Αθλητισμός

Η ποινή για τον ΠΑΟΚ σε περίπτωση ένστασης: Μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών και οριστικά 2η η ΑΕΚ – Έξαλλος ο Σαββίδης

Τι αναφέρει ο ΚΑΠ και ποια είναι η ποινή -μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών- που προβλέπεται για τον ΠΑΟΚ λόγω των αθεώρητων δελτίων υγείας στο ματς με την ΑΕΚ – Πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία.

 

Ο ΠΑΟΚ είναι πιθανό να χάσει τον αγώνα με την ΑΕΚ και να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών. Αυτό αναφέρει ο ΚΑΠ και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση, η ΑΕΚ να προχωρήσει σε κατάθεση ένστασης, για τα αθεώρητα δελτία υγείας παικτών της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 για τα δελτία και τις κάρτες υγείας ποδοσφαιριστών αναφέρει:

Άρθρο 18 Δελτίο και κάρτα υγείας ποδοσφαιριστών – Δελτίο πιστοποίησης Προπονητή

1. Οι ομάδες όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών κατηγοριών, πανελληνίων των τοπικών πρωταθλημάτων, όπως και πρωταθλημάτων υποδομής, σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή, εφόσον ζητηθεί: α) Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ποδοσφαιριστών. β) τις κάρτες υγείας των (αγωνιζόμενων) ποδοσφαιριστών εν ισχύ. Η κάρτα υγείας ενός ποδοσφαιριστή θα αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του ποδοσφαιριστή, θα φέρει την απαιτούμενη ιατρική θεώρηση και τη βεβαίωση ότι ο κάτοχος αυτής είναι απόλυτα υγιής και ικανός να αγωνίζεται σε αγώνες της ομάδας του. Η κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή ισχύει για ένα έτος από τη θεώρησή της, η οποία γίνεται από καρδιολόγο, εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 άρθρου 33 του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 4479/17 (ΦΕΚ 94Α /2017) και την υπ’ αριθμ. 386611/15976/1417/152/13-8-2018 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Αθλητισμού και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα.

Για τη νομότυπη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών σε έναν αγώνα αρκεί η προσκόμιση στο διαιτητή του της κάρτας υγείας αθλητή. Η κάρτα υγείας αθλητή εν ισχύ αποτελεί το μόνο αποδεικτικό μέσο σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων για τυχόν αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστών. Η, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, απόδειξη της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη. γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή ή προπονητών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία στο πάγκο ενός προπονητή της κάθε ομάδας αποτελεί η έκδοση δελτίου πιστοποίησης, όπως προβλέπεται στον οικείο κανονισμό προπονητών. Ο διαιτητής υποχρεωτικά ελέγχει πριν από την έναρξη του αγώνα και κατά την εκ μέρους του συμπλήρωση του Φ.Α, το 39 δελτίο πιστοποίησης των προπονητών. Το δελτίο πιστοποίησης προπονητή εκδίδεται μία φορά το χρόνο εκτός εάν ο προπονητής αλλάξει ομάδα.

2. Ο διαιτητής υποχρεούται να ζητήσει τα δελτία των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του Φ.Α., για να τα ελέγξει μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας με έγγραφο αίτημα ομάδας.

3 α) Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου χωρίς την ύπαρξη των νομίμως εκδοθέντων δικαιολογητικών των εδαφίων α’ και β’ της παρ. 1 του παρόντος, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν, παρά την απαγόρευση, ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική, η υπαίτια δε ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις. β) Απαγορεύεται επίσης η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια του προπονητή που δεν παρέδωσε το δελτίο πιστοποίησης. γ) Σε περιπτώσεις παράβασης των ως άνω ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.

Επίσης, το άρθρο 23 του ΚΑΠ για την ποινή:

6. Ποινές α) Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή ή/και για παράβαση του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών Κανονισμών της Ε.Π.Ο., λόγω υπαιτιότητας μιας ομάδας, η υπαίτια ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα 0-3 εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις (-3) βαθμοί από τον πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εάν πρόκειται για ΠΑΕ και έως 2.000,00 Ευρώ εάν πρόκειται για σωματείο.

Η μάχη ΑΕΚ – ΠΑΟΚ για τη 2η θέση

Η μάχη ΑΕΚ – ΠΑΟΚ για τη δεύτερη θέση είναι και το μοναδικό βαθμολογικό ενδιαφέρον της διαδικασίας των play off της Super League μια αγωνιστική πριν από το φινάλε. Απομένουν την Κυριακή οι αγώνες Ολυμπιακός-ΑΕΚ, Παναθηναϊκός-ΟΦΗ και ΠΑΟΚ-Άρης

Μετά το χθεσινό 0-0 στο ΟΑΚΑ, η βαθμολογία των δύο έχει ως εξής:

ΠΑΟΚ 72

ΑΕΚ 69

Αν όμως η ΑΕΚ καταθέσει ένσταση και ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί τότε αλλάζουν τα δεδομένα και η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΕΚ 72

ΠΑΟΚ 68

Στην περίπτωση αυτή η ΑΕΚ είναι οριστικά δεύτερη, ό, τι και να γίνει στα ματς της τελευταίας αγωνιστικής.

Έξαλλος Ιβάν Σαββίδης

Άμεσες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον ΠΑΟΚ καθώς ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να είναι έξαλλος με την υπόθεση των αθεώρητων δελτίων υγείας 12 ποδοσφαιριστών στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ έχει πλέον το δικαίωμα ένστασης όμως άσχετα από την στάση που θα κρατήσουν οι κιτρινόμαυροι, ο Σαββίδης ζήτησε να ενημερωθεί για τους υπεύθυνους. Θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους.

όπως έγινε γνωστό, το πρόβλημα με τα δελτία ίσχυε και στις πρόσφατες αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Όμως οι προαναφερθείσες ομάδες δεν έχουν δικαίωμα ένστασης γιατί παρήλθε το 48ώρο.

Αντίθετα, η ΑΕΚ έχει. Στο ΟΑΚΑ, ο τέταρτος διαιτητής της αναμέτρησης (Διαμαντόπουλος), πριν τη σέντρα του αγώνα, κάλεσε τους εκπρόσωπους και των δυο ομάδων (Δημητριάδη και Καρυπίδη) και τους ενημέρωσε για το σχετικό πρόβλημα, που αφορά την κανονικότητα της συμμέτοχης τους στο παιχνίδι.

Ο Διαμαντόπουλος γνωστοποίησε ότι θα το αναφέρει στο φύλλο αγώνα και το παιχνίδι ξεκίνησε κανονικά, όμως η «Ένωση» η διατηρεί το δικαίωμα ένστασης σε διάστημα 48 ωρών.

Μάλιστα μετά έγινε γνωστό ότι ο 4ος κατέγραψε πως με βάση το άρθρο 18 του ΚΑΠ η συμμετοχή των 12 ποδοσφαιριστών ήταν αντικανονική και μάλιστα κράτησε τα δελτία τους.

Πηγή: fosonline

Η ποινή για τον ΠΑΟΚ σε περίπτωση ένστασης: Μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών και οριστικά 2η η ΑΕΚ – Έξαλλος ο Σαββίδης
To Top