ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως γιόρτασε η Καλαμάτα τον Δεκαπενταύγουστο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Καλαμάτα και σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας και της Ελλάδας. Άκολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των εορταστικών εκδηλώσεων όπως την κατέγραψε ο Δήμος Καλαμάτας:

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΒΑ

Το βράδυ της παραμονής, στην Ιερά Μονή Δήμιοβας, στο Καλάθιο όρος, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με πολλές αρτοκλασίες, παρουσία εκατοντάδων πιστών, ενώ ανήμερα την εορτή πραγματοποιήθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, έγινε περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στο χώρο πέριξ του Μοναστηριού, συνοδεία τμήματος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ


Στο Πλατύ, το βράδυ της παραμονής και μετά την τέλεση του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλατέος, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους δρόμους του χωριού, την οποία συνόδευσε με τις μουσικές του τμήμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Ανήμερα την εορτή, τελέσθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

ΣΤΑ ΛΑΙΪΚΑ

Στα Λαίϊκα, το γλέντι στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν διήμερο, την παραμονή και ανήμερα την εορτή, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής και με έμφαση στη δημοτική παραδοσιακή μουσική.
Το βράδυ της 15ης Αυγούστου, μετά την τέλεση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και Ιερών Εικόνων σε δρόμους του χωριού, υπό τους ήχους τμήματος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι κέντρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπήρξαν, επίσης, οι Ιερές Μονές Μαρδακίου πλησίον της Νέδουσας και Ελληνικών στην Άνθεια, καθώς και το Ιερό Μετόχιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη, όπως και οι πανηγυρίζοντες Ιεροί Ναοί Σπερχογείας, Άριος, Άνω Βέργας, Καλαμίου και ο Κοιμητηριακός Ναός της Καλαμάτας.

Πως γιόρτασε η Καλαμάτα τον Δεκαπενταύγουστο
To Top