ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε κόλπα των επιχειρήσεων με τα POS

Ελιγμούς στο όριο του νόμου κάνουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν τις εισπράξεις τους μέσω των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS και να συνεχίσουν να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των ακαθάριστων εσόδων τους με μετρητά.

Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευής POS, η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται ουσιαστικά σε φάση προσαρμογής με πολλούς να επιλέγουν εισπράξεις με μετρητά ακόμη και στις περιπτώσεις που ο πελάτης βγάζει την πλαστική κάρτα από το πορτοφόλι του προκειμένου να πληρώσει.

Η προτίμηση στα μετρητά εξηγείται εύκολα, λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι η απόκρυψη εσόδων μέσω της μη έκδοσης απόδειξης, αφού οι συναλλαγές με μετρητά δεν ανιχνεύονται σε αντίθεση με τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα που καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα τα μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αγορά προμηθειών χωρίς να εκδοθούν τα απαιτούμενα τιμολόγια, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν φθηνότερα αφού γλιτώνουν τουλάχιστον τον ΦΠΑ.

Για να εισπράττουν μετρητά και αποκρύπτουν έσοδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι καταναλωτές στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι:

H επίκληση βλάβης του POS. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που όταν ζητούν να πληρώσουν με κάρτα ακούνε τον υπάλληλο της επιχείρησης να τους ενημερώνει ότι η συσκευή έχει βλάβη ή ότι “υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο” και δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές μέσω POS.

H παραγγελία του POS που ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί. Πολλές επιχειρήσεις δικαιολογούνται στους πελάτες τους υποστηρίζοντας ότι έχουν παραγγείλει τη συσκευή POS αλλά ακόμη δεν την έχουν παραλάβει “επειδή υπάρχει έλλειψη”.

H αλλαγή POS καθώς “δεν ήμαστε ευχαριστημένοι από το πρώτο που εγκαταστήσαμε και έχουμε παραγγείλει άλλο”.

H μη έκδοση απόδειξης παρά το γεγονός ότι ο πελάτης πληρώνει με πλαστικό χρήμα. Πρόκειται για περιπτώσεις που η μικρομεσαία επιχείρηση ρισκάρει να εντοπισθεί για μη έκδοση απόδειξης. Ωστόσο, ο εντοπισμός της δεν είναι ακόμη πολύ εύκολος καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονική υποδομή που διασταυρώνει την έκδοση αποδείξεων με τις χρεώσεις στα POS.

H παροχή έκπτωσης στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής δεχτεί να πληρώσει με μετρητά. Σε αυτήν την περίπτωση ουσιαστικά ο επιχειρηματίας δεν χρεώνει μέρος ή το σύνολο του ΦΠΑ στον καταναλωτή και γλιτώνει το φόρο εισοδήματος για τα έσοδα που εισπράττει με μετρητά και δεν εκδίδει αποδείξεις.

Εντατικοί έλεγχοι για την εγκατάσταση POS στην αγορά αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι για την εφαρμογή των POS

Στο μεταξύ αυστηροποιείται η διαδικασία των ελέγχων για την υποχρεωτική εφαρμογή των ΡΟS για όλα τα επαγγέλματα των οποίων η σχετική προθεσμία προμήθειας και λειτουργίας των μηχανημάτων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με κάρτες έληξε στο τέλους του Ιουλίου.

Σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, προβλέπεται ότι οι υπόχρεοι για να μην επιβαρυνθούν από το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως τα ειδικά μηχανήματα θα πρέπει να αποδείξουν εντός τριάντα ημερών από την υποβολή της καταγγελίας ή από την κοινοποίηση ελέγχου ότι πράγματι έχουν θέσει σε εφαρμογή και χρησιμοποιούν τα POS για τις συναλλαγές των φορολογούμενων.

Η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όριζε ότι για την αποφυγή του προστίμου προϋπόθεση ήταν η κατάθεση του πιστοποιητικού της παραγγελίας για την προμήθεια του POS από την τράπεζα.

Πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κάνει πιο αυστηρές τις διατάξεις και να επιταχύνει την συμμόρφωση όλων των υπόχρεων επαγγελματιών στο νέο καθεστώς των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα σε μία προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Πέντε κόλπα των επιχειρήσεων με τα POS
To Top