Yποδομές

Mε πέτρα από την Ιερουσαλήμ ως θεμέλιο λίθο εγκαινιάστηκε το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Καλαμάτας

Επίσκεψη Εκπροσώπων των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας
Επίβλεψη του έργου, το οποίο ήδη είναι μπροστά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, από εντεταλμένους εκπροσώπους, με τη συνοδεία σύσσωμης της ομάδας της Elbit Systems

Τελετή στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νεοσύστατου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας (120 ΠΕΑ), σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας επισκέφτηκαν και επέβλεψαν Εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ, συνοδεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Elbit Systems, όπου δήλωσαν την ικανοποίησή τους, καθώς το έργο έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό προγραμματισμό και εξελίσσεται με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

12000image00020

12000image00033

12000image00036

12000image00045

120-DSC-0504

120-DSC-0506

120-DSC-0508

120-DSC-0509

Στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, κ. Yair Kulas, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις. Το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτικών εκπροσώπων των δύο κρατών και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

120-DSC-0551

120-DSC-0556

120-DSC-0560

120-DSC-0563

120-DSC-0564

120-DSC-0565

120-DSC-0567

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση σηματοδότησε την «απογείωση» της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων, με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης ξεκινήσει, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

120-DSC-0523

120-DSC-0525

120-DSC-0542

120-DSC-0543

120-DSC-0548

120-DSC-0550

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της τιμητικής πλακέτας με συμβολική επιγραφή στα Ελληνικά, τα Εβραϊκά και τα Αγγλικά, όπου αναγράφει: «Ως θεμέλιος λίθος για το ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, η πέτρα αυτή από την Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ». Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων είδαν από κοντά τον λειτουργικό στόλο των εκπαιδευτικών Τ-6, ο οποίος πλέον έχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα, με τα οποία πραγματοποιούνται καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

120-DSC-0512

120-DSC-0516

120-DSC-0518

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

lbit-Systems-1

1: Μπεζχαλέλ Μάχλις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Elbit Systems
lbit-Systems-2

Από αριστερά προς δεξιά: o Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, Διοικητής της Διοίκησης
Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, o Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ
Κουλάς, Eπικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), Μπεζχαλέλ
Μάχλις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Elbit Systems
lbit-Systems-3

Από αριστερά προς δεξιά: o Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς, Eπικεφαλής της Διεύθυνσης
Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), o Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, Διοικητής της
Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ο Υπουργός Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκάντζ, δήλωσε: «Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων είναι ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων - ένας δεσμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους. Με χαρά μίλησα σήμερα με τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αποτελεί επίσης απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Elbit Systems, το Υπουργείο Άμυνας και το IDF για τον ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel – Butzi – Machlis), ανέφερε: «Αποτελεί τιμή για εμάς ο ρόλος μας στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι' αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντάς του δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και πάλι στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου».

DSC 0078 Medium

Βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η Elbit Systems -μεταξύ άλλων- θα προμηθεύσει το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων της Καλαμάτας με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M346. Επίσης, θα παρέχει ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους  καθώς και σύστημα εντολών και ελέγχου που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν οι: Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σμήναρχος Νικόλαος Τσιβουράκης (Διοικητής της 120 ΠΕΑ Καλαμάτας), Άντι Ραβίβ (VP Ακαδημίες Πιλότων Elbit Systems), Μπεζχαλέλ Μάχλις (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Elbit Systems), Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Eπικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας),  Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς (Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας) και οι Βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Ανδρέας Νικολακόπουλος. Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης, Σαράντος Μαρινάκης και Αναστάσιος Σκοπετέας.

To Top