ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Η σπείρα απατεώνων με τα τηλεφωνήματα ξαναχτυπά στην Καλαμάτα!

Αδίστακτοι τηλεφωνούν σε σπίτια και λένε ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε τροχαίο – Προσποιούνται τους αστυνομικούς, τους γιατρούς ή τους δικηγόρους και αποσπούν χρηματικά ποσά εμπλέκοντας ακόμη και ανήλικα παιδιά!

Επώνυμη δημόσια καταγγελία – ενημέρωση κάνει σήμερα ο Π.Μ. αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Εχθές δεχθήκαμε τηλεφώνημα ότι δήθεν ο γιος μας τράκαρε και χτύπησε με το αυτοκίνητο του θανάσιμα ένα κοριτσάκι από Αλβανία επτά ετών. Για δέκα λεπτά μέχρι να επικοινωνήσουμε και να αποκαλυφθεί ότι ήταν απόπειρα εξαπάτησης με σκοπό την απόσπαση χρημάτων μας έφυγε η γη κάτω από τα πόδια. Ήταν το χειρότερο δεκάλεπτο της ζωής μας…. Από την ασφάλεια μας είπαν ότι υπάρχει σπείρα που χτυπάει Καλαμάτα αλλά και γενικά τη χώρα με παρόμοιες προσπάθειες. Εχθές χτύπησαν με τον ίδιο τρόπο επτά περιπτώσεις στην πόλη μας“…

Και συνεχίζει: “Μετά από αυτό διαπίστωσα ότι ανάλογο τηλεφώνημα δέχθηκαν τρεις γνωστοί μας τον τελευταίο μήνα…Ένας εδώ και δύο στην Αθήνα…Φίλοι μου, αν δεχθείτε ανάλογο τηλεφώνημα μην θορυβηθείτε καλέστε το πρόσωπο που υποτίθεται ότι εμπλέκεται και αν δεν απαντάει την αστυνομία….Ελπίζω και εύχομαι να μην βιώσει κανένας άλλος τέτοιο πανικό”…

Καθημερινές καταγγελίες

Οι καταγγελίες στην Αστυνομία είναι καθημερινές, τα θύματα που υποκύπτουν στις απαιτήσεις των απατεώνων αρκετά όμως το άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι συμμορίες δεν επιλέγουν μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά και παιδιά. Η Ασφάλεια, έχει εξιχνιάσει στο παρελθόν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις και επισημαίνεται ότι μόνο το Β’ εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης πολιτών, συνελήφθησαν 15 άτομα (12 βουλγαρικής υπηκοότητας και 3 ελληνικής) και ταυτοποιήθηκαν ακόμα 14, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.
Συνήθως οι δράστες επιλέγουν τα θύματα τους αφού προηγουμένως αποκτήσουν με κάποιο υπόγειο τρόπο τα προσωπικά τους δεδομένα.

Τι λέει η Αστυνομία- Πως δρουν οι απατεώνες

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενημερώνει, τους πολίτες, ενώ οι υπηρεσίες της δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών, σε όλη την επικράτεια. Προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

• Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
• Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
• Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
• Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ συνιστά στους πολίτες:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
• Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
• Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
• Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.

Προσοχή: Η σπείρα απατεώνων με τα τηλεφωνήματα ξαναχτυπά στην Καλαμάτα!
To Top