ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολυχώρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Καλαμάτα θέλει ο Βασιλόπουλος

Στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών μετέχουν 5 δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα οι δήμοι Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης

1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 33 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Στα εγκαίνια του πολυχώρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, παρέστη σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Ο πολυχώρος εγκαταστάθηκε στο λιμάνι Ναυπλίου (νέος σταθμός ΟΣΕ).

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα και, σε συζήτηση που είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας με τον Υπουργό Εσωτερικών, του ζήτησε αυτό να έλθει και στην Καλαμάτα, όπου μια τέτοια προσπάθεια είχε ξεκινήσει προ μερικών ετών, αλλά δεν αδειοδοτήθηκε τότε. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του Θανάση Βασιλόπουλου.

Επίσης, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Μούργο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΧΑΝ A.B.E.E, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών και προβαίνει σε κατασκευή μηχανημάτων, τοποθέτηση, λειτουργία και εμπορική αξιοποίηση των Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Ο Θ. Βασιλόπουλος συζήτησε με τον Π. Μούργο την εγκατάσταση ενός πολυχώρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης και στην Καλαμάτα.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το αντίτιμο που λαμβάνει ο πολίτης  για 33 αλουμινένια κουτάκια είναι 1 ευρώ.

Το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020 που ήδη έφτασε, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό ανακύκλωσης 45%

Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι ότι το 2025 η ανακύκλωση πρέπει να ανεβεί στο 55% και προοδευτικά μέχρι το 2035 στο 65%.
Στη χώρα μας περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν η νομική υποχρέωση της χώρα μας είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε 10% το 2035.

Για την εφαρμογή του προγράμματος το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με το «Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών», με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Συνεργάζεται, επίσης, με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και την Ομάδα της κυρίας Μαρίας Λοϊζίδου, που θα παρακολουθεί και θα ανακοινώνει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και το βαθμό συμμετοχής των πολιτών σε αυτό θα πιστοποιεί τις ποσότητες που έχουν ενσωματωθεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αλλά και 5 «πολυχώροι» τα οποία θα είναι σε Οn line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.

Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε ένα ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται».

Έπειτα από την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ορίστηκε ο νέος «Κανονισμός τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)» (ΦΕΚ 1277 Β/15.4.2019), σύμφωνα με τον οποίον οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού δικαιούνται μείωσης των συντελεστών τιμολόγησης βάσει των επιδόσεων στην ανακύκλωση. Άρα, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προκύπτει ότι από το τρέχον έτος, δηλαδή το 2020, οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.

Κατά συνέπεια, ο κάθε Δήμος έχει σαφές αλλά και σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσει την ανακύκλωση, καθόσον μπορεί να επιτύχει μείωση έως 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του, βάσει των οριζομένων στην παράγραφο 7 του Άρθρου 3 του νέου «Κανονισμού τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)».

Πολυχώρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Καλαμάτα θέλει ο Βασιλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top