ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Eγκαινιάστηκε σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι, ανήμερα της εορτής της Πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Εθνικούς και Δημοτικούς πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού για παραστάσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκειά του, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας διαθέτει μια επιβλητική Κεντρική Σκηνή, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ. και αίθουσα θεατών 650 θέσεων, μια μικρή αίθουσα 200 θέσεων (Στούντιο), δυο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας χορού, φουαγιέ στην είσοδο, καμαρίνια, κυλικείο, χώρους διοίκησης κι άλλους βοηθητικούς χώρους.

Έχει φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, αλλά και άλλες καλλιτεχνικές ποιοτικές παραγωγές. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις πρόζας και λυρικού θεάτρου, μεγάλου μεγέθους παραγωγές με υψηλές σκηνογραφικές και άλλες τεχνικές απαιτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να λειτουργήσει ως Συνεδριακό Κέντρο. Στους χώρους του είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλων των ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπερα με συνοδεία ορχήστρας, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ.) Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013, στην πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον τρεις αίθουσες, οι οποίες λειτουργούν μ’ αυτές τις – πολύ υψηλού επιπέδου – προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθ. Αλεξάνδρα Τριάντη), η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (αίθ. Σταύρος Νιάρχος) και η κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο, “Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση διεθνών παραστάσεων, οι οποίες θα διαφημίσουν την Καλαμάτα.

“Το Μέγαρο Χορού είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την πόλη και για την προώθηση του πολιτισμού τα επόμενα χρόνια. Η Διοίκησή του θα ασκείται, στο πλαίσιο της Κ.Ε. «Φάρις», από καλλιτεχνικό διευθυντή που θα οριστεί ύστερα από πανελλήνια προκήρυξη. Στόχος του Δήμου Καλαμάτας είναι να αποτελέσει ένα Μέγαρο Τεχνών – «Φάρο Πολιτισμού» για ολόκληρη την Πελοπόννησο”.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια, 5 Κυβερνήσεις, άλλοι τόσοι Δήμαρχοι, ένας Περιφερειάρχης και 15 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Με 15 λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι αμέσως άρχισε η τελετή του Αγιασμού από τον σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο.

Πολλοί ήταν οι προσκεκλημένοι στην τελετή

Η ομιλία του Παναγιώτη Νίκα

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

To Top