ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Ελεύθερη είσοδος σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκα -Με νομοθετική ρύθμιση

Με ορίζοντα το φθινόπωρο η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα δεδομένα για την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας των πολιτών αλλά και τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα.

Το θέμα το έθεσε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στη Βουλή, αλλά και στο ψηφιακό συνέδριο για την «Ασφάλεια της υγείας μετά την πανδημία», στο οποίο μετείχε και ο Πρόεδρος της Moderna.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσπιστούν διευκολύνσεις –ο ίδιος είπε ότι προτιμά αυτόν τον όρο- για όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό και το πλάνο φαίνεται πως θα στηριχθεί στο πλαίσιο ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα για τους εμβολιασμένους.
Μάλιστα το επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης καθώς υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Οι διευκολύνσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους

Πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα αγωνιστική περίοδο.

To στίγμα των διευκολύνσεων έδωσε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security» και αναφέρθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα δίνοντας τον τόνο για τις δραστηριότητες στις οποίες οι εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».

Οι διευκολύνσεις λοιπόν που βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης είναι:

Από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, εκπαίδευση, πλοία κ.α.).

Δεν θα απαιτείται ούτε το μοριακό τεστ (PCR) εφόσον έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα και δεν θα έχουν την υποχρέωση καραντίνας εφόσον δεν έχουν συμπτώματα.

Τέλος και η μάσκα για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/eleytheri-eisodos-kleistoi-horoi-horis-maska-emboliasmenoi-dieykolynseis

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Ελεύθερη είσοδος σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκα -Με νομοθετική ρύθμιση
To Top