ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστικός Αντίλογος: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ σε συνεργασία με την ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΑΞΙΣ διοργανώνει διάλεξη – συζήτηση με θέμα «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Σκέψεις για τη μελέτη της εν όψει των 200 χρόνων από την έναρξή της», την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 8μ.μ. στο καφέ «στο κύμα» Ναβαρίνου 167, στην παραλία της Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο.

Θα μιλήσουν ο Χρήστος Λούκος, Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ο Παναγιωτης Ανδριανόπουλος, Ιστορικός, Πολιτικός επιστήμων Εκπαιδευτικός, μέλος της ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΑΞΙΣ

Ο Χρήστος Λούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1967 έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 έως το 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι από το 1982 έως το 1985. Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, και συντάκτης στο ιστορικό περιοδικό Μνήμων. Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και της οργάνωσης των αρχειακών συλλογών που απόκεινται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Νομού Κυκλάδων (με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου).
Από το 1994 έως το 2006 διεύθυνε, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το πρόγραμμα “Η πόλη στους νεότερους χρόνους”. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την Επανάσταση του 1821, κοινωνικά προβλήματα των νεοελληνικών πόλεων, άλλα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, καθώς και Εισαγωγή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πολιτιστικός Αντίλογος: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21
To Top