Μουσική

Πρεμιέρα σήμερα για τον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΒΑΝΝΕR ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στο ρυθμό του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017, κινούνται η πόλη και η περιοχή της, καθώς οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017.

Η καρδιά της πόλης της Καλαμάτας για 4 ημέρες- από σήμερα έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου- που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ θα “χτυπά” στους ρυθμούς της χορωδιακής μουσικής.

Περισσότεροι από 2.000 χορωδοί και οι συνοδοί τους αρχίζουν να έρχονται στην πόλη μας με τα μέλη της πρώτης χορωδίας να είναι ήδη εδώ.

Οι σημαίες των χωρών (15), από τις οποίες προέρχονται οι συμμετέχουσες χορωδίες, έχουν αναρτηθεί σε μεταλλική διάταξη, που τοποθετήθηκε στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, ενώ όσοι περπατούν στην Πλατεία μπορούν να δουν σε ανάλογες κατασκευές το πρόγραμμα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, «τα γιορτινά του έχει φορέσει» και το Μέγαρο Χορού, όπου ήδη λειτουργεί το Γραφείο του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών, καθώς έφθασε η πρώτη χορωδία και αναμένονται μαζικές αφίξεις των υπολοίπων.

ΣΤΗΝ ΤΕΝΤΑ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, έτοιμο είναι και το καλαίσθητο και γεμάτο με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες βιβλίο προγράμματος, το οποίο θα πωλείται στην Τέντα,στις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2017, οπότε θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συναυλία.

Επίσης, το βιβλίο προγράμματος θα διατίθεται στο Μέγαρο Χορού και το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» κατά τις ημέρες διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπάρχει, βεβαίως, και φυλλάδιο όπου παρατίθεται συνοπτικά το πρόγραμμα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 5-8 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος της Καλαμάτας προτείνει ειδικά για σήμερα Τετάρτη το απόγευμα κατά τη διάρκεια της παρέλασης όλων των χορωδιών (53) στην Αριστομένους και στην κεντρική πλατεία της πόλης να είναι ανοικτά τα καταστήματα.
Συγκεκριμένα, προτείνει να ανοίξουν για 3 ώρες τα καταστήματα απ’όπου θα παρελαύνουν οι χορωδοί, δηλαδή, στην Υπαπαντής, στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στην Αριστομένους έως τη διασταύρωση με τη Φραντζή, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 53 χορωδίες από 15 χώρες (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Δανία, Ελλάς, Εσθονία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Μαλαισία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία), με περίπου 2.000 χορωδούς και συνοδούς, οι οποίες θα διαγωνισθούν σε 11 κατηγορίες χορωδιακής μουσικής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, 21 χορωδίες είναι ξένες και 32 ελληνικές, μεταξύ των οποίων 12 από την περιοχή της Καλαμάτας, κάτι που δείχνει την ώθηση που έλαβε το χορωδιακό τραγούδι στην περιοχή μας από τον πολύ πετυχημένο 1ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών του 2015.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΦΙΛΙΑΣ

Επίσης, θα δώσουν συναυλίες φιλίας στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στην κεντρική προκυμαία λιμένα Καλαμάτας, στο Β΄ ΚΑΠΗ, στο Μουσικό Σχολείο, στην Πλατεία Διοικητηρίου και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

Οι χώροι διεξαγωγής του Διαγωνισμού θα είναι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» και ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ INTERKULTUR

Νίκας: “Ο Διαγωνισμός προβάλει την Καλαμάτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό”

«Ξεκινά την Τετάρτη, με τη μεγάλη παρέλαση, στις 17.00, ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. Θέλω να καλωσορίσω στην πόλη της Καλαμάτας τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Interkultur, τον κ. Vanags, να καλωσορίσω τους 2.000 χορωδούς από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού και να τους ευχηθώ καλή διαμονή και τα καλύτερα στη διαγωνιστική διαδικασία. Δύο χιλιάδες χορωδοί, εκατοντάδες άνθρωποι από την Ελλάδα, θα έρθουν στην Καλαμάτα για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και να τις απολαύσουν· εκδηλώσεις, που θα απλώνονται σε όλη την έκταση της πόλης και όχι μόνο στο κέντρο.
Ο Διαγωνισμός προβάλλει την Καλαμάτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θέλω να εκφράσω την πολύ μεγάλη λύπη μας, γιατί απουσιάζει φέτος και για πάντα από κοντά μας ο αείμνηστος Christian Ljunggren, ο άνθρωπος ο οποίος βοήθησε ώστε να πραγματοποιείται αυτό το Φεστιβάλ στην πόλη της Καλαμάτας.

Είναι ένας άνθρωπος, που από παλιά αγαπούσε την πόλη μας και πάντοτε θα τον έχουμε στην καρδιά μας, γι’ αυτό και η μορφή του θα κοσμεί για πάντα το φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Οφείλουμε πάρα πολλά στον αείμνηστο Ljunggren και θα μνημονεύουμε το όνομα του κάθε χρόνο.

Θερμές ευχαριστίες στην Intekultur! Στους χορωδούς που ήρθαν από διάφορες χώρες εκφράζω την ευγνωμοσύνη της πόλης και καλώ τους συμπολίτες να παρευρεθούν στην παρέλαση, στις 17.00, στην Καλαμάτα και στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Άλλωστε, οι περισσότερες, εκτός από δύο, είναι δωρεάν”.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

“Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες – πάνω από 100 – εθελοντές, οι οποίες θα εργαστούν αυτές τις ημέρες δωρεάν για το Δήμο, για την εκδήλωση. Θα είναι το «πρόσωπο» και οι πρεσβευτές της Καλαμάτας, θα είναι οι άνθρωποι που θα εξυπηρετήσουν τους χορωδούς που θα έρθουν στην πόλη, θα είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι οποίοι θα δώσουν πληροφόρηση για την πόλη και για τους στόχους της και για την ευρύτερη περιοχή, για την Ελλάδα.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε η πόλη να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ROMANS VANAGS

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού Romāns Vanags ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα και ελπίζω ότι η παράδοση του Διαγωνισμού Χορωδιών θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Η Interkultur βλέπει με ικανοποίηση το πόσο μεγάλο έχει γίνει το φεστιβάλ στην Καλαμάτα και πόσο το έχουν αγκαλιάσει οι κάτοικοι της περιοχής της Καλαμάτας. Βλέπουμε ότι είναι ζωντανή η ιδέα που είχε ο συνάδελφός μας Christian Ljunggren και προσβλέπουμε αυτή τη χρονιά να είμαστε πιο ελκυστικοί για τις χορωδίες και το κοινό στους Διαγωνισμούς μας και τις συναυλίες του Φεστιβάλ”.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2017

“Μάλιστα, διοργανώνουμε για πρώτη χρονιά αυτή τη φορά, εμείς η Interkultur και ο Δήμος Καλαμάτας, το διαγωνισμό για το Μεγάλο Βραβείο Χορωδιών. Ελπίζω ότι στο μέλλον αυτό το Μεγάλο Βραβείο θα αποτελεί έναν ιδιαίτερο λόγο, ώστε να έρθουν και να διαγωνιστούν χορωδίες με πολύ υψηλό επίπεδο στο Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.

Η χρονική περίοδος, κατά την οποία πραγματοποιείται ο Διαγωνισμός Χορωδιών, είναι εξαιρετική, ειδικά για το κομμάτι της Ευρώπης το οποίο εγώ εκπροσωπώ (σ.σ. ο κ. Vanags είναι Λετονός). Θεωρώ ότι οι χορωδίες που προέρχονται από αυτές τις περιοχές της Ευρώπης (σ.σ. το βορρά) θα απολαύσουν τον υπέροχο καιρό και τα χαμόγελα στα πρόσωπά σας, που αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ.
Θα ήθελα να επισημάνω κάτι ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής: δε θα ήταν δυνατόν να κάνω το Φεστιβάλ χωρίς τη βοήθεια των τοπικών εταίρων και θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω τη συμβολή του Στάθη Γυφτάκη (σ.σ. τοπικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή), που ιδιαιτέρως μας βοηθάει στην Καλαμάτα, τον οποίον ευχαριστώ».

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΟΡΩΔΙΑ: ΕΠΑΘΛΟ 1.500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ

Σημειώνεται ότι το Βραβείο Χορωδιών Καλαμάτας, για το οποίο θα διαγωνιστούν οι καλύτερες χορωδίες, αντιστοιχεί σε μια καλλιτεχνική σύνθεση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις», που προσφέρει ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς και σε έπαθλο 1.500 ευρώ, που έχει αθλοθετήσει η Interkultur.

To Top