Διατροφή

Πόσο «επικίνδυνος» είναι ο φούρνος μικροκυμάτων;

Σε ποιες περιπτώσεις ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει άμεσα ή έμμεσα την υγεία σας

Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν “λύσει τα χέρια” κάθε νοικοκυράς, αλλά και… εργένη, με την ευκολία με την οποία μας βοηθούν να προετοιμάσουμε κάποια γεύματα και όχι μόνο.

Ο φούρνος μικροκυμάτων και τα μικροκύματα μπορούν να “εξολοθρεύσουν” πολλά θρεπτικά συστατικά από ένα γεύμα, αφήνοντάς σας ευάλωτους σε ασθένειες σε βάθος χρόνου.

Δείτε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει άμεσα ή έμμεσα την υγεία σας:

1. Τα μικροκύματα καταστρέφουν καταστρέφουν το μητρικό γάλα και τη βιταμίνη Β-12

Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β-12 ακυρώνονται αμέσως μόλις θερμάνετε το φαγητό σας σε φούρνο μικροκυμάτων. Αποκαλύπτική ήταν μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι υπήρχε μία 30-40% απώλεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, όταν οι τροφές που την περιείχαν εκτέθηκαν σε μικροκύματα.

Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων στο μητρικό γάλα. Η σχετική επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, στο πλαίσιο έρευνας για την την κοινή πρακτική της χρησιμοποίησης του φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνουν το κατεψυγμένο μητρικό γάλα (για ευκολία) σε μαιευτήρια.

2. Τα μικροκύματα εξαφανίζουν τα θρεπτικά συστατικά σε πολλές τροφές

Το να ζεσταίνετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εξαλείψει τα αρχικά του θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει λόγω της διηλεκτρικής θέρμανσης των μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα “αναπηδούν” στο εσωτερικό του φούρνου και απορροφώνται από το φαγητό. Τα μόρια του νερού περιστρέφονται γρήγορα μέσα στις τροφές σε υψηλές συχνότητες, που δημιουργούν μοριακή τριβή και έτσι ζεσταίνεται το φαγητό σας. Αυτό, όμως, κάνει τη μοριακή δομή στο φαγητό σας να αλλάξει και κατά συνέπεια μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

3. Τα μικροκύματα ίσως δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες στις τροφές

Όταν ζεσταίνετε τροφές που είναι μέσα σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Μετά από σχετική ρωσική και γερμανική έρευνα, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε σχετική προειδοποίηση. Αυτή αφορούσε τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων τόσο για το ανθρώπινο σώμα, όσο και για το περιβάλλον. Πολλές τροφές στα μικροκύματα βρέθηκαν να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό σας. Όλες αυτές στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα σας.

4. Τα μικροκύματα αλλάζουν τη σύσταση του αίματός σας

Σε μια ελβετική κλινική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύσταση του αίματος αλλάζει σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά γάλα και λαχανικά, τα οποία ζέσταιναν σε φούρνο μικροκυμάτων. Συγκεκριμένα, τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν, ενώ τα επίπεδα των λευκών αυξήθηκαν μαζί με τα επίπεδα χοληστερόλης. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα και τον καρδιακό σας ρυθμό.

5. Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό

Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το σώμα σας, λόγω της ακτινοβολίας 2.4 GHz (η συνήθης συχνότητα ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από φούρνους μικροκυμάτων). Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την δρ Magda Havas του πανεπιστημίου Trent, έδειξε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα φούρνο μικροκυμάτων επηρεάζουν τόσο το επίπεδο του καρδιακού ρυθμού όσο και την μεταβλητότητά του.

Τα επίπεδα αυτά είναι εντός των προβλεπόμενων οδηγιών ασφάλειας, αλλά τείνουν να προκαλούν άμεσες και δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή οποιοδήποτε πόνο στο στήθος και τακτικά καταναλώνετε τροφές,  που έχουν εκτεθεί σε μικροκύματα, ίσως θα ήταν καλύτερο για εσάς να διακόψετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Η σωστή και λειτουργική χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

Τι πρέπει να γνωρίζετε όμως μετά την αγορά; Ας δούμε μερικούς βασικούς τρόπους λειτουργίας, αλλά και συμβουλές κατά την χρήση του.

Λειτουργίες που θα πρέπει να μάθετε

Δηλώνοντας το βάρος του φαγητού, ο φούρνος μικροκυμάτων θα υπολογίσει αυτόματα την ένταση και την διάρκεια του μαγειρέματος ώστε αυτό να γίνει με ασφαλή τρόπο.

λειτουργίες φούρνου μικροκυμάτων

Μπορείτε να ρυθμίσετε καθορισμένα προγράμματα για ζέσταμα ή μαγείρεμα συγκεκριμένων φαγητών. Ίσως παιδευτείτε στην αρχή, αλλά αργότερα θα σας κάνει την ζωή πιο εύκολη. Τι πιο βολικό από το να μαγειρεύεις με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού;!

Γνωρίζοντας τις λειτουργίες του ρολογιού στην συσκευή σας, σας δίνει την δυνατότητα προγραμματισμού του πότε να ανάψει ο φούρνος. Η αυτόματη έναρξη σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και αν δεν είστε παρών, είναι μία καλή επιλογή.

προγραμματισμος φουρνου μικροκυμμάτων

Σε ένα πρόγραμμα μαγειρέματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές συχνότητες. Η αυτόματη αλλαγή έντασης είναι κάτι που ρυθμίζεται. Για παράδειγμα, πρώτα ξεπάγωμα του φαγητού και μετά μαγείρεμα.

Σε πολλά μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης της υγρασίας στο φαγητό. Χρησιμοποιήστε το, ώστε ο φούρνος σας να αυξομειώσει αυτόματα την ένταση και τον χρόνο μαγειρέματος για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συμβουλές και ασφάλεια

συμβουλές για τον φούρνο σας

  • Χρησιμοποιήστε πάντα ασφαλή δοχεία μέσα στον φούρνο. Κεραμικά και μερικά πλαστικά με ένδειξη, είναι ιδανικά. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε σιδερένιο εντός του φούρνου.
  • Το καλυμμένο φαγητό θα πρέπει να αερίζεται ώστε να μπορεί να δραπετεύσει ο ατμός.
    Τοποθετήστε τα πιο χοντρά κομμάτια φαγητού στο εξωτερικό του πιάτου καθώς αυτή η περιοχή θα ζεσταθεί πρώτη.
  • Προσέξτε κατά την απομάκρυνση του φαγητού από τον φούρνο. Το δοχείο δεν θα είναι ζεστό, αλλά το φαγητό τα υγρά και οι ατμοί που βγάζει θα είναι.
  • Αν μία συνταγή απαιτεί να “καθίσει” το φαγητό μετά το μαγείρεμα, ακολουθήστε την πιστά. Η θερμότητα εντός φαγητού συνεχίζει να το ψήνει ακόμα και μετά την απομάκρυνση από τον φούρνο.
  • Αν το μοντέλο σας έχει πόρτα που ανοίγει προς τα κάτω, χρησιμοποιήστε την για να ακουμπήσετε το έτοιμο φαγητό.
  • Μην χρησιμοποιήσετε έναν άδειο φούρνο. Τα μικροκύματα θα αναπηδήσουν στο εσωτερικό του και υπάρχει πιθανότητα να καταστρέψουν το τοίχωμα.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε βηματοδότη. Κάποια μοντέλα (παλαιότερα συνήθως) είναι ευπαθή στα μικροκύματα.

Ενεργειακή απόδοση

ενεργειακή κλάση φούρνου μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων μετατρέπουν τον ηλεκτρισμό σε μικροκύματα. Αυτά περνούν μέσα από το δοχείο και απορροφώνται από τα μόρια νερού στο φαγητό σας. Οι παραδοσιακοί φούρνοι μεταφέρουν την θερμότητα από το εξωτερικό του φαγητού στο εσωτερικό του, ενώ τα μικροκύματα το ζεσταίνουν πιο ομαλά.

Αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύουν τόσο γρήγορα. Καθόλου ενέργεια δεν χάνεται. Ωστόσο, όταν δεν χρησιμοποιούνται, εξακολουθούν να καίνε λίγο ρεύμα. Αν αυτό σας ενοχλεί, προτιμήστε ένα μοντέλο ενεργειακά ασφαλές για την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.

Πηγή: iatropedia.gr

Πόσο «επικίνδυνος» είναι ο φούρνος μικροκυμάτων;
To Top