ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόσωπα ΝΑΡΤΟΥΡΑ: Κώστας Ξυδέας και Βασίλης Παπαευσταθίου

Δύο Γενικές Συνελεύσεις σε μία για το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & τη Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», του 2020 και του 2021, που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στις 11:00, καθώς και διεξαγωγή εκλογών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας electobox (αναφορά στη νέα διοίκηση θα γίνει τις επόμενες μέρες). Η Γενική Συνέλευση για το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σχετικά με την πανδημία Covid-19.

Η Γ.Σ. ανακήρυξε τον καθηγητή, κ. Πέτρο Θέμελη, Επίτιμο Μέλος του σωματείου. Τον τίτλο αυτό αποδέχτηκε με χαρά και συγκίνηση, τιμώντας με την παρουσία του –σε όλη της τη διάρκεια- την Γ.Σ., με αξιόλογες παρεμβάσεις και σχόλια.

Ο Σπύρος Κούτρας (γραφίστας), δραστήριο μέλος του σωματείου, παραχώρησε αφιλοκερδώς στο σωματείο ένα εξαιρετικό έμβλημα (λογότυπο), που φιλοτέχνησε ο ίδιος, για την επετειακή αυτή χρονιά των 200 χρόνων από την Επανάσταση. (Θα γίνει εκτενής αναφορά το αμέσως επόμενο διάστημα.).

Στο πλαίσιο αυτό ανακηρύχθηκαν τα πρόσωπα που ομόφωνα είχαν ψηφιστεί από το Δ.Σ. του σωματείου ως “ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ”, για τα έτη 2019 και 2020

Ο τίτλος «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ» απονέμεται από το σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ μία φορά για κάθε έτος, σε μία προσωπικότητα -μέλος ή μη του σωματείου -, που πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις για αυτόν τον τίτλο.

Σκοπός της θέσπισης και της απονομής του τίτλου είναι η δημιουργία μιας αφορμής, ώστε να εκφραστεί ευρύτερα, η εκτίμηση στο πρόσωπο αυτό, αναδεικνύοντας το έργο του και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην τέχνη, τη φύση και γενικότερα, στον πολιτισμό.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ” για το 2019 ανακηρύχθηκε ο Βασίλης Παπαευσταθίου (α/α πρακτ. 1 /11-01-2020) και “ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ” για το 2020 ο Κώστας Ξυδέας (α/α πρακτ. 5 /12-12-2020).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: ΠΡΟΣΩΠΟ “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” 2019

Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, MSc Αρχιτεκτονική/ Πολεοδομία και στην Σχολή Τεχν. Εφαρμογών του ΕΑΠ στον MSc Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Είναι συνιδρυτής της Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ενός μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα που έχει στόχο την προώθηση του κινηματογράφου και την ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας. Για τον σκοπό αυτό, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προγραμματίζει τη διοργάνωση προβολών ταινιών που επιδιώκουν την ανάδειξη του κινηματογράφου και την διάδοσή του ως μορφή τέχνης, μέσα από την οργάνωση προβολών, ταινιοθήκης, διαλέξεων, συνεδρίων και εργαστηρίων. Από ένα προσωρινό camp προσφύγων μέχρι ένα απομακρυσμένο σχολειό της Μεσσηνίας, και από το Κάστρο της Καλαμάτας μέχρι το θεραπευτήριο του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας πραγματοποιεί συνέχεια προβολές και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στηρίζοντας φιλανθρωπικές οργανώσεις, ομάδες και ατομικότητες της ευρύτερης περιοχής.

Το 2015 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα Εύ-τόπος, που διοργάνωσε την έκθεση Φαντάσου την Πόλη: Καλαμάτα 2015 και δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάδειξη της αξίας του δημοσίου χώρου.
Επίσης, είναι συνδιοργανωτής σε πρωτοβουλίες, όπως το Καλαμάτα 2030, το Κalamatamove, μιας διαδραστική πλατφόρμα μετακίνησης ΑμεΑ στην πόλη και των Φωνών μέσα από τα Κτήρια, της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων καταγραφής και ανάδειξης των ιστορικών κτηρίων της Καλαμάτας.

ΚΩΣΤΑΣ ΞΥΔΕΑΣ: ΠΡΟΣΩΠΟ “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” 2020

Ο Κώστας Ξυδέας γεννήθηκε το 1968, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το 1981 μετακόμισε στην Ελλάδα με την οικογένεια του και συγκεκριμένα στο χωριό Σαϊδώνα, από όπου είναι και η καταγωγή του.
Από νεαρή ηλικία έδειξε την ευαισθησία του για την φύση και τον άνθρωπο.
Στα εφηβικά του χρόνια, είχε κλίση στην μουσική και έπαιζε διάφορα μουσικά όργανα. Αυτό που τον κέρδισε όμως, ήταν το μπουζούκι.
Ταυτόχρονα, η αγάπη για την φύση τον έκανε να περιηγηθεί στα βουνά και τις θάλασσες, παρατηρώντας την πανίδα και την χλωρίδα τους.
Επιστρέφοντας από τον στρατό, ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες. Μία από αυτές ήταν στο δασαρχείο, ως φύλακας, στο δάσος της Βασιλικής, στον Ταΰγετο.

Το 1993 ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση Μπλάουελ, αρχικά ως βοηθός γεωπόνου και στη συνέχεια, για πάρα πολλά χρόνια, εργάστηκε ως σύμβουλος βιολογικής γεωργίας. Μια ειδικότητα σχεδόν άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Αυτό ήταν κάτι που τον εξέφραζε, γιατί έτσι μπορούσε να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στο να σταματήσει η αλόγιστη χρήση χημικών στις καλλιέργειες και στη φύση.
Το 1995 παντρεύτηκε την Γεωργία Σπανού, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νίκο και την Όλια.
Το 1998 δημιούργησε, με άλλους συγχωριανούς του, την φυσιολατρική ομάδα Σαϊδώνας «Φ.Ω.Σ.», με στόχο την ανάδειξη των κρυφών μονοπατιών, φαραγγιών και των ορεινών όγκων του Ταΰγετου. Στις δραστηριότητες αυτές συμμετείχαν ορειβατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε άτυπα μία ομάδα πυρασφάλειας, που συμμετείχε και σε κατασβέσεις πυρκαγιών.
Το 2000 ασχολήθηκε με την σπηλαιολογία, όντας ιδρυτικό μέλος, στη θέση του ειδικού γραμματέα, στον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Ταΰγετου – Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Ο Σύλλογος αυτός είχε ως αντικείμενο την εξερεύνηση και καταγραφή σπηλαίων και βάραθρων, άγνωστων για την σπηλαιολογική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σύλλογος δρούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, ο ίδιος συμμετείχε, για αρκετά χρόνια, στην Τριμελή Επιτροπή Προστασίας Σπηλαίων Ελλάδος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας.

Το 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος δήμου Λεύκτρου με τον συνδυασμό «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» ( Δ.Α.Σ.) και εκλέχθηκε ως επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας.

Το 2008, διαπιστώνοντας την ανάγκη για την προστασία της περιοχής και των ανθρώπων της, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΓΑΙΑ», Γρηγόρη Ορφανίδη, συμφώνησαν στην ένωση του Σπηλαιολογικού Συλλόγου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με τον φυσιολατρικό σύλλογο εθελοντών «ΓΑΙΑ». Ως «ΓΑΙΑ» λοιπόν οι δύο σύλλογοι εντάχθηκαν στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας.
Από τότε έως σήμερα, ο Κώστας Ξυδέας είναι ο Διοικητής Εθελοντών του συλλόγου και συνεχίζει να προσφέρει την βοήθεια του, ανιδιοτελώς, όπου παραστεί ανάγκη.

Πρόσωπα ΝΑΡΤΟΥΡΑ: Κώστας Ξυδέας και Βασίλης Παπαευσταθίου
To Top