ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτικές αντιδράσεις για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής στη Σχίζα

Πολιτικές αντιδράσεις έχει εγείρει η ενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας με τα  αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να ρίχνουν εκπαιδευτικά πυρά αέρος-εδάφους το χρονικό διάστημα από 5 Απριλίου έως και 11 Ιουνίου, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις. Ήδη πολιτικά κόμματα και παρατάξεις στη Μεσσηνία ζητούν να δοθεί ένα τέλος στο πεδίο βολής, καθώς πλήττεται ο τουρισμός και οι επενδύσεις, ειδικά σε μια εποχή που η πανδημία έχει "παγώσει" τα πάντα και όλοι οι επαγγελματίες εστίασης και καταλυμάτων αναμένουν τη θερινή περίοδο για να δουλέψουν, και οι επισκέπτες να ξεκουραστούν.

ΚΙΝΑΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: "ΑΣΧΗΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗ"-"ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ"

"Μια άσχημη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή της Πυλίας αποτελεί η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, σχετικά με την ενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας για εκπαιδευτικές βολές - από 05/04/2021 ως και 11/06/2021 - με καθημερινό ανακοινωθέν πρόγραμμα πτήσεων και βολών.

Είναι γνωστό, ότι το πεδίο βολής έχει κλείσει από το 2008 δικαιώνοντας αγώνες και προσπάθειες ετών από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η ενεργοποίηση αυτή έρχεται σε μια άσχημη εποχή που εξαιτίας της πανδημίας, τα τουριστικά καταλύματα τον προηγούμενο χρόνο δεν δούλεψαν το αναμενόμενο και ευελπιστούν με αυτή τη τουριστική σεζόν να ορθοποδήσουν. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, η οποία πρόκειται να καλύψει σχεδόν τα 2/5 της τουριστικής περιόδου, αναστέλλει κάθε τουριστική και επενδυτική ανάπτυξη στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η ενεργοποίησή του επηρεάζει σαφώς και το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, πράγμα που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Καλούμε, λοιπόν, τους αρμόδιους φορείς να φανούν στο ύψος των περιστάσεων και να δοθεί ένα τέλος στην ενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας με σκοπό την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της".

ΠΕΤΡΑΚΟΣ: "Να αποτρέψουμε την επαναλειτουργία του πεδίου βολής της Σχίζας"

Η χθεσινή ανακοίνωση του κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, η οποία γνωστοποιεί ότι ενεργοποιείται από τις 5 Απριλίου έως τις 11 Ιουνίου 2021 και πάλι το πεδίο βολής της Σχίζας, δημιουργεί μείζον ζήτημα για τη Μεσσηνία την τουριστική της ανάπτυξη και τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που εχουν γίνει αλλά και προγραματίζονται.

Θυμίζουμε ότι το πεδίο βολής της Σχίζας είχε κλείσει μετά από μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Πυλίας και της Μεσσήνης και ιδιαίτερα της Κοινότητας της Φοινικούντας επί υπουργίας του κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου . Η επιδίωξη του κ. Ε. Βενιζέλου το 2010 να το
επανεργοποιήσει συνάντησε την άμεση αντίδραση τότε της Μεσσηνίας.

"Η τωρινή απόφαση της κυβέρνησης να το επαναλειτουργήσει στο φούλ και να γίνονται βολές από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου δημιουργεί πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην περιοχή από Μεσσήνη έως Μεθώνη"

Εμείς ως «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» το είχαμε δυστυχώς προβλέψει, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν θέσαμε στις 27 Δεκεμβρίου το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας να αντιδράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Αρχή στην εκχώρηση της 120
ΠΕΑ στην ιδιωτική στην ισραηλινή εταιρεία ELBIT για να το μετατρέψει η ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων. Είχαμε χαρακτηριστικά τονίσει τα εξής : «η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και η παραχώρησή του στη γνωστή Ισραηλινή εταιρεία, θα επαναφέρει πέραν των
άλλων με μαθηματική βεβαιότητα την επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας».

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αλλά τότε κανένας δεν άκουσε την προειδοποίησή μας και δεν ευαισθητοποιήθηκε από τις παρατάξεις του ΠεΣυΠ και την περιφερειακή Αρχή.
Η μόνη που ευαισθητοποιήθηκε και οφείλουμε να το τονίσουμε είναι η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κ. Σοφία Σακοράφα, η οποία κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Είναι σαφές ότι η επανενεργοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας όχι μόνο δεν βοηθάει την τουριστική ανάπτυξη και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Μεσσηνία, στην οποία γίνονται πάρα πολλές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, αντίθετα δημιουργεί πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.
Θεωρούμε ότι οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες της Μεσσηνίας να αντιδράσουμε συντονισμένα και ενωμένα πριν είναι αργά και δημιουργηθεί μη αντιστρέψιμη κατάσταση για τη Μεσσηνία".

Πολιτικές αντιδράσεις για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής στη Σχίζα
To Top