ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Persona non grata” για τους δικηγόρους o Xατζηδάκης-Διαμαρτυρία με 16.618 υπογραφές δικηγόρων

“Βαθιά κοινωνικά ανάλγητο μέτρο” η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λένε οι δικηγόροι-Αρνήθηκε να τους δεχτεί ο Υπουργός Εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έξω από το Υπουργείο Εργασίας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για την Κυβερνητική αδιαφορία στην οικονομική στήριξη του κλάδου και στην επίλυση των προβλημάτων του.

Στη συγκέντρωση, πέραν των Προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι : Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων, Αθανάσιος Δεβλιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου Νίκου Γιάννη.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός στην ομιλία του επισήμανε: “Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023 επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους τους δικηγόρους, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική θέση του κλάδου τους. Η αύξηση των εισφορών είναι ένα βαθιά κοινωνικά ανάλγητο μέτρο που θέτει τους δικηγόρους, ιδίως τους νέους και πλέον αδύναμους, υπό διωγμό.

Την ίδια στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων (μη θέσπιση ενιαίου κανονισμού παροχών, μη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμισθες μαχόμενες δικηγόρους, μη καταβολή πιστωτικών υπολοίπων της παράλληλης απασχόλησης κλπ.) Βεβαίως, τα ασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι αποκομμένα από το σύνολο των οικονομικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, για τα οποία η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά: την κατάργηση, άλλως μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, απαλλαγή των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας κλπ.

 

“Ο Υπουργός, δυστυχώς, από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ως φαίνεται, ακούει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών”

Ο Υπουργός, μετά την παντελώς αδικαιολόγητη άρνησή του επί ένα μήνα τώρα αλλά ακόμα και σήμερα να δεχθεί τους εκπροσώπους της Ολομέλειας αποτελεί πλέον persona non grata για τους δικηγόρους. Επιδεικνύει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά και μάλιστα προς τους συναδέλφους του. Δεν έχει θέση ανάμεσά μας».

Στη συνέχεια, λόγω της άρνησης του Υπουργού να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου, θυροκολλήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας Ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές 16.618 δικηγόρων της Χώρας. Ο αγώνας συνεχίζεται!”

Η ομιλία του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρη Βερβεσού

“Το δικηγορικό σώμα δίνει με τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ηχηρή, μαζική, διεκδικητική απάντηση στην αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών που προωθεί η Κυβέρνηση από το νέο έτος. 

Χαίρομαι γιατί την απάντηση αυτή τη δίνουμε οι δικηγόροι της χώρας, όλοι μαζί, ενωμένοι. Είναι μαζί μας όχι μόνον οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και οι πάνω από 16.000 δικηγόροι από όλη τη χώρα που υπογράφουν ηλεκτρονικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του σώματος, το οποίο θα επιδοθεί στον Υπουργό και στον Πρωθυπουργό. Ένα ψήφισμα – κραυγή αγωνίας απέναντι στη διαχρονικά εχθρική στάση της Κυβέρνησης -τόσο της τωρινής, όσο και των προηγούμενων-, που έχουν επιλέξει να αφήσουν τους δικηγόρους στο περιθώριο των κρατικών πολιτικών στήριξης.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους μας, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική θέση του κλάδου, που για τους πιο αδύναμους φτάνει στο όριο κινδύνου βιοπορισμού. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας: το 2020 έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις σε σύγκριση με το 2019, το 2021 έγιναν 100.000 λιγότερες, ενώ η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ούτε το 2022. 

 

“Η αύξηση των εισφορών, είναι ένα βαθιά κοινωνικά ανάλγητο μέτρο που θέτει τους δικηγόρους, ιδίως τους πλέον αδύναμους, υπό διωγμό”

Η άποψη της κυβέρνησης ότι ένας επιστήμονας καταβάλλει δήθεν λιγότερα από ένα ανειδίκευτο μισθωτό, καταρρέει από την απλή σύγκριση μεταξύ της εισφοράς εργαζομένου (που παρακρατείται από το μισθό του) και εκείνης του δικηγόρου: 

Ο ανειδίκευτος μισθωτός οφείλει συνολικά μηνιαίως 98,25€, ενώ ο δικηγόρος (στην 1η Α.Κ.) 285€ και με την αύξηση 10% από 1.1.2023 309,50€! 

Εξάλλου, η πλειοψηφία των δικηγόρων έχει ενεργές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η μηνιαία επιβάρυνση να ξεπερνά πολύ συχνά τα 500 ευρώ.

Το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η αύξηση των εισφορών οδηγεί στην αύξηση των συντάξεων δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αφού η όποια αύξηση αφορά στην εθνική σύνταξη και δεν επηρεάζει την ανταποδοτική.

Την ίδια στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους:

“Μετά από 6 χρόνια δεν έχει ακόμη θεσπιστεί (επικαιροποιημένος) ενιαίος κανονισμός παροχών, με αποτέλεσμα να στερούμαστε παροχές σε είδος και χρήμα”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα

επιδόματα μητρότητας

  • Αυτοαπασχόλουμενη μητέρα λαμβάνει 800 ευρώ (4 μηνών Χ 200 ευρώ), ενώ μισθωτή ασφαλισμένη λαμβάνει κατ’ελάχιστον 4 Χ 713 = 2.852 ευρώ.
  • Έμμισθη δικηγόρος, δεν δικαιούται της 9μηνης επιδοτούμενης αδείας του ΟΑΕΔ, καίτοι καταβάλλει αναλογικές εισφορές επί της αντιμισθίας. 
  • Ομοίως, ουδείς έμμισθος δικαιούται επιδότηση σε περίπτωση ασθένειας.
 • Ενώ είμαστε η μοναδική κατηγορία ασφαλισμένων που καταβάλλει προκαταβολικά, μέσω γραμματίων, τις ασφαλιστικές εισφορές, καθυστερεί επί μήνες η επιστροφή πιστωτικών υπολοίπων. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα τα πιστωτικά υπόλοιπα της παράλληλης απασχόλησης (έμμισθοι, μπλοκάκια, κλπ.) του 2021 δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.
 • Στον αντίποδα, ο επιλήσμων περί την εκπλήρωση των δικών του υποχρεώσεων, e-ΕΦΚΑ βεβαιώνει τις εισφορές αμέσως μετά πάροδο μηνός από τη λήξη της προθεσμίας, χωρίς την εκ του νόμου προβλεπομένη προηγούμενη ακρόαση του ασφαλισμένου και διαβιβάζει το χρέος στο ΚΕΑΟ, με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες (μέτρα εκτέλεσης, στέρηση παροχών, απώλεια ρυθμίσεων κλπ.).
 • Μέχρι σήμερα το Υπουργείο αρνείται παρά τις επανειλημμένες μας οχλήσεις να παράσχει λογοδοσία για την τύχη των αποθεματικών του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για την μη επαναρτίωση μέχρι σήμερα  του Λογαριασμού η Ολομέλεια αποφάσισε την κατάθεση αναφοράς στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί ποινικά η τύχη των ποσών που έχουν καταβάλει οι δικηγόροι για το σκοπό αυτό. 
 • Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις συντάξεις πείνας. Η αύξηση των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

Βεβαίως, το ασφαλιστικό δεν είναι αποκομμένο από το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, απέναντι στα οποία η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά. Αναφέρομαι ιδίως: 

 1. Την κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες.
 2. Την επέκταση της απαλλαγής των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, που αποτελεί την μόνη μνηνομιακή υποχρέωση που δεν έχει εκπληρώσει η Κυβέρνηση.

3 Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 1. Την επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, για την οποία η χτεσινή Ολομέλεια επιβεβαίωσε την απόφαση περί αποχής από τις σχετικές υποθέσεις, μέχρι να σταματήσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός και να δοθούν πραγματικές λύσεις.
 2. Στη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου. Ο προηγούμενος νομικός έλεγχος εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, που καθίσταται περισσότερο αναγκαίος σε μια περίοδο πληθωριστικής πίεσης και οικονομικής αβεβαιότητας, αποτρέπει μελλοντικές αντιδικίες και συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

 

Σε παρόμοιες κρίσιμες για τον κλάδο στιγμές , θυμάμαι πάντα την προτροπή του μεγάλου μας ποιητή, Κώστα Βάρναλη: 

 

Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς

χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς!

 

Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι αυτός της ευθύνης, του αυτοσεβασμού και της αλληλεγγύης. 

 

Δεν σταματώ να διατρανώνω την πεποίθησή μου, ότι  μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν. 

 

Κάποτε λοιδωρηθήκαμε για το ούτω αποκαλούμενο «κίνημα της γραβάτας». Στο τέλος νικήσαμε. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, πιστεύω στη δύναμή μας· πιστεύω σε όλους εμάς!  

Στον εαυτό μου αλλά και σε όλους εσάς έχω δώσει μια υπόσχεση, ότι θα αντιμετωπίζουμε  τις προκλήσεις με ομοψυχία, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Αυτή την κληρονομιά παραλάβαμε και έτσι οφείλουμε να πορευτούμε. Μόνο έτσι άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι νικάμε. 

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά πάνω απ’ όλα στις γενιές που έρχονται”.

 

“Persona non grata” για τους δικηγόρους o Xατζηδάκης-Διαμαρτυρία με 16.618 υπογραφές δικηγόρων
To Top