ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως περιγράφει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού των 4 νεαρών

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν οι 4 νεαροί κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, από απόκρημνο σημείο κάτω από τη Μονή Βελανιδιάς, περιγράφει σε ανάρτησή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, μέλη του οποίου λόγω του δύσβατου και δυσπρόσιτου σημείου συμμετείχαν στην επιχείρηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι νεαροί, που είχαν παγιδευτεί κυριολεκτικά σε έναν γκρεμό. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση που τελικά στέφθηκε με επιτυχία. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Ομάδα εθελοντών του Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Καλαμάτας μετά από κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης 4 νεαρών ατόμων στο φαράγγι του Νέδοντα στο ύψος της Ι.Μ. Βελανιδιάς. Έξι εθελοντές του συλλόγου βρεθήκαμε στη περιοχή περίπου στις 10:30 το βράδυ της Κυριακής (4/4/21) από όπου, μετά από συνεννόηση με το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που βρισκόταν εκεί από νωρίς, κατεβήκαμε χαμηλά στην κοίτη του Νέδοντα. Από την κοίτη του φαραγγιού ξεκίνησε ανάβαση σε σαθρό πεδίο με μεγάλη κλίση σε μια προσπάθεια να προσεγγιστούν τα 4 άτομα. 2 μέλη του συλλόγου έφτασαν αρκετά κοντά, ωστόσο το πυκνό σκοτάδι, τα βράχινα περάσματα και κυρίως λόγοι ασφάλειας τους ανάγκασαν να επιστρέψουν”.

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ορειβατικός Καλαμάτας με το σημείο που εγκλωβίστηκαν οι νεαροί, μέσα στο φαράγγι του Νέδοντα και κάτω από τη Μονή Βελανιδιάς

“Στη συνέχεια, με την άφιξη κλιμακίου της ΕΜΑΚ έγινε προσπάθεια (από την ΕΜΑΚ) προσέγγισης από την άνω πλευρά του φαραγγιού. Και πάλι οι ιδιαίτερες συνθήκες κατά της διάρκειας της νύχτας και η δυσκολία της περιοχής με τις μεγάλες ορθοπλαγιές έκαναν αδύνατη την ασφαλή προσέγγιση και διάσωση των 4 ατόμων. Στην επιχείρηση συμμετείχε και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχε συνεχή επαφή με τα προς διάσωση νεαρά άτομα τα οποία ήταν καλά στην υγεία τους.
Τελικά η διάσωση έγινε με το φως της ημέρας με ανάβαση από την κοίτη του φαραγγιού. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (11:00 π.μ. Δευτέρα 5/4/21) τα 4 άτομα ανεβαίνουν το μονοπάτι προς την Ι.Μ. Βελανιδιάς υπό την συνοδεία της ΕΜΑΚ και μέλους του ΕΟΣ”.

Πως περιγράφει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού των 4 νεαρών
To Top