Μουσική

Ο πιανίστας Ιγκόρ Πέτριν στην “Ανοιξη των πλήκτρων” την Κυριακή 13/5 στο Πνευματικό

«ΑΝΟΙΞΗ των ΠΛΗΚΤΡΩΝ» συνέχεια… IGOR PETRIN | 13 ΜΑΙΟΥ 2018 | 21:00 | ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η 6η κατά σειρά συναυλία του κύκλου «ΑΝΟΙΞΗ των ΠΛΗΚΤΡΩΝ» με καλεσμένο έναν πολύ σπουδαίο πιανίστα τον Ιγκόρ Πέτριν, όπου θα μας ταξιδέψει στους μήνες του χρόνου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά κορυφαίων Ρώσων συνθετών.
Οι «Eποχές» έργο 37 του P.I.Tchaikovsky (1840-1893) και διάσημα πρελούδια & σπουδές του S.Rachmaninoff (1873-1943) θα παρουσιαστούν στην πιο αυθεντική τους μορφή από ένα σημαντικό εκπρόσωπο της Ρώσικης σχολής του πιάνου.
Είσοδος ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννημένος στη Σιβηρία, ο Ιγκόρ Πέτριν ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρωσία και αντιπροσωπεύει τη Ρωσική Πιανιστική Σχολή. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στη Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ. O Γαλλικός Τύπος, μετά από το ρεσιτάλ του στο Φεστιβάλ AMP του Verneuil-sur-Avre το 2006, τον περιέγραψε ως πιανίστα που «υπέταξε το ακροατήριο με την τεχνική του τελειότητα και σπάνια ευαισθησία», ενώ ο Ρωσικός Τύπος ανέφερε για την εκτέλεση έργων του F.Liszt: «… εμφανίστηκε μπροστά στο κοινό ως ώριμος, καθιερωμένος μουσικός με λεπτό λυρισμό…» (ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ «Τα εσπερινά του Δεκεμβρίου» στο Sarov της Ρωσίας, 2012).
Ο Ιγκόρ Πέτριν έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως πετυχημένος καθηγητής ,από την εγκατάσταση του στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν άρχισε την παιδαγωγική του σταδιοδρομία αρχικά στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και έπειτα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1992-2010). Από την τάξη του, έχουν αποφοιτήσει πάνω από σαράντα φοιτητές, όλοι τους με βαθμό «Άριστα», ορισμένοι μάλιστα με διακρίσεις. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και κατέκτησαν βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς. Κατά τη διάρκεια της παιδαγωγικής του σταδιοδρομίας, ο Ιγκόρ Πέτριν ανέπτυξε δικό του σύστημα, βασισμένο κυρίως στη φιλοσοφία του παιξίματος του πιάνου του Heinrich Neuhaus. Εκτός από τη διδασκαλία δίνει συχνά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει ερμηνεύσει έργα σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς οργάνων. Το 1990 δημιούργησε ντουέτο πιάνου με την Ειρήνη Γαβριηλίδου και από τότε έχουν παίξει πολλαπλά ρεσιτάλ για τέσσερα χέρια και δύο πιάνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει έργα από τη εποχή Μπαρόκ μέχρι και την νεότερη σύγχρονη μουσική. Ορισμένα έργα Ελλήνων, Ρώσων και Ισπανών συνθετών ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Ο Ιγκόρ Πέτριν είναι κάτοχος του ανώτατου Διπλώματος με διάκριση από το περίφημο «Ωδείο Τσαϊκόφσκι» της Ρωσικής πρωτεύουσας, όπου σπούδασε με τον Valery Kastelski, ενός από τους τελευταίους μαθητές του διάσημου Heinrich Neuhaus.
Από το 2003 εργάζεται στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατέχοντας σήμερα τη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.
*Ο κύκλος «ΑΝΟΙΞΗ των ΠΛΗΚΤΡΩΝ» 2018, είναι μια σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθώς είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πιανίστριες, την Νέλλη Σεμιτέκολο που αποτελεί εδώ και 33 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της τάξης πιάνου του Δ.Ω.Κ.
Συντελεστές του κύκλου «ΑΝΟΙΞΗ των ΠΛΗΚΤΡΩΝ»: Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» | Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας | Σύλλογος «ΤΕΡΨΙΣ» | ΧΟΡΗΓΟΣ: ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ.

Ο πιανίστας Ιγκόρ Πέτριν στην “Ανοιξη των πλήκτρων” την Κυριακή 13/5 στο Πνευματικό
To Top