ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέτσας για κορονοϊό: Έχουμε φτάσει τα 20.000 τεστ την ημέρα-“Καμπανάκι” για Θεσσαλονίκη

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ANT1:

Υπάρχει μία χαλάρωση στις νεότερες ηλικίες. Πέφτει ξανά ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων αυτό το διάστημα, κάτι το οποίο δεν δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς είναι ηπιότερα τα συμπτώματα στους νέους, αλλά δημιουργεί μία εστία διασποράς. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εφησυχασμό, ο οποίος αφορά κυρίως τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης, καφετέριες, μπαρ, καθώς και εκδηλώσεις.

Τα τεστ γίνονται στοχευμένα και με βάση τη στρατηγική που αναπτύσσουν οι ειδικοί. Έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τον αριθμό των τεστ, έχουμε φτάσει περίπου 20.000 την ημέρα και θα φτάσουμε μέχρι τις 25-26 χιλιάδες τεστ ημερησίως. Αυτή είναι η στρατηγική που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Τα rapid tests βοηθούν πολύ, καθώς γίνονται εκεί όπου έχουμε εστίες διασποράς ή εκεί που θέλουμε να δούμε, εάν υπάρχει διασπορά και δεν φαίνεται, όπως στα μέσα μεταφοράς.

ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ-ΕΝΔΕΧΩΜΕΝΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρέπει να επισημάνω -και είναι πολύ σημαντικό για τις επόμενες ημέρες- για τη Θεσσαλονίκη, ότι ενδεχομένως, καθώς η διασπορά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, να αλλάξει κατηγορία κινδύνου και να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Τα προγνωστικά μοντέλα που έχουν οι επιστήμονές μας, δείχνουν από νωρίς τι πρόκειται να γίνει. Και γι’ αυτό χτυπάμε έγκαιρα την καμπάνα του κινδύνου και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας εκεί, να λάβουν τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται.
Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα, αρκεί να τηρούμε τα υφιστάμενα. Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές, υπάρχει καταστρατήγηση. Ξέρουμε από καταγγελίες ότι υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν και μετά τις 12:00 το βράδυ, παρανόμως. Για παράδειγμα στην Αττική, υπάρχουν καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, όσον αφορά τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε αυτά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι συμβαίνει παντού στον κόσμο. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. υπάρχει πολύ μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, χάρη στη συμμόρφωση που υπάρχει. Εάν δεν υπήρχε αυτή η συμμόρφωση από τους συμπολίτες μας, στα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία, δεν θα ήμασταν εδώ.

“Το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αν παραμείνουμε σ’ αυτά τα επίπεδα που είμαστε σήμερα”

Ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας για να μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο κύμα. Στις αρχές του Σεπτέμβρη μιλήσαμε για την πίεση που μπορεί να υπάρξει στην Αττική, στις Μ.Ε.Θ.. Λέγαμε ότι δύο στις τρεις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για Covid είναι κατειλημμένες. Τώρα, είναι κάτω από το 50%. Και αυτό γιατί προσθέτουμε συνεχώς κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τελευταίες αυτές που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Είχαμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε ένα επίπεδο πολύ υψηλό, της τάξης των 350-400 κρουσμάτων για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπήρχαν αρκετοί συμπολίτες μας, δυστυχώς, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι. Αν παραμείνουμε, λοιπόν, σ’ αυτά τα επίπεδα που είμαστε σήμερα, το Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Η προετοιμασία έγινε: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.

ΤΑ ΡΑΠΙΝΤ ΤΕΣΤ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Υπάρχουν παραγγελίες rapid tests που είναι σε εξέλιξη. Σίγουρα, δεν φτάνουν για όλο τον πληθυσμό. Είναι κατανοητό αυτό. Γι’ αυτό μιλάμε για στοχευμένα τεστ. Υπάρχει διαθεσιμότητα και θα ξεδιπλώνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε στην φάση οριστικοποίησης μιας στρατηγικής, που περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες rapid tests την ημέρα. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή στις 26.000 τεστ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών μοριακών και των τεστ αντιγόνου. Όμως: Τεστ με τεστ έχει διαφορά. Και γι’ αυτό καλούμε όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στα τεστ που αγοράζουν από το διαδίκτυο, για παράδειγμα. Αυτά που έχει πάρει η Κυβέρνηση έχουν αξιοπιστία κοντά στο 100%.

“Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι -όπως ήταν και το Πάσχα- αλλιώς”

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι -όπως ήταν και το Πάσχα- αλλιώς σε σχέση με τα περσινά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Προχωρούν καλά οι έρευνες για τα εμβόλια, και τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από το επίπεδο που θα αρχίσει να αποδίδει ο εμβολιασμός Σημασία έχει να μπορέσουμε να είμαστε με ανοιχτή την οικονομία και ανοιχτή την κοινωνία”.

Πέτσας για κορονοϊό: Έχουμε φτάσει τα 20.000 τεστ την ημέρα-“Καμπανάκι” για Θεσσαλονίκη
To Top