ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί αλά Ισπανικά από Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο ανοίγει επισήμως η ηλεκτρονική αγορά πλειστηριασμών ακινήτων, υιοθετώντας το ισπανικό μοντέλο.
Οι τράπεζες προσδοκούν σε είσπραξη ποσών από τις on line δημοπρασίες ακινήτων και σε καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων» ανοιγμάτων τους.

Στο εξής, δεν θα χρειάζεται να παραπέμπει η Τράπεζα τα ακίνητα στο Ειρηνοδικείο.
Μέσα από το internet, θα διενεργούνται πλειστηριασμοί ακινήτων δανειοληπτών, που κυρίως λόγω άρνησης και όχι κατ΄ανάγκη λόγω πραγματικής αδυναμίας, αδιαφορούν πλήρως να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Μάλιστα, η διενέργεια πλειστηριασμών διαδικτυακά αναμένεται να αυξήσει τόσο το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, όσο και τις προσφερόμενες τιμές, άρα, κατ’ επέκταση και τα προσδοκώμενα τραπεζικά έσοδα, από μία «τελειωμένη υπόθεση» δανείου.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες μέσω της διαδικασίας αυτής, θα αυξάνεται δυνητικά η μέση τιμή των ακινήτων, ίσως και κατά 30% υψηλότερα, από ότι θα συνέβαινε μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας πλειστηριασμών κι αυτό, διότι αναλογικά, θα υπάρχει μία αντίστοιχη κλιμακούμενη ζήτηση.

Εξάλλου, εκεί στοχεύει και το σκεπτικό της πολύ πρόσφατης πρωτοβουλίας της Τράπεζας Πειραιώς, που διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για ακίνητά της ( δηλαδή, ακίνητα από καταγγελθέντα δάνεια που ήδη της ανήκουν).

Το σύστημα που καλείται να υποστηρίξει ηλεκτρονικά τους πλειστηριασμούς θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει λογικά από Σεπτέμβριο και για ένα πρώτο διάστημα προσαρμογής, θα τεστάρεται.
Οι τράπεζες προσδοκούν σε σημαντική ανάκτηση ποσών από καταχρεωμένα και μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια, κάτι βέβαια, που θα γίνεται σταδιακά, όσο διαπιστώνεται η εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας.
Έτσι, σε δεύτερη φάση θα αρχίσει να βελτιώνεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (NPEs), που περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια (NPEs).

To μοντέλο που θα υιοθετήσει η χώρα μας, το δανείζεται από την Ισπανία, η οποία έχει αντίστοιχη εμπειρία.
Οταν ξέσπασε η κρίση στην αγορά ακινήτων στην Ιβηρική, με τις ισπανικές τράπεζες να βρίσκονται με ένα «βουνό» ακινήτων με πιεσμένες τιμές, η λύση που προκρίθηκε και τελικά «δούλεψε» ήταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων ηλεκτρονικά και διαδικτυακά. Οι τιμές ανέβηκαν πράγματι πάνω από 25-30%, σε μέσα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε με επιτυχία στο τέλος Ιουνίου, την πώληση 29 ακινήτων της, μέσω δημοπρασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και συγκεντρώνοντας το ποσό των 3 εκατ ευρώ.
Ενδεικτικό ήταν ότι 230 φυσικά και νομικά πρόσωπα ενδιαφέρθηκαν για τη δημοπρασία, ενώ εγκρίθηκαν παραπάνω από 150 υποψηφιότητες.

ΠΗΓΗ:NEWS247

Πλειστηριασμοί αλά Ισπανικά από Σεπτέμβριο
To Top