ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Οι Θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί

Η  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών  και των ανταποκριτών ξένου τύπου  από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη 

Σήμερα μαζί μας είναι και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος θα σας ενημερώσει στη συνέχεια για  θέματα της αρμοδιότητάς του.

Α. Σε ό,τι αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σε λίγες ώρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα απαγγείλει τις ποινές στην ηγεσία και τα στελέχη  της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στους δράστες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική δραστηριότητά της. Έτσι, βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία, αλλά και η δικαιοσύνη άντεξαν. Ότι οι Θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί. Ότι νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα. Και, όσον αφορά την Παράταξή μας, όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», «η  Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

Β. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα

Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στις οποίες και σας παραπέμπω. Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020 την θέτουν στο περιθώριο.

Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ.  Borrell,    σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο». Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ.

Γ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Από σήμερα το πρωί μπήκε σε εφαρμογή ο Χάρτης Υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης θα γνωρίζει ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του. Για την κατάρτισή του κατηγοριοποιήθηκαν τα προληπτικά μέτρα σε τέσσερα επίπεδα.

– Το Επίπεδο 1, Ετοιμότητας.

– Το Επίπεδο 2, Επιτήρησης.

– Το Επίπεδο 3, Αυξημένης Επιτήρησης και,

– Το Επίπεδο 4, Αυξημένου Κινδύνου.

Έτσι οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εντάσσονται σε ένα από τα παραπάνω επίπεδα ανάλογα με την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών (όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και ο δείκτης πληρότητας του Συστήματος Υγείας), καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. Ο χάρτης -που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr- θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.  Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, είναι πολλά. Και αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, όχι η λήψη νέων.

Από πλευράς της η Πολιτεία εντείνει συνεχώς τους ελέγχους της, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Σημειώνω ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2020, από τα κλιμάκια της ΔΙ.Μ.Ε.Α., της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, του ΣΕΠΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 413.343 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, έχουν διαπιστωθεί 14.832 παραβάσεις, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7.083.430 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικού ύψους 5.265 ημερών. 

Δ. Για το Σύστημα Υγείας 

Στο μεταξύ, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο επέκτασης της λειτουργίας 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε έως τις 10 το βράδυ, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά κορονοϊού και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Υπήρξαν για τον σκοπό αυτό, εκπαίδευση προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονες. 

Παράλληλα, προχωρά η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών προκειμένου να φτάσουμε από τις 565 που ήταν το 2019 στις 1.200 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. 

Ε. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό Υπουργό Εξωτερικών, κ. François-Philippe Champagne και στις 7 το απόγευμα τον κ. Heiko Maas, Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Στις 5 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην εκδήλωση έναρξης της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με την επωνυμία Elevate Greece. Μια πλατφόρμα μέρος της οποίας είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενός δυναμικού εργαλείου για τις ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, κ. Rumen Radev.

Την Πέμπτη το πρωί θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το μεσημέρι της ίδιας μέρας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου.

Δίνω τώρα τον λόγο στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη για να μιλήσει για θέματα αναρμοδιότητας του. Παρακαλώ κ. Υπουργέ.

Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, καλό μεσημέρι σε όλους.  Η Κυβέρνηση αναπτύσσει την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-21 με μετρήσιμους στόχους:

-Τον ουσιαστικό περιορισμό των ροών. 

-Το  δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. 

Καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο εννεάμηνο από την επανίδρυση του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σήμερα παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία, τα οποία θα διανεμηθούν αναλυτικά -όπως κάνουμε κάθε μήνα. Στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τη σαφή και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα σας παρουσιάσω επτά σημαντικές αλλαγές, που έχουν ήδη επέλθει, στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και τις προκλήσεις για το επόμενο 12μηνο.

ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΟΙ ΡΟΕΣ ΜΕΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 73% ΦΕΤΟΣ

Οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας το 2020 είναι 12.289, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734. Πιο συγκεκριμένα, στα σημεία εισόδου: Λέσβος: Μείωση 74%, Χίος: Μείωση 80%, Σάμος: Μείωση 81%, Λέρος: Μείωση  99%, Κως: Μείωση 86% ,Φυλάκιο Έβρου: Μείωση 61% 

Να τονίσω ότι το 74% , τα ¾ των φετινών αφίξεων, πραγματοποιήθηκαν  το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αν δούμε το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή  Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2020,  η μείωση ροών είναι 91% και στα νησιά η μείωση 96% . Στα νησιά μας το τελευταίο εξάμηνο αφίχθησαν 1.164, σε αντίθεση με 29.973 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΑΣΥΛΟΥ

Προχωρήσαμε άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές στην διαδικασία Ασύλου με τους Ν. 4639/19 & 4686/20. Ενισχύσαμε την διοικητική πυραμίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, ανασχεδιάσαμε και αλλάξαμε δραστικά  διαδικασίες. Προχωρήσαμε άμεσα στο σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού όλης της διαδικασίας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2021. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα λειτουργήσει, από τον άλλο μήνα, ο νέος θεσμός του Μητρώου Βοηθών Εισηγητών, όπου δικηγόροι θα συμβάλουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων.

Αποτέλεσμα: Η αύξηση,  φέτος, της έκδοσης αποφάσεων ασύλου κατά 82%. Φέτος εκδώσαμε 66.221 αποφάσεις, σε αντίθεση με πέρυσι που εκδόθηκαν 36.306. Κατά συνέπεια, μειώσαμε  κατά 36% τις εκκρεμείς  αποφάσεις  Ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 84,212 αποφάσεις στην Υπηρεσία Ασύλου και  6,071 στην Αρχή Προσφυγών. Στόχος μας, για το 2021, είναι  η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:

Πλέον έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων και αφίξεων από τη χώρα μας. Το Σεπτέμβριο αποχώρησαν νόμιμα από την χώρα 1.529 μετανάστες, ενώ έφτασαν 792. Το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα,  αναχώρησαν  3.746, ενώ έφτασαν 2.415. Και μέσα στις επόμενες ημέρες, από το Ελευθέριος Βενιζέλος, θα αναχωρήσουν οι πρώτοι  130 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας αλληλεγγύης με τη Γερμανία. 

Από την αρχή του έτους, 7.435 άτομα έχουν αποχωρήσει από την χώρα και εκκρεμούν 3,151 συμφωνημένες μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  1.267 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων και 1.884 ευάλωτων αιτούντων άσυλο και  προσφύγων.  Παραμένει ζητούμενο, η εφαρμογή από την Τουρκία, της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 ως προς την αποδοχή επιστροφών. Από τον περασμένο Μάρτιο η γείτονα χώρα δεν δέχεται επιστροφές, λόγω κορονοϊού.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ

Δημιουργήσαμε ένα  νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης  των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Μεταναστευτικού. Με έξι στοχευμένες ενέργειες: 

  1. Δημιουργήσαμε το Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ και μέχρι το τέλος του έτους θα 

έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ,  και έχουν ολοκληρώσει την αρχική εγγραφή 75. 

  1. Ακολουθεί το Μητρώο Μελών ΜΚΟ, όπου οι ΜΚΟ  που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, μέλη, υπαλλήλους ή συνεργάτες τους που ασκούν επ’ αμοιβή ή σε εθελοντική βάση δραστηριότητά επ’ ονόματί τους, εντός ή εκτός προσφυγικών δομών.
    Πλέον, ελέγχουμε και τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό. 
  2.  Ανακτήσαμε τη διοίκηση των δομών φιλοξενίας από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, με τον ορισμό νέων διοικητών σε όλες τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στη χώρα μας , διοικητές , οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 
  3.   Προχωρούμε στην ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εισόδου/εξόδου στις δομές. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορεί να γίνεται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.
  4. Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο Μεταναστευτικό. 
  5.  Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, όπως είδατε και με την πρόσφατη δικογραφία στη Λέσβο, συμμετέχουμε τον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στη χώρα μας. 

Θέλω εδώ να τονίσω ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά με αρκετές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς  που έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η παράνομη δράση ωστόσο, δεν μπορεί και δε γίνεται ανεκτή.  Και χάρη στις παρεμβάσεις μας, η ίδια η Κοινωνία των Πολιτών αισθάνεται, πλέον, πιο ασφαλής και πιο θωρακισμένη απέναντι σε έκνομες και υπονομευτικές για το ανθρωπιστικό της έργο συμπεριφορές. 

ΠΕΜΠΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Περιορίσαμε στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης,  την παροχή στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα, από έξι. Σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ουσιαστικά περιορίσαμε την παροχή προνομίων στέγης και επιδόματος σε λίγους συνολικά μήνες, από αρκετά χρόνια όπως ίσχυε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ουσιαστικά στο παρελθόν δίναμε οικονομικά κίνητρα για να έρθουν παράτυπα στην χώρα μας. Η επιδοματική πολιτική του παρελθόντος λειτουργούσε ως πόλος έλξης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ως πηγή χρηματοδότησης για την παράνομη δράση κυκλωμάτων  λαθροδιακινητών. Επίσης θυμίσω ότι  το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία μαζί μας, ήδη κατήργησε ειδικές ευεργετικές διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και πλέον υπάγονται στις γενικές διατάξεις απόδοσης ιθαγένειας.

ΕΚΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Τα 5 νησιά του Αιγαίου αντιμετώπισαν ακραίες ροές την πενταετία 2015-2019. Αυτές οι αυξημένες ροές, σε συνδυασμό: Πρώτον, με την πολύ αργή διαδικασία ασύλου που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον με τον γεωγραφικό περιορισμό που μας επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση με την Κοινή Δήλωση του 2016, οδήγησε σε υπερπληθυσμό στις δομές των νησιών μας. Σήμερα τα νέα δεδομένα, μας επιτρέπουν πλέον να μιλάμε για διατηρήσιμη αποσυμφόρηση. Φέτος μειώθηκαν 53% οι διαμένοντες στα ΚΥΤ Νήσων και συνολικά κατά 50% στους διαμένοντες στα νησιά (Σεπτέμβριος 21.564 Ιανουάριος 42.004).

Σε σχέση με Σεπτέμβριο 2019:

  • Λέσβος: -29% ( 2020: 10.422 διαμένοντες 2019 14.765)
  • Χίος -5% ( 2020: 3.572 2019: 3.765)
  • Σάμος -22% ( 2020: 4.693 2019: 6.040)
  • Λέρος -45% ( 2020: 1.072 2019: 1.948)
  • Κως -56% ( 2020: 1.664 2019: 3.763)

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στις δομές των νησιών.

ΕΒΔΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ

Με κεντρικό μήνυμα «ποτέ πια άλλη Μόρια» προχωρούμε σε ένα φιλόδοξο αλλά συνάμα και ρεαλιστικό σχέδιο, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.,  δημιουργίας Κλειστών, Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά και την ενδοχώρα. Δομών με:

  • Σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου / εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων.
  • Διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με διάδρομο – δρόμο ανάμεσα, για να μπορεί να γίνεται κατάλληλος έλεγχος της περίφραξης.
  • Συστήματα ασφαλείας & πυρασφάλειας.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή.

Δομών που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας και των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών. Αύριο θα ενημερώσω τη Βουλή για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, υπάρχει πλέον ανάδοχος,  για την κατασκευή των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών.

Εντός του μήνα, θα προχωρήσουμε με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Ώστε το Καλοκαίρι να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου, που δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες μέρες, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του εμπρησμού στη Μόρια. Προσωρινή δομή που άμεσα θωρακίζουμε, περαιτέρω, ενόψει του Χειμώνα.

Αντιμετωπίσαμε λοιπόν το 2020 δύο σημαντικά προβλήματα παρελθόντων ετών:

  • Τις ροές, που πλέον είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
  • Την κατάσταση στα νησιά που πλέον έχει αντιστραφεί. 

Η επόμενη πρόκληση, για την οποία ήδη έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, είναι η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των νησιών και αλλά και η απoσυμφόρηση στην υπόλοιπη χώρα. Και το όριο του 1%, που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Παρότι οι διαμένοντες στην ηπειρωτική Ελλάδα αυξήθηκαν από 50.995 τον Ιανουάριο τώρα είναι 54.267. Συγκεκριμένα σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούνται σήμερα 29.047 (Ιανουάριος 25.352).Στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» (διαμερίσματα) σήμερα 21.627 (Ιανουάριος 21.458).Τέλος στο πρόγραμμα «FILOXENIA» (ξενοδοχεία) σήμερα 5.589 (Ιανουάριος 7.742).

Προχωράμε στο κλείσιμο εντός του 2020 του προγράμματος ξενοδοχείων, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 27 και μένουν ακόμα για κλείσιμο 40 ξενοδοχειακές δομές. Το2021, για  πρώτη φορά, θα μιλάμε για μείωση δομών.   Στοχεύουμε από τις 32 δομές σε όλη την υπόλοιπη χώρα να μειωθούν σε 26, καθώς προχωράμε στην έξοδο από τις δομές αυτών που πλέον δεν δικαιούνται παροχή στέγης. 

Τέλος, αναφορικά με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες: Πρώτον, το πρόγραμμα «HELIOS», το οποίο υλοποιούμε μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τον Αύγουστο του 2019, συμβάλλει στην αναζήτηση αλλά και την επιδότηση στέγης, για 12 μήνες. Βοηθά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων μέσω μαθημάτων, βοηθά στην πιο ομαλή πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έχουν εγγραφεί ως σήμερα 16.703 δικαιούχοι και λαμβάνουν υποστήριξη για την αυτόνομη διαβίωσή τους, 5.126 εκ των οποίων έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα, επίσης σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, υλοποιούμε ένα νέο, μεταβατικό πρόγραμμα στέγασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που εξέρχονται των δομών φιλοξενίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, τύπου πλατείας Βικτωρίας. Το πρόγραμμα διασφαλίζει φιλοξενία σε ξενοδοχεία για δύο μήνες.  

Παράλληλα, σχεδιάζουμε, μαζί με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση δικαιούχων διεθνούς προστασίας με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και ειδική κατάρτιση στον πολιτιστικό προσανατολισμό, επαγγελματικό προσανατολισμό και την  επιχειρηματικότητα. Ένα  πρόγραμμα, το οποίο θα εντάξουμε  στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, έχουμε επιταχύνει ουσιαστικά, σε συνεργασία με τον Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους, που πλέον δεν χρειάζεται να περιμένουν πολλούς μήνες, αλλά λίγες εβδομάδες για τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Σας ευχαριστώ.

Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ για την συνολική σας τοποθέτηση για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Παρακαλώ τώρα για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την έξοδο του Όρουτς Ρέις εκ νέου στην περιοχή, και μάλιστα πλησίον του Καστελλόριζου, η ελληνική Κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία ή θα ζητήσει την άμεση επιβολή κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ᾽ αρχάς, η στρατηγική μας είναι γνωστή, δεν αλλάζει. Τις τακτικές κινήσεις που θα κάνουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα τις δείτε να ξεδιπλώνονται τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αυτό που έχει σημασία σήμερα να συγκρατήσουν όλοι οι Έλληνες, αλλά και στο εξωτερικό, είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, διαψεύστηκαν. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, τα οποία είχε ρητά αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Μιλούσε για αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που θα ερχόταν σε αντίθεση με τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, μιλούσε ρητά  και για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στο θέμα που έχει να κάνει με την μία και μοναδική εκκρεμότητας που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και στα δύο ζητήματα -και στην Αμμόχωστο και με την παράνομη τουρκική ΝΑVΤΕΧ- είδαμε την Τουρκία να κάνει το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πίστευαν ότι θα έκανε. Επομένως, βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους. Δεν είναι μόνο θέμα Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία είναι απέναντι στην Ευρώπη με μια απαράδεκτη κλιμάκωση, σοβαρή κλιμάκωση που βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που θα τις δείτε τόσο τις επόμενες ώρες, όσο και την Πέμπτη και Παρασκευή. 

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ’ αυτού. Μ’ αυτά τα δεδομένα επιμένουμε στις διερευνητικές επαφές; Δηλαδή, αν η Τουρκία δώσει ημερομηνία, εμείς θα πάμε στις διερευνητικές επαφές;  Το δεύτερο ερώτημα είναι, εάν μπει το Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εμείς θα το αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά; Και αν όχι, τι θα σημάνει αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, το πλαίσιο της στρατηγικής μας δεν αλλάζει. Οι διερευνητικές επαφές είναι μέσα στη στρατηγική μας και αναμένουμε από την Τουρκία να δούμε πώς θα κινηθεί σ’ αυτό το ζήτημα. Έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, όμως έχουμε δύο γεγονότα μέσα στα τελευταία 24ωρα, για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Άρα, για τις διερευνητικές επαφές που δεν ήταν να ξεκινήσουν αυτές τις ημέρες, θα δούμε τι θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Και μια άλλη ερώτηση, τι θα κάνουμε επιχειρησιακά, πώς θα το αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά το Όρουτς Ρέις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ό,τι χρειαστεί.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ (για τον κ. Μηταράκη): Θα ήθελα να ρωτήσω για την προσωρινή δομή στη Λέσβο. Πότε θα είναι έτοιμη μια νέα δομή; Και όταν είπατε θα ενισχύσετε τη δομή λόγω του χειμώνα, τι ακριβώς θα κάνετε; Θα παραμείνουν οι σκηνές ή θα έχετε κάτι άλλο;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ως προς το θέμα της προσωρινής δομής στη Λέσβο, η οποία δημιουργήθηκε στην έκτακτη ανάγκη από τον εμπρησμό της Μόριας, στόχος μας είναι το Kαλοκαίρι του 2021 να λειτουργήσει η μόνιμη δομή. Αυτό απαιτεί να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο 2020, ώστε να μπορέσουμε με τις αρχές του 2021 να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο. Επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας, ήδη έχουν εγκριθεί 5,5 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με πλήρη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Ήδη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. ετοιμάζεται το έδαφος, ώστε να μην έχουμε το πρόβλημα που είχαμε σε 80 από τις 1.100 σκηνές στην προηγούμενη βροχή, ώστε τα όμβρια να μην μπορούν να επηρεάζουν τις σκηνές. Καθώς κλείνουμε τη δημοτική δομή στο Καρά Τεπέ, η οποία πλέον δεν χρειάζεται, υπάρχουν πάρα πολλά κοντέινερς  εκεί, τα οποία ανήκουν στην Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., και έχουμε ζητήσει αυτά να μεταφερθούνε στη δομή, στο Μαυροβούνι. Επίσης, να σημειώσω ότι τις πρώτες μέρες λειτουργίας στο Μαυροβούνι είχαμε 9.500 αιτούντες άσυλο, ήδη έχουν περιοριστεί στους 7.400, όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά τους τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία, θα είμαστε κάτω από τις 6.000, το οποίο σημαίνει ότι στο χειμώνα μπορούμε να μπούμε και με λιγότερο από 5.000. Αυτό μας επιτρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε περιοχή μέσα στη δομή είναι πιο επιρρεπής στις βροχές και πολύ πιο εύκολα να γίνουν και τ’ απαραίτητα έργα, για την ενίσχυση των σκηνών. Πάντως, και το Υπουργείο και οι διεθνείς οργανισμοί, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Xειμώνα.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πιστεύετε ότι είναι έτοιμη η Ευρώπη και ο κ. Μπορέλ να ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις ή θα πρέπει να μπούμε ξανά σε μία συζήτηση κατ’ αρχήν προπαρασκευαστική σε αυτή τη Σύνοδο και αργότερα στον Δεκέμβριο όπου πάλι θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους ότι έχει έρθει η ώρα αυτή η εργαλειοθήκη να ανοίξει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από την πλευρά της  Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες προκειμένου να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια. Υπάρχει ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει κλιμάκωση. Άρα, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό, το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Είπατε νωρίτερα ότι δεν αλλάζει η στρατηγική. Άρα, λοιπόν, εάν η Τουρκία δώσει -θεωρητικά μιλώντας πάντα- μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, θα καθίσουμε στο τραπέζι; Και κάτι ακόμη, το οποίο σχετίζεται με αυτό. Η αυριανή επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών προς ποια κατεύθυνση ελπίζουμε, αν ελπίζουμε, να συμβάλει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι γνωστό ότι η γερμανική πλευρά προσπάθησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα να συμβάλει -και συνέβαλε- στην αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μία αναστροφή αυτής της στάσης αποκλιμάκωσης. Άρα, αναμένουμε και από τη γερμανική πλευρά, αλλά και από όλη την Ευρώπη, να καθίσει ξανά σε ένα πλαίσιο που έχει να κάνει με τη σύγκρουση της Τουρκίας με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Άρα, σ’ αυτό το τραπέζι που θα καθίσει και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών και εμείς τις επόμενες ημέρες βρίσκεται μπροστά ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός: Ότι η Τουρκία έκανε το αντίθετο ακριβώς απ’ αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις προηγούμενες ημέρες. Άρα δεν υπάρχει θέμα παρά μόνο αποτύπωση αυτής της κατάστασης και ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων, προκειμένου η Τουρκία να νιώσει πιο πολύ, όπως έχουμε πει, το «μαστίγιο» και όχι το «καρότο» αυτή τη φορά.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μιλήσατε για υπαναχωρήσεις, μάλλον για ασυνέπεια εκ μέρους της Τουρκίας, όπως φαίνεται σε σχέση και με το Oruc Reis και την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή ο κ. Μηταράκης περιέγραψε μια θετικότερη εικόνα με αισιοδοξία. Πλην όμως, κ. Υπουργέ, μας δώσατε στοιχεία, όπου η επιβάρυνση υπήρχε το πρώτο τρίμηνο, όταν όντως είχε εργαλειοποιηθεί το Μεταναστευτικό από την γείτονα. Εάν αυτό επαναληφθεί, δηλαδή η ασυνέπεια της Τουρκίας εκδηλωθεί εκτός από τα εθνικά αυτά καθαυτά, στο πεδίο δηλαδή της θάλασσας και της Κύπρου και στον Έβρο ή με το Μεταναστευτικό γενικότερα, πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα που υπάρχει;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι κατ’ αρχήν οι πολύ μειωμένες ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πλήγμα σε κυκλώματα λαθροδιακινητών, τα οποία ήταν πολύ ενεργά στα τουρκικά παράλια τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ξαναξεκινήσουν τις ροές προς τη χώρα μας. Νομίζω τα γεγονότα του Φεβρουαρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφανή τρόπο τη δυνατότητα που έχουμε ως χώρα -οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας- με απόλυτο σεβασμό, φυσικά, στο Διεθνές Δίκαιο και στους ευρωπαϊκούς κανόνες να φυλάσσουμε τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει μια νέα ένταση τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Αυτό, όμως, που είναι απολύτως δεδομένο είναι το δικό μας σχέδιο, η δικιά μας αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε να ξαναβιώσουμε σκηνές που ζήσαμε την προηγούμενη πενταετία με τις μεταναστευτικές ροές να αποτελούν μια μεγάλη πίεση και για τα νησιά μας και για τη χώρα γενικότερα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζοντας τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στα «ΝΕΑ» σήμερα, αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό, λέγοντας ότι προτιμά να κάνει αλλαγές και όχι να αλλάζει τον στρατό. Η πρώτη μου ερώτηση είναι, αν είμαστε κοντά στον ανασχηματισμό. 

Και η δεύτερη, αφορά τον κ. Μηταράκη: Με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τις δομές, πού βρισκόμαστε; Θα κάνετε πίσω στην υλοποίηση κάποιων κέντρων σε συγκεκριμένες περιοχές;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση, η απάντηση είναι ότι το ζήτημα αυτό είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού και εκείνος το ασκεί, όποτε φρονεί ότι είναι σκόπιμο.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ως προς το θέμα των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών, που βιώσαμε περισσότερο στις αρχές του 2020, είναι απόλυτα σεβαστή και δεδομένη η κόπωση μιας χώρας, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτέλεσε τη βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης, σε αντίθεση με την περίοδο πριν την 1/1/2015 και σε αντίθεση με την περίοδο, φέτος, που δεν είναι η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης. Νομίζω ότι τα νέα δεδομένα στη διαχείριση των ροών, τα νέα δεδομένα στην επιτάχυνση διαδικασίας ασύλου, μας έχει επιτρέψει να έχουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και ήδη προχωράμε στη Σάμο, την Κω και την Λέρο. Ήδη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έχει προτείνει τοποθεσία για τη μετακίνηση της προσωρινής δομής στη Λέσβο. Νομίζω ότι, σε καμία περίπτωση, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τον Φεβρουάριο. Τον Φεβρουάριο, είχαν πει οι τοπικές κοινωνίες, ότι μετά την κόπωση της κρίσης ήθελαν να δουν από την Κυβέρνηση απτές αποδείξεις μιας διαφορετικής πολιτικής. Νομίζω ότι εννέα μήνες μετά, μπορούμε αυτή την πολιτική να την παρουσιάσουμε, να τη στηρίξουμε και να την αποδείξουμε. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούμε διαφορετικά με τις τοπικές κοινωνίες, που δεν έχουν την ανασφάλεια που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Προς τον κ. Μηταράκη. Παρουσιάζετε μια εικόνα για το μεταναστευτικό, σαφώς καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν. Παράλληλα, έχουμε και την πανδημία, η οποία εξελίσσεται και οι αριθμοί, τα νούμερα είναι αρκετά. Ήθελα να ρωτήσω, τι μέτρα λαμβάνονται στις δομές αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε πάρα πολλούς μετανάστες, στο κομμάτι αυτό του κορονοϊού, υπάρχει διασπορά. Υπάρχουν κάποια μέτρα που έχετε ήδη λάβει ή σκέφτεστε να λάβετε, ακόμη αυστηρότερα;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συνολικά από την αρχή της πανδημίας στις αρχές του 2020, έχουμε 750 κρούσματα σε δομές φιλοξενίας και μια απώλεια ανθρώπινης ζωής, η οποία συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες στη δομή της Μαλακάσας. Στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε αποφύγει το οποιοδήποτε κρούσμα στις δομές φιλοξενίας των νησιών. Υπάρχει το σχέδιο  «Αφροδίτη», που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο, το οποίο έχει πάρει τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα στις δομές. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε νέες ροές προς τη χώρα μας δεν πάνε στις δομές φιλοξενίας, αλλά παραμένουν σε δομές καραντίνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι ιατρικοί έλεγχοι, ώστε να μην μπει ο ιός, από νέες αυξήσεις, στις δομές.

Παράλληλα, έχουμε περιορίσει τη λειτουργία των δικών μας γραφείων μέσα στις δομές για να υπάρχει λιγότερος συγχρωτισμός μεταξύ υπαλλήλων και των διαμενόντων στις δομές, προς αποφυγή εκατέρωθεν μετάδοσης κρουσμάτων. Είναι δεδομένο ότι ο κορονοϊός είναι μια πολύ μεγάλη πρόσκληση γι’ αυτές τις δομές, στις οποίες μένει τόσος πολύ κόσμος. Και οι δυσκολίες που υπάρχουν μέσα στις δομές είναι δεδομένες. Γι΄ αυτό και είχαμε πιο αυξημένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας όλη αυτή την περίοδο, η οποία είχε κάποιες αντιδράσεις, αλλάς μας βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε οποιοδήποτε απαραίτητο μέτρο μας πει η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ. Εκεί που είχαμε περισσότερα προβλήματα δεν ήταν στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή σε αγροτικές περιοχές που διαμένουν, όχι πρόσφυγες και μετανάστες των τελευταίων ετών, αλλά άνθρωποι που έχουν έρθει προ ετών στη χώρα μας, ήδη μένουν σε δύσκολες συνθήκες και εργάζονται στη χώρα μας. Εκεί είχαμε υπογράψει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και με την Πολιτική Προστασία, ώστε τα πρόσωπα αυτά, όταν βρίσκονται ασυμπτωματικά θετικά -και εκεί ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα στην πρώτη φάση αυτής της πανδημίας- να υπάρχουν προσωρινές δομές φιλοξενίας για να μην επιστρέψουν και μείνουν μαζί με πολλούς άλλους και να μεταδώσουν τον ιό.

Λαμβάνουμε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν σας κρύβω ότι για μας είναι μια διαρκής αγωνία η εξέλιξη της πανδημίας στις δομές φιλοξενίας, όπου συνολικά έχουμε 74.000 αιτούντες άσυλο.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δεδομένου ότι η Τουρκία, κλιμακώνοντας και πάλι στο Αιγαίο, ουσιαστικά αγνοεί και την παρέμβαση που είχε κάνει η Γερμανία προς αποκλιμάκωση.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τέτοιου είδους επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο με την Καγκελάριο Μέρκελ. Γιατί, όπως είπαμε και πριν, η Τουρκία, με τη συμπεριφορά της τα τελευταία 24ωρα, απέδειξε την αναξιοπιστία της. Επομένως, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι, ενώ υπήρχε ένα ισορροπημένο μείγμα στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ αυτού που λέμε «καρότο», δηλαδή την στήριξη στην Τουρκία και «μαστίγιο», που εννοούμε τις κυρώσεις, φαίνεται ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της επιδιώκει το δεύτερο.

ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Για τον κ. Πέτσα, για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Εφόσον βγει η απόφαση του δικαστηρίου κατά των καταδικασμένων, εσείς ως Κυβέρνηση για προστασία μέσα στη Βουλή και γενικότερα του δημοκρατικού Πολιτεύματος, θα ενεργοποιήσετε κάποια άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην προστασία της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως του εκλέγειν και εκλέγεσθαι , για να μην μπορούν να κατέβουν σε εκλογές, παρόλο που θα είναι στη φυλακή;

Για τον κ. Μηταράκη: Υπάρχουν συνεχώς ανησυχίες και καταγγελίες από τις περιοχές που είναι οι μετανάστες, ότι δεν υπάρχει έλεγχος, ότι μετακινούνται συνέχεια, ότι οι άνθρωποι αυτοί, είτε έχουν, είτε δεν έχουν covid, κανείς δεν το ξέρει. Πώς θα προστατευτεί μια κοινωνία, όταν αυτοί οι άνθρωποι μετακινούνται συνέχεια και έρχονται σε επαφή με καταστηματάρχες, με τους ντόπιους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, μετά την αναγγελία των ποινών, έχουμε πει ότι θα δείτε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, γενικά, για το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, αυτή τη στιγμή.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όσον αφορά στο θέμα του covid, θέλω να σας θυμίσω ότι κάναμε 7.500 ελέγχους στο Μαυροβούνι. Γίνονται καθημερινά έλεγχοι σε πολλές δομές της χώρας, ώστε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το σε ποιες δομές απαιτείται να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Επίσης, στο χάρτη της υγειονομικής προστασίας όλης της χώρας, ο οποίος παρουσιάστηκε από την Πολιτική Προστασία, υπάρχουν παράλληλα μέτρα που αφορούν τις δομές φιλοξενίας και λαμβάνονται και εκεί τα απαραίτητα μέτρα. Ο έλεγχος και η έξοδος από τις δομές γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο. Άρα, δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση, όπως την περιγράφετε, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας 74.000 αιτούντες άσυλο, με τα προβλήματα που, φυσικά, πολλές φορές, μπορεί να δημιουργηθούν. Είναι σημαντικό, στις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν και οι οποίες θα έχουν ενσωματωμένη και την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, θα μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προστασία της υγείας, κατ’ αρχήν των ίδιων των διαμενόντων, που είναι μια σημαντική υποχρέωση της χώρας μας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Με το δεδομένο ότι πιθανότατα θα δούμε τους δύο στόλους ξανά στο Αιγαίο, θα ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός στο ΝΑΤΟ; Θα υπάρξει κάποια επικοινωνία, αυτή η 24ωρη ανοιχτή γραμμή, η οποία είχαμε ακούσει ότι έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα το δούμε. Μακάρι να μην χρειαστεί.

 

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πριν από λίγο εξέδωσε μια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει τις δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη, το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι ενώ ήταν έτοιμη τότε η Κυβέρνηση -ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη σύνθεση με τη ΔΗΜΑΡ μαζί- να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τη Χρυσή Αυγή, δόθηκε σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου, τότε, να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Θέλετε να το σχολιάσετε, επειδή έχει βγει ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι σ’ αυτό που είπε ο κ. Ρουπακιώτης. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι όλοι ξέρουν ότι επί ημερών Αντώνη Σαμαρά παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, η Χρυσή Αυγή και όλοι όσοι εμπλέκονται -όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο- σ’ αυτή την εγκληματική οργάνωση. Και πάλι, με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη φτάσαμε στη καταδίκη τους.

 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και φοράμε τη μάσκα μας για να μένουμε ασφαλείς.

 

 *Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το μεταναστευτικό στον εξής κόμβο:

https://wetransfer.com/downloads/09896d3790bc88500c35136247067b3420201012091644/f03e4459919a403513d56562ce88f68d20201012091712/8c8420

 

**Video από  drone που δείχνει την χθεσινή εικόνα της δομής στο Καρά Τεπέ μετά την επέμβαση καθαρισμού του χώρου που είχε πλημμυρίσει και την αποκατάσταση των ζημιών σε σκηνές στον εξής κόμβο: https://we.tl/t-wEyN6WuCDY

 

Δημοφιλέστερα

To Top