ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι “κόφτες” που μείωσαν το επίδομα

Το ενδεχόμενο να του γυρίσει «μπούμερανγκ» η καταβολή του συνόλου του επιδόματος θέρμανσης μέσα στο 2019 επιχειρεί να αποκλείσει το υπουργείο οικονομικών με τον κ. Σταϊκούρα να προαναγγέλλει από χθες «δεύτερη δόση» για τις αρχές του 2020.

Ο πρώτος μεγάλος φόβος είναι να υπάρξουν δικαιούχοι ειδικά σε ορεινούς δήμους με ψυχρό κλίμα που δεν θα πάρουν επίδομα θέρμανσης λόγω της μικρής προθεσμίας που δίνεται για την υποβολή των αιτήσεων. Η παράταση της καταβολής του επιδόματος θέλει να συμπεριλάβει και όσους θα κάνουν την αίτησή τους μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι οι οποίοι κατοικούν στις ζώνες Β και Γ και επειδή καιρός – με εξαίρεση τα ξεσπάσματα του – θεωρείται καλός, περιμένουν να πάρουν πετρέλαιο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ρισκάροντας να χάσουν το επίδομα.

Η συμφόρηση που θα προκληθεί μπορεί να οδηγήσει κάποιους να παραλάβουν το πετρέλαιο τους και να κάνουν την αίτησή τους εκπρόθεσμα.

Οι ορεινοί και μη ορεινοί δήμοι

Επίσης, θέλουν να θεραπεύσουν προβλήματα με μη ορεινούς δήμους κυρίως της βόρειας Ελλάδας οι οποίοι επιδοτήθηκαν ως ορεινοί (δηλαδή ότι είναι σε υψόμετρο από 600 έως 800 μέτρα με κλίση εδάφους 16%) για το χειμώνα 2018 – 2019 και τώρα διαμαρτύρονται ότι τα ποσά του επιδόματος, ενώ θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερα είναι μικρότερα. Και αυτοί αναμένεται ότι θα ικανοποιηθούν με κάποια καθυστέρηση. Θα πάρουν δηλαδή ως το τέλος του χρόνου το επίδομα που προέκυψε από το υπολογισμό και στις αρχές του επόμενου χρόνου ένα επιπλέον ποσό για να μην υπολείπεται το επίδομα από το περσινό.

Οι κρυφοί κόφτες

Ακόμη και αν κάποιος πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, υπάρχουν “κρυφοί κόφτες”, οι οποίοι αποκλείουν από επίδομα θέρμανσης όσους:

κατείχαν το 2018 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, -όπως οι περισσότεροι πολύτεκνοι – σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

είναι κατά τη διάρκεια του 2019 «φιλοξενούμενοι» κάτι που προκύπτει από την δήλωση του νοικοκυριού που τους φιλοξενούσε

διέθεταν το 2018 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα. Ακόμη και αν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού ( πχ 1600 κε ) και έχει παραδώσει την πινακίδα του και χρησιμοποιεί ένα μικρότερο, αποκλείεται από την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης

Οι αποκλεισμένοι

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά, τα πολλά χρόνια, που έχει καθιερωθεί το επίδομα θέρμανσης, δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του καθώς θα έπρεπε να ονομάζεται επίδομα πετρελαίου.

Τούτο διότι για να ονομαστεί επίδομα θέρμανσης θα έπρεπε να καλύπτει και όσους έχουν επιλέξει ως φθηνότερη εναλλακτική την θέρμανση το φυσικό αέριο ή ακόμη το ξύλο και τα υποπροϊόντα του.

Επίσης το περίφημο επίδομα αγνοεί όσους θερμαίνονται μέσω του ηλεκτρικού ή με υγραέριο. Ο αποκλεισμός αυτός όμως δεν αναμένεται να αρθεί όσο υπάρχει και δίνεται το “επίδομα θέρμανσης”

 

πηγή:News247.gr

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι “κόφτες” που μείωσαν το επίδομα
To Top