ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο αν εντοπιστούν να δουλεύουν χωρίς να έχουν κάνει self-test αν και υποχρεούνται

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1.500 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΑΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ SELF-TEST

Oι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη:

“Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας επιστρατεύουμε, όπως είναι γνωστό, και τα self-tests τα οποία θα συμβάλλουν στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας.

Επεκτείνουμε, λοιπόν, την χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς.

Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

Η εστίαση.

Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

Οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Αυτές είναι οι δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε, να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα”.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

“Πρώτα από όλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία.

Κάθε βδομάδα, το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας την ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή, νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας και λοιπά.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει, έχει, επαναλαμβάνω, και αυτή την δυνατότητα.

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με την διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω και είναι απλή, δεν χρειάζεται για αυτό το λόγο να τρομάζει κανένας.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Είναι  απλό. Όσοι το ακούτε περιπεπλεγμένο θα δείτε ότι μόλις μπείτε σε αυτές τις ιστοσελίδες, εκεί που παραπέμπω τώρα, όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. Και όλα αυτά που λέω τώρα, θα είναι  σε λίγη ώρα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία, είναι φιλικά στο χρήστη.

Εκεί λοιπόν υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19»

Εννοείται ότι αν το αποτέλεσμα του self-test είναι  αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του, είναι αυτονόητο.

Εάν τώρα το αποτέλεσμα το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο. Δεν προσέρχεται στην εργασία του. Κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι  αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Αν πάει σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν τώρα το αποτέλεσμα και του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα αντίστροφα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-tests, έτσι ώστε το πράγμα να λειτουργήσει ομαλά.

Τελειώνω λέγοντας τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί αυτή η διαδικασία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

“Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, εάν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self-test. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό”

ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ή ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ SELF-TEST

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self-tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.), για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ τώρα, του Σώματος Επιθεωρητών, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test και παρόλα αυτά είναι εκεί στη δουλειά του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Και εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Θα ήθελα, τέλος, να ενημερώσω ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, από την Δευτέρα 19 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου.

Και επαναλαμβάνω για όλους όσοι τους φάνηκαν αυτά που είπα λίγο περίπλοκα, διότι στον προφορικό λόγο δεν είναι όλα απομνημονεύσιμα, εάν μπείτε σε λίγη ώρα στην ιστοσελίδα μας θα δείτε ότι όλα είναι απλά και μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα για όλους τους ενδιαφερόμενους. Ευχαριστώ πολύ”.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΣΕ SELF TEST

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

“Καταρχάς σας ενημερώνουμε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων και η διάθεση των self test από αυτά εξελίσσεται ομαλά. Μέχρι στιγμής, 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test σε συμπολίτες μας.

Όπως έχει ήδη τονιστεί, η δράση αυτή συμπληρώνει τη στρατηγική μας σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του κορονοϊού.

Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και το σχέδιο αυτό εισέρχεται στη δεύτερη φάση υλοποίησής του από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Η προτεραιότητα που έχει δοθεί σε αυτές τις ομάδες στηρίχθηκε στα εξής κριτήρια.

Πρώτον, στην ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του Κράτους και δεύτερον, στα διαθέσιμα αποθέματα self test με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει ως σήμερα από τους αναδόχους και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ SELF-TEST

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε και από τον Υπουργό Εργασίας, οι εργαζόμενοι που σήμερα ανακοινώνονται θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και στον δημόσιο τομέα, στις κατηγορίες αυτές, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την  ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδος που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Όπως με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα, η διαδικασία παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία είναι η ίδια. Κατόπιν επίδειξης του ΑΜΚΑ, τα στοιχεία των οποίων θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην ΗΔΙΚΑ.

Η διαδικασία καταχώρησης, όπως είπαμε, είναι η ίδια και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο υπάλληλος ή ο λειτουργός μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

“Τέλος, στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευση τους στην εργασία δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου και σύμφωνα με το άρθρο 43 το υπαλληλικού κώδικα ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις”

Οι σχετικές δηλώσεις κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού. Ο αρμόδιος προϊστάμενος προσωπικού είναι υπεύθυνος και υποχρεωμένος για την τήρηση των ως άνω μέτρων και φέρει ευθύνη που ελέγχεται πειθαρχικώς, εφόσον προσέλθει στο χώρο εργασίας υπάλληλος χωρίς την σχετική δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Ευχαριστώ πολύ”.

Πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο αν εντοπιστούν να δουλεύουν χωρίς να έχουν κάνει self-test αν και υποχρεούνται
To Top