Υγεία

Πετράκος: “Να αποσυνδεθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διοικητικά και οικονομικά από της Καλαμάτας”

Τη συγκρότηση μιας Συντονιστικής Επιτροπής με επικεφαλής τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και τον Μητροπολίτη Τριφυλίας Ολυμπίας Χρυσόστομο προτείνει ο  επικεφαλής της παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, Θανάσης Πετράκος, προκειμένου να μεταβούν στο Υπουργείο Υγείας και να απαιτήσουν γραπτές δεσμεύσεις από τον Υπουργό για άμεση στελέχωση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

Προτείνει ακόμα ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Κυπαρισσίας για κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με στόχο να ακουστεί η φωνή τους και άμεσα να δρομολογηθούν προσλήψεις για το Νοσοκομείο. Ταυτόχρονα ζητά την αποδέσμευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας από αυτό της Καλαμάτας, προκειμένου να λειτουργεί αυτόνομα τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του  Θανάση Πετράκου, στην ημερίδα που έγινε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Κυπαρισσία για το Νοσοκομείο.

“Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Σωματείου των εργαζομένων του
Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας ώστε να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σταθερά στο πλευρό και της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων για τη στελέχωση και αναβάθμιση του νοσοκομείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είμαστε η μόνη περιφερειακή παράταξη που είχε αναδείξει και προεκλογικά το θέμα.

Τα στοιχεία που παρουσίασε και η κα Στρατικοπούλου και ο κος
Κωνσταντόπουλος αλλά και η παρουσία του Δημάρχου Ζαχάρως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη όχι μόνο να μην κλείσει το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας αλλά και να αναβαθμιστεί διότι πέραν των άλλων το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν είναι το δεύτερο νοσοκομείο του νομού Μεσσηνίας, αλλά είναι διανομαρχιακό νοσοκομείο Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Συνεπώς, με αυτή τη λογική πρέπει να απευθυνθούμε στη
νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Επειδή όμως, οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν έως το 2060 πράγμα που σημαίνει πως προηγούνται για τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους από τα χρήματα για την υγεία του λαού, δεν πρέπει να αρκεστούμε σε προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά να απαιτήσουμε γραπτές και έμπρακτες δεσμεύσεις.

Καθότι και η έκθεση του κ. Λιαρόπουλου το 2011 αλλά
και οι δηλώσεις το 2013 του τότε υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη εξακολουθούν να ισχύουν και δεν έχουν ανακληθεί, οι οποίες μιλούν για υποβάθμιση και κλείσιμο του νοσοκομείου. Επιπλέον η υπουργική θητεία και του κ. Πολάκη
επιβεβαιώνει ότι κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση της συνεχούς υποβάθμισης με πιο χαρακτηριστικά γεγονότα τη μείωση του ιατρικού προσωπικού αλλά και τις μετακινήσεις ιατρών που κάλυπταν σημαντικούς τομείς.

Συνεπώς, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά και να απαιτήσουν: α) την άμεση ανάκληση όλων των μετακινήσεων και αποσπάσεων του ιατρικού προσωπικού, β) τη στελέχωση του Τ.Ε.Π. με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς για να αντιμετωπίζονται άμεσα και σωστά τα οξέα και επείγοντα περιστατικά, γ) την πλήρη κάλυψη του νοσοκομείου από το ΕΚΑΒ, δ) την πλήρη στελέχωση όλων των βασικών τμημάτων (χειρουργικού, αναισθησιολογικού, παθολογικού, καρδιολογικού, μαιευτικού, παιδιατρικού, ακτινολογικού και μικροβιολογικού), συνεπώς να απαιτήσουμε την άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού , ε) πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, επειδή όπως τόνισα το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν είναι το δεύτερο νοσοκομείο της Μεσσηνίας αλλά εξυπηρετεί τμήματα δύο νομών (Μεσσηνίας και Ηλείας) πρέπει να απαιτήσουμε την αποσύνδεσή του διοικητικά και οικονομικά από
το νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Συνεπώς απαιτείται αγώνας ενωτικός και μαζικός. Γι’ αυτό το λόγο
προτείνουμε:
Τη συγκρότηση ευρείας συντονιστικής επιτροπής απ’ όλους τους φορείς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες των τέως επαρχιών Τριφυλίας και Ολυμπίας με επικεφαλής τους Δημάρχους και τον Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο, η οποία:

1) να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απαιτώντας γραπτές δεσμεύσεις και

2) να διοργανώσει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία της
Κυπαρισσίας απαιτώντας την άμεση στελέχωση, αναβάθμιση και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου.

 

Πετράκος: “Να αποσυνδεθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διοικητικά και οικονομικά από της Καλαμάτας”
To Top