Υγεία

Πως κάνουμε το self test: Βίντεο του Υπουργείου Υγείας

Τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργείται το self-test περιγράφει βίντεο, που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Η γιατρός του ΕΟΔΥ, Αικατερίνη Στάρκα, παρουσιάζει βήμα προς βήμα το πώς θα γίνουν οι διαδικασίες του αυτοελέγχου από όλους τους πολίτες.

Όπως  ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η διάθεση για τους μαθητές του λυκείου και τους καθηγητές θα αρχίσει από σήμερα Πέμπτη και θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια τους κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την έναρξη διάθεσης των selftest:

“Ξεκινάει αύριο η διάθεση των δωρεάν selftest για τους πολίτες από τα φαρμακεία της χώρας και ειδικότερα για τις κατηγορίες πολιτών που ανέφερε η κυρία Υπουργός, για τους μαθητές δηλαδή 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Τα τεστ ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε παραλάβει άλλα 7.000.000 τεστ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα. Η χώρα μας, όπως έχουμε πει, πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα και εφαρμόζει αυτό το μέτρο σε ευρεία κλίμακα και βλέπουμε ότι και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν τη δική μας στρατηγική.

Τα selftest, το έχουμε ξαναπεί, είναι ένα χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, προκειμένου να ανοίξει ξανά με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας.

Και θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου που λαμβάνουν χώρα στην Πατρίδα μας και αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού, οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.

Και είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι περίπου 1 στα 3 άτομα που είναι φορείς του νέου κορονοϊού δεν έχουν συμπτώματα και το μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

 Υπογραμμίζεται ότι το selftest είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self –test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARSCoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα selftest ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.

Ένα ερώτημα που τίθεται τώρα που θα διατεθούν στους μαθητές των σχολείων τα selftest, είναι αν μπορούν οι μαθητές να το κάνουν μόνοι τους. Ενήλικοι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους, ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μπορούν μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη των κηδεμόνων ή γονέων τους και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

Όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η σύσταση είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή. Όπως πρέπει να φροντίζουμε τα απορρίμματά μας ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μην εκτίθεται κανείς σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απορρίπτουμε και τα selftest”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

“Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Η διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Ως προς τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια selftest είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self-testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή. Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, συγκεκριμένα για την λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.

Ήδη, ωστόσο, οι διανομές έχουν προχωρήσει πάρα πολύ καλά. Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ, είμαστε πιο μπροστά ακόμα και από αυτόν τον προγραμματισμό. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ, προκειμένου ακριβώς να είναι σε θέση να κάνουν δυο τεστ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-test στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, που είναι ήδη σε λειτουργία. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για την διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο”.

To Top