ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα 4.000.000 € του Δήμου Καλαμάτας κατατέθηκαν στην ΤτΕ

13.230.600 € ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τα πρώτα 4.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του Δήμου Καλαμάτας κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών / Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (αριθμ. 2/66965 – 13.09.2017).

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των διαθεσίμων του Δήμου Καλαμάτας ανέρχεται στο ποσό των 13.230.599,69 ευρώ.
Σύντομα θα κατατεθεί και επιπλέον ποσό, αφού εκτιμηθούν με ακρίβεια οι άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους πρώτους δήμους που προσφέρει τα ταμειακά διαθέσιμά του για κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως άλλωστε είχε πράξει και το 2015.
Άλλωστε ο ίδιος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας είχε πρόσφατα υπεραμυνθεί της κίνησης αυτής, δηλώνοντας στο Δημοτικού Συμβούλιο ότι “όταν πρόκειται για εθνικό ζήτημα τότε όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη”, ενώ είχε συμπληρώσει ότι “σε διαφορετική περίπτωση διαπράττουμε παράβαση καθήκοντος”.

Στον αντίποδα, η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην κατάθεση από τους Δήμους των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως και πολλοί Δήμοι(πχ Δήμος Πατρέων).

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που ορίζει τη συγκέντρωση των διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ στο πλαίσιο της θέσπισης Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.

Πρόκειται για μια από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στόχο τη διαφάνεια στα οικονομικά του Δημοσίου. Η λογική της δημιουργίας αυτού του λογαριασμού είναι η ενιαία αποτύπωση των εισροών και των εκροών και η κατάργηση σειράς «ειδικών λογαριασμών» που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για διάφορους λόγους.

Παράλληλα το υπουργείο οικονομικών επιδιώκει να μεταφέρει στην ΤτΕ και ένα ποσό που προσεγγίζει τα 4 δις ευρώ και είναι κατατεθειμένο σε εμπορικές τράπεζες από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

 

Τα πρώτα 4.000.000 € του Δήμου Καλαμάτας κατατέθηκαν στην ΤτΕ
To Top