ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πρόγραμμα Sustain Olive: Ισπανοί πανεπιστημιακοί επισκέφτηκαν τον “ΝΗΛΕΑ”

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 στα πλαίσια του προγράμματος SUSTAIN OLIVE επισκέφτηκαν το νομό μας, o Roberto Garcia από το πανεπιστήμιο της Jaen που είναι ο συντονιστής εταίρος του έργου και οι Carlos Cebrian και Alejandro Gallego από την εταιρία Tekieroverde που έχει αναλάβει την προβολή και προώθηση του έργου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το ΝΗΛΕΑ στις 4 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή του Δρ Βασίλειου Στουρνάρα από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Καλαμάτας συνεχίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας και την επόμενη μέρα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση των εταίρων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Καλαμάτα.

Τους Ισπανούς εταίρους και τον κύριο Βασίλη Στουρνάρα στο Νηλέα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Κόκκινος Γιώργος και τους ξενάγησε στο συνεταιρισμό και σε αγροτεμάχια παραγωγών. Οι Ισπανοί πληροφορήθηκαν για τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Μεσσήνιοι ελαιοκαλλιεργητές και συζητήθηκαν οι δράσεις που θα σχεδιαστούν στα πλαίσια του προγράμματος, λύσεις που στοχεύουν να συμβάλουν στην αειφορία και βιωσιμότητα του μεσογειακού ελαιώνα.

Ο βασικός στόχος του SUSTAIN OLIVE είναι να προτείνει αειφόρες τεχνολογικές λύσεις προσαρμοσμένες στη μεγάλη ποικιλομορφία των μεσογειακών ελαιώνων. Η κοινοπραξία SUSTAIN OLIVE αποτελείται από 22 φορείς από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα την Τυνησία και το Μαρόκο και περιλαμβάνει 8 πανεπιστήμια 4 ερευνητικά κέντρα, 9 ενώσεις ελαιοκαλλιεργητών και μια εταιρία για την διάδοση και προώθηση του έργου στον ελαιοκομικό τομέα.

Σε μια εποχή που ο παραδοσιακός ελαιοκομικός τομέας στη λεκάνη της μεσογείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου και από την κλιματική αλλαγή, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει λύσεις που θα συμβάλουν στην αειφορία και στην βιωσιμότητα του.

Πρόγραμμα Sustain Olive: Ισπανοί πανεπιστημιακοί επισκέφτηκαν τον “ΝΗΛΕΑ”
To Top