ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα για το Υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΑΒΙΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Πρεμιέρα σήμερα για το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Στύλιου και του προέδρου του “Ελληνικού Κτηματολογίου”, Δημήτρη Σταθάκη,  τους οποίους υποδέχτηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, καθώς και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλή Ξηρογιάννη.

Μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της Αβίας, Μεσσήνης-Παμίσου και Καλαμάτας, χθες,  πλέον οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας, στην οδό Πανταζοπούλου 3, στον ίδιο χώρο που βρισκόταν  το Υποθηκοφυλακείο εδώ και περίπου 20 χρόνια. Δεν πρόκειται βέβαια για νέα υποδομή, ούτε αλλάζει ο χώρος που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα πολίτες και επαγγελματίες. Αυτό που αλλάζει είναι η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και η επίσημη έναρξη λειτουργίας ως “Υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου”.

Σήμερα ανέλαβε τα καθήκοντά της ως αναπληρώτρια προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Καλαμάτας, πρώην ειδική άμισθη Υποθηκοφύλακας Αβίας, Ευσταθία Στεφανέα, η οποία και υποδέχτηκε τον υφυπουργό.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας είναι το εικοστό μέχρι στιγμής  Κτηματολογικό Γραφείο, και αποτελεί υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου. Το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας έχει εγγεγραμμένα 123.000 δικαιώματα και κάθε χρόνο γίνονται 3-3.500 συναλλαγές, οπως τόνισε ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, που το επισκέφτηκε σήμερα.

Το Υποκατάστημα Καλαμάτας θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των τριών περιοχών, Μεσσήνης, Αβίας και Καλαμάτας, των οποίων τα Υποθηκοφυλακεία καταργήθηκαν. Δηλαδή θα εξυπηρετεί τις περιοχές: Ασπροχώματος, Καλαμάτας, Ελαιοχωρίου, Αβίας, Αλτομιρών, Βέργας, Δολών, Κάμπου, Μικράς Μαντινείας, Πηγαδιών, Σταυροπηγίου, Σωτηριανικών, Μεσσήνης, Μαυροματίου Παμίσου, Αβραμίου, Αναλήψεως, Αριστομένους, Βελικας, Βουταίνης, Διοδίων, Κεφαλοβρυσου, Κουτιφάρη, Λευκοχώρας, Λυκοτράφου, Μαδένης, Νεοχωρίου Αριστομένους, Παλαιοκάστρου, Πλατανόβρυσης, Πουλιτσίου, Στέρνας, Στρεφίου.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ουσιαστικά μετά την συγχώνευση των κατά τόπους υποθηκοφυλακείων το 2016 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους, ακολούθησε η ίδρυση του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, με τον νόμο 4512/2018 , και η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, των οποίων οι αρμοδιότητες πέρασαν πια στα Κτηματολογικά Γραφεία και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και οι υπάλληλοί τους μεταφέρθηκαν στα νέα κτηματολογικά γραφεία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΦΕΚ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Καλαμάτας υπάγονται τα ακίνητα της τοπικής αρμοδιότητας του καταργούμενου Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμάτας, του καταργούμενου Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Μεσσήνης Παμίσου και του καταργούμενου Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αβίας, όπως αυτή ισχύει μέχρι την κατάργησή τους.
Ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας του Υποκαταστήματος Καλαμάτας ορίζεται η 27η Μαΐου 2021,
ημέρα Πέμπτη.

 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Ουσιαστικά τα πρώην Υποθηκοφυλακεία χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία και τα ψηφιακά εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου παρέχοντας στους πολίτες ψηφιακές υπηρεσίες πρόσβασης, μέσω του gov.gr. Ήδη από την πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία πριν ένα μήνα, παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί https://ktimatologio.gov.gr/Professionals/Account/Login  και αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα «Θέαση» του Κτηματολογίου http://maps.gov.gr/

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο του τόπου όπου βρίσκεται το ακίνητο. Η έρευνα γίνεται χωρίς την καταβολή αντιτίμου. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (οι οποίες θα ταυτοποιούνται με κωδικούς από τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς τους συλλόγους και τα επιμελητήρια), ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Ειδικότερα:

  • Οι δικηγόροι διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.
  • Οι δικαστικοί επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Οι συμβολαιογράφοι έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.
  • Οι μηχανικοί έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.
  • Τέλος, κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο έχει πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά του με χρήση κωδικών Taxisnet.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου Υποκαταστήματός που τίθεται σε λειτουργία είναι:

1) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων

2) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση

3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους

4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα

5) Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων

6) Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

7) Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους

8) Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω
τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Όσον αφορά την πλατφόρμα «Θέαση», που μέχρι στιγμής παρείχε δωρεάν περιήγηση σε χαρτογραφικό υλικό όλης της χώρας, αναβαθμίζεται και μεταφέρεται στο maps.gov.gr. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, μέσω ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος πλοήγησης, ενώ είναι πλέον προσβάσιμη και από κινητά. Η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να βλέπει στον χάρτη τόσο τα όρια κάθε οικοπέδου, όσο και τον ΚΑΕΚ που αυτό φέρει.

Μαίρη Περδικέα

 

To Top