Επί Σκηνής

Πρεμιέρα σήμερα για το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος , με συμμετοχή σχολείων από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από Κέρκυρα, Νάξο, Χίο, Χαλάνδρι και Ψυχικό.

Να σημειωθεί ότι λόγω της κακοκαιρίας, η τελετή  έναρξης και η παράσταση του έργου ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, δεν θα παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης (Σταδίου 48), στις 09:30 π.μ.

Φέτος για πρώτη φορά συμμετέχουν και πανεπιστημιακά ιδρύματα από Ισπανία [ Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante], Αγγλία [Royal Academy of Dramatic Art], καθώς και η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα δοθούν μέσα σε 8 ημέρες συνολικά 13 παραστάσεις ενώ θα υπάρχει και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης απηυθυνε κάλεσμα συμμετοχής στα δρώμενα του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντάς το ως “ξεχωριστό πολιτιστικό σταθμό με διεθνή ταυτότητα”. Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης δήλωσε πως το φεστιβάλ “είναι πια θεσμός”, πως φέτος το πρόγραμμά του είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι με παράλληλες δράσεις, και τάχθηκε υπέρ της “διεύρυνσης του θεσμού” και τη διάχυσή του σε όλο το Νομό που να περιλαμβάνει ξεναγήσεις και ομιλίες σε μνημεία. Επίσης μίλησε για συνέργειες που πρέπει να επιδιωχθούν με άλλους φορείς, όπως το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ώστε να συμμετέχουν και επιχειρήσεις του νομού.

Ο εκπρόσωπος της εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζίλας,  που αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα των παραστάσεων, λέγοντας πως φέτος το φεστιβάλ ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μάλιστα επεσήμανε ότι ημερολογιακά το φεστιβάλ συμπίπτει με τους θεατρικούς αγώνες της αρχαιότητας που γίνονταν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, και ήταν αφιερωμένοι στη λατρεία του Διονύσου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σήμερα τον ρόλο “του επώνυμου άρχοντα” έχει αναλάβει ο Δήμος Μεσσήνης.

Η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου χαρακτήρισε το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που γίνεται για 8η χρονιά, ως “ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός”, κάλεσε τους πολίτες να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι σε αυτό και χαρακτήρισε “στοίχημα να αποκτήσει πλέον και νομική μορφή ο θεσμός αυτός”.

Ο φιλόλογος στο 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης, Νίκος Φουσιάνης, έκανε λόγο για προβολή μέσα από το φεστιβάλ τόσο της Αρχαίας Μεσσήνης, όσο και της ενασχόλησης της νέας γενιάς με το αρχαίο δράμα, που είναι εξίσου σημαντικό. Αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και μπορεί κανείς να βρει υλικό στο διαδίκτυο, ενώ είπε πως έχει ετοιμαστεί από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Μεσσήνης μια ιστορική διαδρομή-ξενάγηση στο θησαυροφυλάκιο της Αρχαίας Μεσσήνης και μια αναπαράσταση της δολοφονίας του Φιλοποίμενος στο Θησαυροφυλάκιο.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις, και μέλος της Επιτροπής Επιλογής των έργων, Όλγα Αλεξανδροπούλου, έκανε λόγο για “εμπειρία ζωής” που πρέπει να θεωρείται μια παράσταση στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.  Ως τέτοια θα πρέπει να εκλαμβάνεται από τους μαθητές, και όχι ως πενταήμερη εκδρομή. Έκανε λόγο για 50 DVD που ήρθαν στην επιτροπή και έπρεπε να γίνει η επιλογή, δηλώνοντας ότι η ίδια δυσκολεύτηκε να επιλέξει καθώς διαπίστωσε πως “υπάρχει μια προχειρότητα” στον τρόπο αποδίδονται τα έργα. “Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και δέος τα έργα αυτά”, είπε χαρακτηριστικά, και “όχι ως πενταήμερη εκδρομή”.

Τέλος, με χαρά και ενθουσιασμό  μίλησε και η ισπανίδα φοιτήτρια, της οποίας το κολλέγιο κάνει αύριο το πρωί, στις  10, την εναρκτήρια παράσταση με το έργο του Ευριπίδη “Ιππόλυτος”. Δήλωσε ότι η ομάδα της αποτελείται από 25 άτομα και πως η ίδια έρχεται δεύτερη φορά στην Αρχαία Μεσσήνη. “Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα βρεθούμε να κάνουμε παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη”, είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι από τα σχολεία της Μεσσηνίας συμμετέχουν το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης με τις “Ευμενίδες” του Αισχύλου και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, ενώ από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα παρουσιάσει τη “Μήδεια” του Ευριπίδη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και των παράλληλων δράσεων εδώ:Πρόγραμμα Θεατρικών παραστάσεων & Προγράμματα Δράσεων (2019)

To Top