ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινικό αδίκημα οι επιθέσεις σε εφοριακούς

Μέτρα για την θωράκιση και προστασία των εφοριακών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της αποστολής τους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά τις απειλές και τα κρούσματα επιθέσεων σε βάρος του κλάδου, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου φέρνει διάταξη, προκειμένου να μην αισθάνονται απειλούμενοι και φοβισμένοι οι εφοριακοί. Προβλέπεται η παροχή νομικής προστασίας σε περίπτωση καταγγελιών, αγωγών ή μηνύσεων που, στην ουσία, γίνονται για λόγους εκφοβισμού και αποτροπής των ελέγχων.

Συγκεκριμένα:

1. Γίνεται βαρύ ποινικό αδίκημα («επιβαρυντική περίσταση») η διάπραξη επιθέσεων και εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361, 361Α’ του Ποινικού Κώδικα, όταν ασκούνται σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την άσκηση της υπηρεσίας του.

Η ρύθμιση αυτή καθίσταται αναγκαία, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, επειδή «παρατηρούνται συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις σε βάρος των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ιδιαίτερα κατά τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών ελέγχων για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, για λόγους που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση των καθηκόντων τους. Η ιδιαίτερη ηθικοκοινωνική απαξία που ενέχει η διάπραξη των ως άνω ποινικών αδικημάτων σε βάρος κρατικών υπαλλήλων των ελεγκτικών αρχών (…) υπαγορεύει για λόγους προληπτικούς και κατασταλτικούς, η Πολιτεία να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τους δράστες».

Ίδια διάταξη υπάρχει ήδη για την προστασία των αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και υγειονομικών υπαλλήλων (άρθρο 315Α Ποινικού Κώδικα).

– Από τον Διοικητή και τον Πρόεδρο της ΑΑΔΕ, μέχρι και κάθε υπάλληλο της ΑΑΔΕ, είτε τελούν εν ενεργεία είτε και αν έχουν διατελέσει στο παρελθόν αλλά έφυγαν από την υπηρεσία, θα μπορούν στο εξής να ζητούν και να εκπροσωπούνται από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον εξετάζονται ή διώκονται ή ενάγονται για πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Εναλλακτικά, προκειμένου να τύχουν μιας έγκαιρης και αποτελεσματικής νομικής στήριξης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μπορούν επίσης να εκπροσωπηθούν και από δικηγόρο της επιλογής τους σε οποιαδήποτε δικονομικό στάδιο. Η εκπροσώπησή τους, όμως, αυτή αποκλείει την παράλληλη εκπροσώπηση και από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία:

– προβλέπεται η κάλυψη από την ΑΑΔΕ των εξόδων στα οποία υποβάλλονται ο Διοικητής, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο Εμπειρογνώμονας και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εν ενεργεία και διατελέσαντες κατά την προκαταρκτική διαδικασία ή με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, του εναγομένου ή του πολιτικώς ενάγοντος, σε δίκες που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εξ αφορμής αυτών. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί από πέρυσι για στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής στα οποία υποβάλλονται ο Πρόεδρος και το προσωπικό της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αλλά και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

– επίσης, προβλέπεται ότι και ως ενάγοντες ακόμα, εφόσον η δίκη αφορά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών, ισχύουν οι ατέλειες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον όμως έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους.

Οι διατάξεις για την κάλυψη των εξόδων εκπροσώπησης εφοριακών έχουν εφαρμογή και στις μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά για διαδικαστικές πράξεις ή υπηρεσίες που παρέχονται από 1.1.2018 και μετά.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/218215/poiniko-adikima-oi-epitheseis-se-eforiakoys

Ποινικό αδίκημα οι επιθέσεις σε εφοριακούς
To Top