ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Παλαιστίνης για συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την 120 ΠΕΑ: Προς τι αυτή η συμφωνία;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ; - ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Διήμερη επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποίησε ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσσι, ο οποίος προσκλήθηκε από την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και την Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας. Ο Πρέσβης την Κυριακή 25.7 ήταν ομιλητής στο 10ο αντιφασιστικό φεστιβάλ Καλαμάτας με συνομιλητή τον δημοσιογράφο Κώστα Ράπτη.

Σήμερα Δευτέρα είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο στο Δημαρχείο της πόλης. Ο Πρέσβης έθεσε στον Δήμαρχο θέματα που απασχολούν τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ εξέφρασε την επιθυμία διατήρησης των άριστων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας και Παλαιστίνης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Τουμπάσι για την πορεία και τον σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας καθώς επίσης και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η περιοχή.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο στο γραφείο του ενώ στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσία του Παναγιώτη Κάτσαρη και του Θανάση Πετράκου.

Η συνέντευξη είχε βασικό θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Παλαιστίνιο διπλωμάτη να εκφράζει την απογοήτευσή του για την «πολιτική υποκρισία» της Ε.Ε. έναντι των εξελίξεων. «Η Ευρώπη επέβαλε στο παρελθόν κυρώσεις στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και πιο πρόσφατα στη Ρωσία και το Ιράν, επικαλούμενη θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο το Ισραήλ μπορεί, άραγε, να τίθεται υπεράνω του διεθνούς δικαίου και να μην αντιμετωπίζει κυρώσεις, οτιδήποτε και αν πράττει;», διερωτήθηκε ο κ. Τουμπάσι και προσέθεσε: «Πρέπει να είμαστε υπέρ της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα και των δύο. Όμως η Ελλάδα, μια φίλη χώρα, που έζησε κατοχή και δικτατορίες, έχει μεν το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες που την ενισχύουν αμυντικά, όμως όχι με κράτη που πράττουν δολοφονίες, ξεριζώνουν κατοίκους με τη βία και δεν αναγνωρίζουν καμία μα καμία συμφωνία", εννοώντας το Ισραήλ.

Τέλος τόνισε πως: "Υποστηρίζουμε ότι η χάραξη ΑΟΖ παντού –στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο– πρέπει να γίνεται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο και εμείς και εσείς υποστηρίζουμε, σε αντίθεση με το Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, που δεν το έχουν επικυρώσει. Είμαστε ανοιχτοί στην υπογραφή συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη χάραξη ΑΟΖ πάνω σε αυτή τη βάση».
Στη μετάφραση ήταν ο κ.Γιώργος Χαραλμπίδης.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΑΣ

Δημοφιλέστερα

To Top