ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πράσινο φως” για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής

Ευχάριστες εξελίξεις για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής. Εκπρόσωποι της διαδικτυακής ομάδας “Σώστε τα Αρχαία της Υπαπαντής”, Ηλίας Μπιτσάνης και Βασίλης Μιχαλακέας συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε σχετικά με δύο σημαντικές εξελίξεις: Αφενός μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής από τη Σχολή Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ, και αφετέρου δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού, η αρμόδια υπηρεσία του οποίου κρίνει σκόπιμη την αρχαιολογική διερεύνηση πριν την ανάπλαση της πλατείας και συμβατή με τη ΣΒΑΚ. Με βάσει τα ευρήματα της διασκόπησης θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο και μια πρώτη μελέτη για την ανάδειξη των αρχαίων ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Τι αναφέρει η ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”:

“Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε γνωστό ότι από το Δήμο Καλαμάτας δρομολογήθηκε πλέον η διαδικασία ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής. Σήμερα το πρωί από την ομάδα ο Ηλίας Μπιτσάνης και ο Βασίλης Μιχαλακέας συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις.

Οπως μας πληροφόρησε υπάρχει συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου προκειμένου άμεσα να γίνει γεωφυσική διασκόπηση όλης της πλατείας και των γύρω δρόμων (προτείναμε να προστεθεί και η Φραγκόλιμνα). Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εργασίες που αναμένεται να δώσουν σύντομα αποτελέσματα. Αυτά θα αποτελέσουν και το “νέο” που είναι το ζητούμενο για την επανεξέταση του θέματος.

Η σχετική συμφωνία επήλθε την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη: Σε απάντηση νεότερης επιστολής του δημάρχου προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έφθασε επιστολή της διευθύντριας της αρμόδιας υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία η αρχαιολογική διερεύνηση πριν την ανάπλαση κρίνεται σκόπιμη από το υπουργείο και είναι συμβατή με τις επιδιώξεις του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπλασης που χρηματοδοτεί το έργο.

Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος έκανε γνωστό ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια πρώτη μελέτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε το έργο ανάδειξης των αρχαιοτήτων να μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Η μελέτη ανάδειξης θα γίνει με βάση τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τις εξελίξεις, ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια και την κατανόηση της σημασίας της, με επιμονή αλλά και μέσα από σημαντικές υπερβάσεις, συνέβαλαν έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα αφετηρία εξέτασης και αντιμετώπισης του θέματος με θετική προοπτική. Θα είμαστε πάντα εδώ για να πληροφορούμε σχετικά με τις εξελίξεις και να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στη γνωριμία με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την αρχαιότητα…”

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΑΜΨΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Θετικές λοιπόν οι εξελίξεις σε ένα πάνδημο αίτημα να αναδειχθούν επιτέλους οι αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από την πλατεία. Η κινητοποίηση των πολιτών της Καλαμάτας, η καθοριστική συμβολή προσωπικοτήτων της πόλης, οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με το θέμα να φτάνει και επίσημα στη Βουλή μέσω ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, έκαμψαν την αρχική αρνητική στάση της Υπουργού, του Περιφερειάρχη, και όσων αμφισβήτησαν και βιάστηκαν να στείλουν στις καλένδες, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής.

TI ANAΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Αναλυτική ενημέρωση για τις ουσιαστικές ενέργειες που ήδη έχει προβεί η Δημοτική Αρχή, καθώς και αναφορά στις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με την υπόθεση των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, παρείχε σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε εκπροσώπους κίνησης πολιτών που τον επισκέφτηκαν για πρώτη φορά στο γραφείο του.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τους κ. Ηλία Μπιτσάνη και Βασίλη Μιχαλακέα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται με αφορμή την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου (Γ’ Φάση), που περιλαμβάνει την πλατεία Υπαπαντής, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως ορίζει ο θεσμικός του ρόλος, καθώς και για τα όσα θα ακολουθήσουν. Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που έχει με το Υπουργείο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που υπήρξε στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής (παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν να την απαξιώσουν με τη στάση τους), αλλά και σε μία ακόμα πρωτοβουλία του ιδίου για γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής.

“Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Βασιλόπουλο, έχει υπάρξει συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άμεσα θα υπογραφεί και η σχετική Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής και των δρόμων πέριξ αυτής”

Εφόσον από την έρευνα προκύψουν νέα στοιχεία, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας «η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι απολύτως συμβατή με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προβολή ενός τόσο εμβληματικού σημείου της πόλης της Καλαμάτας».

Ο Δήμαρχος σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Ως Δήμος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα. Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον. Σήμερα κατά την επίσκεψη που δέχθηκα από εκπροσώπους κίνησης πολιτών, τους ενημέρωσα αναλυτικά για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής αλλά και τι κινήσεις έχουμε κάνει ως Δήμος για την υπόθεση με τα αρχαία. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών μας. Με ρεαλισμό και εφαρμόσιμες προτάσεις κι όχι με λόγια ή κινήσεις εντυπωσιασμού».

 

“Πράσινο φως” για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής
To Top