ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα “βουνά” απο σκουπίδια

“Καμπανάκι” απο το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους κινδύνους στην υγεία των πολιτών, που εγκυμονούν τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους σε συνδυασμό με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν.

Η εβδομάδα που αρχίζει αύριο αναμένεται να είναι δύσκολη καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της έως την ερχόμενη Πέμπτη σε αντίθεση με την ΠΟΠ-ΟΤΑ που αναστέλλει την απεργία της. Με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στους κάδους και στο οδόστρωμα η κατάσταση αναμένεται “εκρηκτική” και επικίνδυνη.
Ήδη το Κέντρο Ελέγχου και Προόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση και συστήνει την ταχεία αποκομιδή των συσσωρευμένων σκουπιδιών!
Και στους δρόμους της Καλαμάτας η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δραματική με τον όγκο των σκουπιδιών να αυξάνεται καθημερινά και τις θερμοκρασίες καύσωνα 36-38 βαθμούς Κελσίου- που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο- να επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.


Συνιστώνται τα εξής μέτρα πρόληψης:

1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:

• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.

• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα “βουνά” απο σκουπίδια
To Top