ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλοίο με 1.700 βοοειδή αγκυροβόλησε ανοιχτά του Λιμανιού για ανεφοδιασμό-57 τόνοι οι ζωοτροφές-Φόβοι για άρρωστα ζώα

TO ΠΛΟΙΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ-ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ

νεότερη ενημέρωση 10-3-2021 ώρα 09:00

Elbeik: Απέπλευσε από την Καλαμάτα

Απέπλευσε στις 01.10 σήμερα, ξημερώματα Τετάρτης από την Καλαμάτα με προορισμό την Καρθαγένη το πλοίο Elbeik με 1.700 βοοειδή, το οποίο μετά από περιπλάνηση από τον Δεκέμβριο στη Μεσόγειο βρέθηκε στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό.
Βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του λιμανιού αφού δεν του επετράπη ο κατάπλους όπως συνέβη και στον Πειραιά. Προμηθεύτηκε ζωοτροφές, καύσιμα, και προμήθειες για το πλήρωμα, και έλυσε κάβους. Στο πλοίο επιβαίνει πλήρωμα 18 ναυτικών.
Όπως λέει στο protothema.gr, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, το περιστατικό, η κυβέρνηση το χειρίστηκε σεβόμενη τους κανόνες ευζωίας των ζώων αλλά και με γνώμονα την προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου. Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις που έγιναν σημείωσε πως «στις 4 Μαρτίου λάβαμε κλήση από το πλοίο που βρισκόταν ανατολικά της Κρήτης για ελλιμενισμό στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, ζωοτροφές και ανταλλακτικά».
Το αίτημά του, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε καθώς είχε περάσει από τρίτες χώρες οι οποίες δεν είναι απαλλαγμένες από τον αφθώδη πυρετό. Έτσι βρέθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από την Μήλο έως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού τελικώς προέκρινε την λύση του ανεφοδιασμού στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης εάν λάμβανε σχετικό αίτημα. Το αίτημα εστάλη και τελικώς το Elbeik κατευθύνθηκε στην Κρήτη και στην συνέχεια προς την Καλαμάτα για αγκυροβόλι.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ

Το πλοίο Elbeik σημαίας Τόγκο, αγκυροβόλησε σήμερα ανοιχτά του Λιμανιού της Καλαμάτας προκειμένου να ανεφοδιαστεί με ζωοτροφές αλλά και προμήθειες για το πλήρωμα. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε σήμερα πως ενδεχομένως κάποια από τα βοοειδή να είναι άρρωστα, οπότε απαιτείται τήρηση συγκεκριμένων μέτρων και απολύμανση στις λάντζες που μετέφεραν τα εφόδια. Το πλοίο όπως είπε, ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό της Λιβύη, ωστόσο δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι. Σύμφωνα με το ναυτιλιακό πράκτορα, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία.

Το Elbeik ακριβώς έξω από το Λιμάνι της Καλαμάτας, όπως καταγράφεται από τις live web κάμερες του weather-messinia

ΠΕ Μεσσηνίας: “Τήρηση μέτρων βιοασφάλειας στο λιμάνι Καλαμάτας”

Σήμερα, Τρίτη 9 Μαρτίου, προσέγγισε στο λιμάνι της Καλαμάτας πλοίο που μετέφερε 1700 βοοειδή, με σκοπό τον ανεφοδιασμό του σε ζωοτροφές και τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι υπηρεσίες Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας είχαν, από χθες, ενημερωθεί εγγράφως από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας κατά την παραλαβή των εφοδίων.
Πράγματι η αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της ΠΕ Μεσσηνίας, επέβλεψε το γεγονός, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας,  Στάθης Αναστασόπουλος επισκέφθηκε μαζί με το Λιμενάρχη Καλαμάτας, Νικόλαο Γιαννουλάτο, το λιμάνι και επιθεώρησε τη διαδικασία φόρτωσης ζωοτροφών και τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, θα φορτωθούν περίπου 57 τόνοι ζωοτροφών καθώς και νωπά και κατεψυγμένα τρόφιμα για το προσωπικό του πλοίου.

Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των προϊόντων, θα γίνει απολύμανση στα μέσα μεταφοράς – λάντζες- , υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας.

 

To Top