ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση μετά τα μνημόνια

"ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ" ΑΠΑΝΤΑ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Σε άνοιγμα προς τον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την προοπτική «προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια» προχωρεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημεριδα "Νέα Σελίδα".

Ξεκινώντας από το θέμα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζει τη σημασία της κοινής παραδοχής, ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές. «Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος; Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ», σημειώνει με έμφαση.

Επίσης, βρίσκει την ευκαιρία να επισημάνει τα «κέρδη» για την Ελλάδα σε αυτόν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι χάρη στη δική μας διαπραγματευτική στάση επιτεύχθηκε μια καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές.
Αν είχαμε υπογράψει όταν φώναζε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν θα υπήρχαν».

Για το πρόβλημα της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ήδη από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα έχουμε δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας. Ενώ την καταστροφική πενταετία 2010-2014, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, φτάσαμε η χώρα να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ανέργους».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης στη «Νέα Σελίδα» ασχολείται με τη συζήτηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου, και ερωτηθείς για τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία-σε αντιδιαστολή με τους κλειστούς διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική κεντροαριστερά- επισημαίνει: "Αυτή η αντίφαση υπάρχει και βασικά αναδεικνύει το πολιτικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί την ώρα που η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βλέπει την πραγματική κρίση και αναζητά εναλλακτικές, προοδευτικές λύσεις, το ΠΑΣΟΚ σέρνει ακόμα το ασήκωτο βάρος της πολιτικής που μας έβαλε στα μνημόνια και, βεβαίως, της καταστροφικής συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά.
Είναι ολοκληρωτικά δέσμιο μιας πολιτικής που το ξέκοψε από την κοινωνική του βάση και εξανέμισε την εκλογική του δύναμη.

«Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί».

Καλεί, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο, «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Σε ερώτηση για το αν η ρητορική της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά πολωτική απαντά: "Ναι, είναι το γνωστό "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Βασικά, υπάρχει ένα σύστημα το οποίο, σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις, που πολύ συχνά αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Και όταν αυτά απαντηθούν, οι ίδιοι βγαίνουν και διαμαρτύρονται "α!η κυβέρνηση πολώνει το κλίμα","καταλύεται η δημοκρατία", "Βενεζουέλα"!Λοιπόν, σας λέω ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συμφέρον απο την πόλωση του κλίματος. Αλλά αν κάποιοι θεωρούν πόλωση τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ή για τα θαλασσοδάνεια, ας μας κατηγορήσουν για πόλωση, τι να κάνουμε;"

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικά βήματα – πράγμα που, βεβαίως, προϋποθέτει και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας».

Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ακόμα πιο εντατική δουλειά προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυρότερης σύνδεσης με την κοινωνία» -και πάντως «πολύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

Ενώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, τέλος, προαναγγέλλει «πιο εντατική δουλειά, τόσο πάνω στα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα για κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής όσο και στα ζητήματα της καθημερινότητας».

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:"Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός"

«Συμπλήρωμα κανενός δεν θα γίνουμε», υπογραμμίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στην εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου", συμπληρώνοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι το κλειδί.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, σταθερή και όχι ευκαιριακή, το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι: εθνική συνεννόηση ή καταστροφή. Σε αυτό το εθνικό δίλημμα έχουν να απαντήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που εξακολουθούν να παίζουν το παιγνίδι του μικρού δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια, όμως με άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση και όχι με νέες ψεύτικες ελπίδες.

Άλλωστε και το Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε:
"Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ το είπε και χθες και το εννοεί:
«Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες Κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό - όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση - έχει αποτύχει.
Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ Τσίπρα, όσο και για τον κ Μητσοτάκη.
Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και Κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Με την ευκαιρία να επισημάνουμε και πάλι ότι η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο".

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

"Ο κ. Τσίπρας φαίνεται συνειδητοποιεί ότι το δεκανίκι των ΑΝΕΛ είναι πια καμένο και ψάχνει άλλους συμμάχους. Πολύ δύσκολο να βρει...", ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόσκληση Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση μετά τα μνημόνια

Δημοφιλέστερα

To Top