MESSINIA PLUS

Πιλοτικό πρόγραμμα “παραλία για όλους” από τον Σύλλογο Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας

Δράση του “Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας “Πρόγραμμα Παραλία για όλους

Η πόλη μας, μια κατεξοχήν παραθαλάσσια πόλη, είναι συνυφασμένη τους καλοκαιρινούς μήνες με την παραλία της και τα θαλασσινά μπάνια.

1

2

Για πολλούς ωστόσο συνδημότες μας, η ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα και η επίσκεψη σε αυτή, γίνεται ιδιαίτερα αγχωτική και οδυνηρή. Αναφερόμαστε στα άτομα με «αόρατες» αναπηρίες (Αυτισμό και άλλες Διαταραχές) και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να εμφανίζουν συχνά μη αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές, οι οποίες, δυστυχώς, συνήθως γίνονται αντικείμενο σχολιασμού, λεκτικών επιθέσεων και «ματιών που πονάνε» την οικογένεια του ατόμου.

1

Το γεγονός αυτό, οδηγεί τις οικογένειες είτε να αποφεύγουν την ευχαρίστηση ενός θαλάσσιου μπάνιου είτε αναγκάζονται να «απομονώνονται» σε ερημικές και «απροστάτευτες» παραλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ενώ είναι μια δραστηριότητα που έχει σκοπό να προσφέρει ευχαρίστηση, ηρεμία και χαλάρωση, αντίθετα να δημιουργεί άγχος και συναισθηματική φόρτιση, που επιτείνει το ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό ψυχολογικό φορτίο.

image

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μετά και από συνεννόηση και την υποστήριξη από το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, να διευκολύνει και να υποστηρίξει τα άτομα με ¨αόρατες αναπηρίες» και τις οικογένειές τους, με μια δράση στην παραλία της Καλαμάτας.

afisa-4

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο:

Τη λειτουργία ενός σημείου αναφοράς στον Προλιμένα της Καλαμάτας, (στο ύψος του Λούνα Παρκ), για τα άτομα με «αόρατες αναπηρίες» κατά τις ώρες 8.00π.μ. -12.00  και 4.00 μ.μ. -8.00 μ.μ. όπου:

  • Θα μπορούν οι οικογένειες ατόμων να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να έρχονται σε δύσκολη θέση και να δέχονται σχόλια, λεκτικές επιθέσεις και «ματιές που πονάνε», λόγω συμπεριφορών και στερεοτυπιών που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί τους.
  • Θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και οπτικό υλικό στα ελληνικά και στα αγγλικά με στόχο την προαγωγή της αποδοχής των ατόμων αυτών στην κοινωνία μας, αλλά και για τους τουρίστες ώστε να γίνει ένα βήμα ώστε να αναγνωριστεί η πόλη μας ως φιλική και έτοιμη να υποδεχτεί τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους για διακοπές. Αντίστοιχο υλικό, θα μπορεί να διανεμηθεί και σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας, προς ενημέρωση των επισκεπτών.
  • Θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να προσφέρει απασχόληση, στο βαθμό που δύναται, στους επισκέπτες με δημιουργικές, αισθητηριακές και ψυχοκινητικές δραστηριότητες.

Υποχρεώσεις γονέων-συνοδών

  • Οι παρεχόμενες δραστηριότητες θα παρέχονται αποκλειστικά στο χώρο της παραλίας και όχι μέσα στη θάλασσα.
  • Οι γονείς- συνοδοί οφείλουν να παρευρίσκονται στην παραλία καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου και να παρέχουν βοήθεια στο παιδί τους αν χρειαστεί καθώς φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του.
  • Να είναι συνεργάσιμοι με το προσωπικό και να υπάρχει συνεννόηση σε περίπτωση υψηλής προσέλευσης.
  • Τα αδέλφια ή οι φίλοι των παιδιών ή οι ίδιοι οι γονείς μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν στις δραστηριότητες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι οικογένειες ατόμων με αναπηρία θα νοιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους, χωρίς να απομονώνονται και να περιθωριοποιούνται, ενώ θα αποτελέσει και έναν χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων για την καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα, το οποίο πιλοτικά θα υλοποιηθεί για την καλοκαιρινή περίοδο του 2022, ξεκίνησε από την Τρίτη 12 Ιουλίου, έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2022, με στόχο την εδραίωσή του και την επέκτασή του τις επόμενες χρονιές.

Σημειώνουμε ότι στο μέρος αυτό της παραλίας θα μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Πιλοτικό πρόγραμμα “παραλία για όλους” από τον Σύλλογο Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας
To Top