Παιδί

Σε ποια Δημοτικά της Καλαμάτας επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΑΚΟΜΑ 12 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δώδεκα ακόμα Δημοτικά Σχολεία εντάσσονται τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν σχολικών γευμάτων. Πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα που διανέμεται στους μαθητές των Δημοτικών. Μέχρι σήμερα συμμετείχαν 18 Δημοτικά στο Δήμο Καλαμάτας, πλέον προστίθενται άλλα 12, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 30 Δημοτικά με μεσημεριανό γεύμα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, πιλοτικά στην αρχή και τα επόμενα χρόνια εντάχθηκαν περισσότερα σχολεία και πάνω από 153.000 μαθητές. Στόχος ήταν, σταδιακά να επεκταθεί η σίτιση και να καλυφθεί το σύνολο των μαθητών και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά-ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση- να τρώνε ένα ζεστό γεύμα στο σχολείο τους.

Μάλιστα πρέπει να αναφέρουμε ότι από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός  ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ, για τη σχολική χρονιά 2019-2020, στον οποίο συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις τροφοδοσίας με ελληνικές πρώτες ύλες, ώστε να καλύπτονται όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ενώ το πρόγραμμα φέτος αφορά συνολικά 200.000 μαθητές, από 72 Δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πέρυσι συμμετείχαν στο πρόγραμμα 954 Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα και μεσημεριανό γεύμα έπαιρναν 153.367 μαθητές, ενώ είχαν γίνει ενέργειες και για τη φετινή σχολική χρονιά 2019-2020, ώστε να ενταχθούν περισσότερα σχολεία και περισσότεροι μαθητές. Τη φετινή σχολική χρονιά, 2019-2020, τα σχολικά γεύματα επεκτείνονται σε 1.227 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε κάποια Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καλαμάτας τον Ιανουάριο του 2018, και πλέον από αυτή τη σχολική χρονιά ακόμα περισσότεροι μαθητές θα μπορούν να απολαμβάνουν ζεστό μεσημεριανό στο σχολείο τους.

Μέσα από το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”, αναπτύσσεται η κουλτούρα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,  μέσω των σχολικών γευμάτων ενισχύεται η απόδοση των μαθητών, ενώ  μειώνονται τα περιστατικά μπούλινγκ, καθώς η επιθετικότητα των παιδιών μειώνεται με το να κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι.

Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

Ενδεικτικά το μενού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές, και είναι σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Πρόκειται για δωρεάν υγιεινά γεύματα για όλα τα παιδιά που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα:

Ενδεικτικά παραθέτουμε το μενού σύμφωνα με το Υπουργείο:Μαίρη Περδικέα

 

Σε ποια Δημοτικά της Καλαμάτας επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα
To Top