ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή από κλοπές ενόψει Πάσχα, λέει η Αστυνομία

Τι πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν το σπίτι ενόψει Πάσχα: Συμβουλές από ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από πρώην διαρρήκτη!

Το κοινό θα πρέπει να είναι υποψιασμένο και να μην αφήνει εκτεθειμένα πορτοφόλια και τσάντες στην εκκλησία και στις αγορές.

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσετε το σπίτι σας:

-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε για να επιβλέπουν την οικία σας, και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
-Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.
-Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το «100» ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Τα μεγάλα λάθη που γίνονται και προκαλούνται οι διαρρήκτες:

Οι έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι διαρρήκτες κοιτούν τις λεπτομέρειες πριν μπουν στη διαδικασία να κλέψουν ένα σπίτι. Μπορεί να νομίζετε πως είστε προσεκτικοί αλλά ίσως υπάρχουν κάποια πραγματάκια που πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε περισσότερο για να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Δείτε ποια είναι αυτά…

Αφήνετε τα σκουπίδια στο μπαλκόνι για πολλές μέρες Αν βγάλετε, για παράδειγμα, τα σκουπίδια στο μπαλκόνι Πέμπτη και μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουν πεταχτεί ακόμα, αυτό λέει στους διαρρήκτες ότι λείπετε τα Σαββατοκύριακα. Μην αφήνετε σκουπίδια στη βεράντα για πολύ ενώ το ίδιο ισχύει και για άδεια κουτιά. Πέρα από το ότι δείχνουν σαν να λείπετε, δίνουν την αίσθηση ότι έχετε και χρήματα να ξοδέψετε.

Φαίνεται ότι έχετε γάτα στο σπίτι Αν οι διαρρήκτες καταλάβουν ότι έχετε γάτα στο σπίτι θα υποθέσουν πως θα αφήνετε κάποιο παράθυρο ή κάποια πόρτα ανοιχτή μέσα στην ημέρα για να βγαίνει το κατοικίδιο στο μπαλκόνι. Έρευνες έχουν δείξει πως τα σκυλιά που αποτρέπουν περισσότερο τις διαρρήξεις σε ένα σπίτι είναι τα πιο μικρά επειδή γαβγίζουν πολύ και είναι πιο ευκίνητα σε αντίθεση με τα μεγάλα που δεν είναι πάντα οι καλύτεροι φύλακες.

Το όνομά σας είναι στο γραμματοκιβώτιο: Μερικές φορές οι διαρρήκτες απλά τηλεφωνούν στο σπίτι σας (βρίσκοντας το τηλέφωνο από το όνομα που έχετε βάλει στο γραμματοκιβώτιο) για να δουν αν είστε εκεί. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγετε να λέτε σε αγνώστους στο τηλέφωνο πότε είναι οι πιο βολικές ώρες για να σας βρίσκουν. Μπορεί αυτός που σας τηλεφώνησε να ακούγεται σαν πωλητής αλλά η πραγματικότητα ίσως είναι διαφορετική.

Η καθαρίστρια του σπιτιού έχει το δικό της κλειδί: Μπορεί να μην είναι τόσο κακό αυτό από μόνο του γιατί ίσως εμεπιστεύεστε την καθαρίστριά σας. Δεν ξέρετε, όμως, τι λάθος μπορεί να κάνει. Μπορεί να αφήσει κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή ή και να βγάλει ένα δεύτερο κλειδί και να το χάσει. Όπως και να’χει η καλύτερη λύση σε αυτό το θέμα είναι να είστε στο σπίτι όποτε έρχεται η καθαρίστρια.

Κλείνετε όλα τα φώτα του σπιτιού το βράδυ: Ακόμα και αν είστε σπίτι καλό είναι το βράδυ να αφήνετε έστω ένα φως ανοιχτό. Όταν όλα είναι σκοτεινά είναι σαν να δίνετε στους διαρρήκτες την άδεια να μπουν στο σπίτι σας. Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν πως οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται στο φως της ημέρας που οι περισσότεροι ένοικοι λείπουν στις δουλειές τους, όταν δεν υπάρχει κανένα φως στο χώρο τη νύχτα τα πράγματα γίνονται λίγο πιο επικίνδυνα.

Συμβουλές από πρώην διαρρήκτη για να μην σας κλέψουν ποτέ:

Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κόλπα μια ληστείας καλύτερα από έναν… πρώην διαρρήκτη; Όταν μάλιστα αυτός εγκαταλείπει το έγκλημα και περνά στο στρατόπεδο των νομοταγών πολιτών, μπορεί να δώσει εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες για την αποτροπή της καλύτερα οργανωμένης ληστείας. Ακολουθούν εννέα πολύτιμες τέτοιες συμβουλές από τον Michael Fraser, έναν πρώην διαρρήκτη που έγινε ειδικός σε θέματα ασφάλειας κατοικιών.

1. Κατοικίδια Έχετε κατοικίδιο; Καλά κάνετε. Μην το διατυμπανίζετε με προειδοποιητικές πινακίδες ή αυτοκόλλητα στις πόρτες και τα παράθυρα διότι έτσι οι διαρρήκτες θα ξέρουν πως είναι λιγότερο πιθανό να έχετε και κατοικίδιο και συναγερμό στο σπίτι. Επιπλέον θα έρθουν προετοιμασμένοι να “εξουδετερώσουν” το σκύλο σας με αθέμιτα μέσα. Καλύτερα να τους πιάσει απροετοίμαστους.

2. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ποτέ μην ανακοινώνετε ότι φεύγετε για διακοπές στο Facebook και στα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι σαν να λέτε στους διαρρήκτες: “Ελάτε να με κλέψετε, θα λείπω από το σπίτι”.

3. Μεσιτικά Αν πρόκειται να δώσετε φωτογραφίες της ιδιοκτησίας σας σε ένα μεσιτικό γραφείο πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι διαρρήκτες σήμερα προετοιμάζονται πάρα πολύ καλά μέσω ίντερνετ, ψάχνοντας για φωτογραφίες του στόχου και χρησιμοποιώντας ακόμα και το Google Street View. Οπότε να είστε προσεκτικοί οι φωτογραφίες να μην αποκαλύπτουν αντικείμενα μεγάλης αξίας ούτε να κάνουν σαφή τη διαρρύθμιση του σπιτιού.

4. Παράθυρα Πάντα να χρησιμοποιείτε φιμέ τζάμια που τους εμποδίζουν να κοιτάξουν μέσα στο σπίτι και παράθυρα ασφαλείας που δεν παραβιάζονται εύκολα. Οι ληστές σπάνια μπαίνουν στη διαδικασία να σπάσουν τζάμι, εξ αιτίας του θορύβου αλλά και του κινδύνου να τραυματιστούν.
5. Κήπος Μην αφήνετε εκτεθειμένα στον κήπο σκάλες και άλλα εργαλεία που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα στην προσπάθειά τους να διαρρήξουν το σπίτι σας. Επίσης, οι ληστές ψάχνουν τα σκουπίδια προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Γι αυτό μην πετάτε έγγραφα στα σκουπίδια πριν τα καταστρέψετε.

6. Έξω από το σπίτι Σε ένα καφέ, μπαρ ή εστιατόριο ποτέ μην αφήνετε την τσάντα σας στο πάτωμα. Περάστε την στην καρέκλα ή ακουμπήστε την σε ένα σημείο που να έχετε οπτική επαφή. Το κινητό σας μην το αφήνετε ποτέ πάνω στο τραπέζι, είναι πολύ εύκολο να το αρπάξει κανείς. Όταν πάτε για ψώνια μην βάζετε ποτέ την τσάντα σας μέσα στο καλάθι, ενώ όταν πληρώνετε με κάρτα να κρύβετε καλά τον προσωπικό σας κωδικό.

7. Μέσα στο σπίτι Μην αφήνετε τα κλειδιά σας σε κοινή θέα και ποτέ μην γράφετε τη διεύθυνσή σας στο μπρελόκ. Επειδή βρίσκουν τρόπους να παραβιάζουν όλες τις πόρτες, είναι καλό να βάζετε από πίσω κάποιο σύρτη ασφαλείας.

8. Πολύτιμα αντικείμενα Πλέον οι περισσότεροι διαρρήκτες αναζητούν μικρά αντικείμενα όπως ipad κοσμήματα και φορητούς υπολογιστές που μπορούν να κλέψουν εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά. Μην αφήνετε πόρτες και παράθυρα ούτε για λίγο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγοροι μπορούν να είναι και με τα σημεία από όπου μπορούν να τρυπώσουν. Το καλύτερο σημείο του σπιτιού για να αποθηκεύσετε πολύτιμα αντικείμενα είναι το πατάρι, το αποφεύγουν διότι από εκεί δεν έχουν τρόπο διαφυγής.

9. Αν παρόλα αυτά πέσετε θύμα διάρρηξης… Τραβήξτε φωτογραφίες από κάθε γωνιά του σπιτιού για να δώσετε στην ασφαλιστική σας εταιρία ή στην ΕΛΑΣ και σκαλίστε καλά τη μνήμη σας για το τι μπορεί να λείπει. Οι άνθρωποι συνήθως δεν συνειδητοποιούν την έκταση της απώλειας μέχρι να καταθέσουν στην αστυνομία.

http://www.athensmagazine.gr/

Προσοχή από κλοπές ενόψει Πάσχα, λέει η Αστυνομία
To Top