Παιδί

Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά αν έχουν νοσήσει-Όχι 3η δόση για τους κάτω των 18 ετών

Αλλαγές έρχονται στον εμβολιασμό παιδιών- Τι ισχύει για τις μικρές ηλικίες που κόλλησαν κορονοϊό και διευκρινήσεις για την τρίτη δόση

Αλλάζει το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό παιδιών, σύμφωνα με νέες συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως οι νέες συστάσεις αφορούν όσα παιδιά κόλλησαν κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, όσα παιδιά νόσησαν με τον ιό, πρέπει μετά από 3 μήνες να κάνουν μία δόση.

Αντιθέτως, τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με μία δόση και κόλλησαν κορονοϊό, δεν κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οχι σε τρίτη δόση στους κάτω των 18 ετών

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών.

«Η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική» στον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. «Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής του ατόμου λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Από διαβήτη και σύνδρομο MISC κινδυνεύουν παιδιά και έφηβοι που έχουν νοσήσει “

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2 με 6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC.

Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ».

Τέταρτη δόση

«Η επιτροπή εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανασκόπησε τα δεδομένα και κατέληξε στο ότι το πρόγραμμα με την 3η δόση προστατεύει. Όλες οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στην 3η δόση. Η 4η δόση είναι κάτι για το μέλλον με τη μεταβολή επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Για όσους νόσησαν, «το σχήμα του εμβολιασμού συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Μετάλλαξη Ομικρον

«Η μετάλλαξη Ομικρον με την ταχύτητα μετάδοσης της, μπορεί να προκαλέσει ανοσία σε ένα μέρος του πληθυσμού αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης. Ένας ιός που μας έχει δώσει τόσες παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να μας δώσει και στη συνέχεια. Οι εταιρείες που ετοιμάζουν εμβόλια με διαφορετικές συνθέσεις έχουν κατά νου την πιθανότητα να υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη από αυτή της εξασθένησης», ανέφερε.

πηγή:Reader.gr

To Top