Το δικό μου Σχολείο

Ο Πέτρος Ντόκος του Provocateur.gr στην Καλαμάτα καλεσμένος του “Κέντρου Ξένων Γλωσσών Π. Γιαννακέας”

Eίναι λίγο μετά τις δέκα το βράδυ. Ανοίγω τα email μου, για να δω στην κορυφή των εισερχόμενων το όνομα “Πέτρος Ντόκος“, ο οποίος είναι δημιουργός του concept “Provocateur.gr“, του ταχύτερα αναπτυσσόμενου νεανικού μέσου στο χώρο των media.
Ξεκινώ να διαβάζω το κείμενο, που μου έχει στείλει για την επικείμενη ομιλία του. “Σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα, ο ανταγωνισμός γεννάται με προσωπικά κριτήρια και η αξιολόγηση περνά σε υποκειμενικό επίπεδο. Γιατί επιμένουμε να ορίζουμε την επιτυχία με βάση τα πτυχία; Είναι η σχολική ή η μετέπειτα -κοινή για όλους- ακαδημαϊκή αξιολόγηση το κλειδί για αυτήν;”
“Μμμ…”, σκέφτομαι. “Φαίνεται ενδιαφέρον!”
Τo email συνεχίζεται:
“Πώς ορίζεται ένας κόσμος με ευτυχείς ανθρώπους που ζουν και εξελίσσονται από τα χαρίσματά τους, ενώ ξεχνούν το χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπούν; Μια βιωματική ξενάγηση σε όλα αυτά που πραγματικά γοητεύουν το ανθρώπινο μυαλό, από το γενεσιουργό στάδιο στην εφηβεία ως την ενηλικίωση και την διαμόρφωση αυτόνομων προσωπικοτήτων.
Γνωρίζουμε το παιδί μας, ζούμε τη γνώση, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να χαράξει το δικό του δρόμο στη ζωή.”
Μετά από 4-5 αναγνώσεις, και χωρίς να έχω βρει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, του στέλνω μήνυμα.
“Πέτρο, με ποιούς τρόπους μπορούν οι γονείς να στηρίξουν τα παιδιά τους, ώστε να χαράξουν το δικό τους δρόμο στη ζωή;”
“Μαθαίνουμε να ζούμε σε έναν ανταλλακτικό κόσμο, που περιβάλλεται από κανόνες”, μου απαντά και συνεχίζει: “Ξεχνάμε πως τα παιδιά γεννιούνται με φαντασία ελεύθερη, για να γνωρίσουν και αυτά που «δεν πρέπει να κάνουν», ενσωματώνοντας τους κανόνες για να τους αλλάξουν. Όχι να τους υπακούσουν.
Ζώντας σ´ έναν κόσμο που νομοτελειακά αλλάζει από την ιστορία του, θα πρέπει και εμείς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επέμβουν και εκείνα στην αλλαγή.
Από τις επιλογές και τον χαρακτήρα που χτίζουν, τα βιώματα που αποκτούν. Όταν ενα παιδί ξεχνάει τον χρόνο εκεί που δείχνει ταλέντα, θα πρέπει να συνεχίσει να τον ξεχνάει.
Κι ας κάνει λάθη.
Και εμείς άλλωστε από αυτά μαθαμε, μαθαίνουμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε τη ζωή. Ποτέ δε θα την ξέρουμε, για να ακολουθήσουν τυφλά, το δρόμο που χαράξαμε εμείς.”
Θέλω να τον ρωτήσω ακόμη πολλά, όμως η ώρα είναι περασμένη.
Εξάλλου η ομιλία του είναι πολύ κοντά.
Ο Πέτρος Ντόκος έρχεται στην Καλαμάτα μετά από την πρόσκληση του “Κέντρου Ξένων Γλωσσών Παναγιώτης Γιαννακέας”.
Τηλεφωνώ στον κύριο Γιαννακέα για να μου πει λεπτομέρειες:

“Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 2 Μαΐου, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 20:00 η ώρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.”

Τον ρωτώ εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις στο μέλλον, για να πάρω με έκπληξη την απάντηση: “Στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί σύντομα Οpen Class Week. Από τη Δευτέρα 7/5 έως και την Παρασκευή 11/5 οι τάξεις του σχολείου μας θα είναι ανοιχτές για τους γονείς των μαθητών μας καθώς και για άλλους γονείς, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη μεθοδολογία του σχολείου μας. Θα μπορούν να έρθουν την ώρα που έχει μάθημα το παιδί τους, να συμμετέχουν στην εμπειρία μας μέσα στην τάξη και να δουν από πρώτο χέρι πόσο όμορφα περνάμε μαθαίνοντας Αγγλικά και Γερμανικά. Όσοι γονείς δεν έχουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας, μπορούν να ενημερωθούν από τη γραμματεία στο 27210-94390 καθημερινά 16:00-20:00.”

Λήδα Κ. Χριστοπούλου

Ο Πέτρος Ντόκος του Provocateur.gr στην Καλαμάτα καλεσμένος του “Κέντρου Ξένων Γλωσσών Π. Γιαννακέας”
To Top