση η οποία πηγάζει από την εγγύτητα τους με τους δημότες τους, πρέπει να διαχειριστούν μέρος της οικονομικής βοήθειας των κεντρικών κονδυλίων σε ορισμένους τουλάχιστον τομείς . Μπορούν να το απαιτήσουν με το νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης που διεκδικούν, την διαφάνεια των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων τους που διαθέτουν, αλλά και την μεγάλη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των πολιτών που υπάρχει σε δημοτικούς συμβούλους στο θεσμό".

Σταμάτης Μπεχράκης

Οι προτάσεις Μπεχράκη για εστίαση και πληττόμενους κλάδους

Δημοφιλέστερα

To Top