Επί Σκηνής

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Όλο το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας έχει αρχίσει ήδη τις θεατρικές της δραστηριότητες από το τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Αναλυτικά έχει προγραμματίσει τις παρακάτω θεατρικές δράσεις:

1. Έχει ξεκινήσει πρόβες για 2 θεατρικές παραστάσεις με τη εφηβική ομάδα.
Α΄. Μία παράσταση για παιδιά (2-7 Ιανουαρίου 2018) με το έργο του Charles Way, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου «Τα Μάγια του Χειμώνα». Είναι μία παράσταση γεμάτη αστείρευτο χιούμορ, μουσική και τραγούδια, που διηγείται την ιστορία ενός ξωτικού που με τις σκανταλιές του και τα μαγικά του κόλπα πείθει όλους τους ανθρώπους μιας οικογένειας αλλά και τα ζώα της Φάρμας, να πλημυρίσουν αγάπη και τρυφερά αισθήματα και να γιορτάσουν με χαρά και ομοψυχία τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.


Β΄. Τη μεγάλη παράσταση του καλοκαιριού (αρχές Ιουλίου) με την κωμωδία του Αριστοφάνη «ΒΑΤΡΑΧΟΙ». Η μετάφραση είναι του Κώστα Σταματίου και η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη. Τη σκηνοθεσία και στις δυο παραστάσεις υπογράφει η Δέσποινα Δρεπανιά.

Γ΄. Με την υποστήριξη της Πειραματικής Σκηνής, επαναλαμβάνεται για 12 ακόμα παραστάσεις «Τα χα΄ί΄ρια μας εδώ», του Γ. Παπάζογλου. Είναι η ιστορία της Αγγέλας Παπάζογλου σε ένα σπαραχτικό μονόλογο από την Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη σε σκηνοθεσία Άγγελου Μπούρα. Από την Κυριακή 5/11, στις 9.30 στο «ρακομελάδικο» και για 12 Κυριακές.

Δ΄. Παράλληλα ετοιμάζεται ένα θεατρικό μονόπρακτο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Το μαγκάλι», μετά από πρόταση του ίδιου του συγγραφέα. Η υπόθεση αναφέρεται σε 5 ηλικιωμένες μοναχικές γυναίκες, χήρες, σε μια βραδινή τους συνάντηση, που συζητούν και κουτσομπολεύουν αναμασώντας αναμνήσεις από τους χαμένους τους συντρόφους, βγάζοντας στην επιφάνεια το βαθύ συντηρητισμό τους, τη θρησκοληψία τους,τις πολιτικές αντιπαραθέσεις τους με τα μικροσυμφέροντα που τις χαρακτηρίζουν, το άγχος της περασμένης ηλικίας τους και το χαμηλό πολιτιστικό τους επίπεδο. Όταν εμφανίζεται ένας νέος άντρας, δεν μπορούν να κρύψουν τη στέρηση ενός ερωτικού συντρόφου και παρασύρονται να δοκιμάσουν μικρές απολαύσεις που στερήθηκαν στα νεανικά τους χρόνια.
Μια τραγική σάτιρα των ανθρώπων της επαρχίας, που ζωντανεύει από μια παρέα ενηλίκων μελών του συλλόγου, με στόχο να αυτοσαρκαστούμε, να γελάσουμε και να περάσουμε όμορφα κάποιο βραδάκι στην αίθουσα του συλλόγου, όταν ετοιμασθεί.

Ε΄. Συνεχίζεται η παράσταση γιγαντόκουκλας «Η Πούλια και ο Αυγερινός» για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών κάθε μέρα στις 10.00 το πρωί κατόπιν συννενοήσεως.

ΣΤ΄. Ετοιμάζονται 2 παραστάσεις κουκλοθέατρου που θα ανέβουν από τις αρχές του καινούργιου χρόνου.
1ο. Η «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου με πρώτο έργο «Το Ταξίδι του Μελένιου». Θα γίνει αφιέρωμα στη συγγραφέα παρουσιάζοντας όλα τα έργα που ανήκουν στην Ντενεκεδούπολη.
2ο .Παράλληλα ,θα παρουσιαστεί από τις αρχές του νέου χρόνου, μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθέατρου που βασίζεται στο παραμύθι «Η Φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει», που έχει γράψει ο Σέργιος Σοφικίτης και έχει διασκευάσει για κουκλοθέατρο η Λέττα Πετρουλάκη. Είναι μια αστεία και γεμάτη μηνύματα ιστορία που διαδραματίζεται στο βυθό της θάλασσας, με ευφάνταστες κούκλες τα θαλάσσια πλάσματα και πρωταγωνίστρια μία χαρούμενη φάλαινα και άριστη μαγείρισσα, η οποία διαβάζοντας σε ένα ταξίδι της ένα περιοδικό μόδας , ανακαλύπτει ότι δεν μοιάζει καθόλου με τα κομψά μοντέλα που εικονίζονται στις φωτογραφίες. Ξεκινάει λοιπόν έναν μεγάλο αγώνα, για να καταπολεμήσει τη μελαγχολία που την πλημμυρίζει και να ανακαλύψει τον τρόπο που μπορεί κι εκείνη να γίνει κομψή… ή να δει κατάματα την αλήθεια και να αγαπήσει τον εαυτό της.
Και οι δυο παραστάσεις κουκλοθέατρου θα δίνονται τα πρωινά σε μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, από το Γενάρη.
2΄. Το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου θα γίνει από Δευτέρα 7 έως Κυριακή 13 Μάη 2018 σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στόχος μας είναι να είναι πιο πλούσιο σε συμμετοχές, παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά, ενήλικες και εκπαιδευτικούς.


3΄. Έχουν αρχίσει τα εργαστήρια για ενήλικες με θέμα: «κατασκευή γιγαντόκουκλας». Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο και αρχίζει το δεύτερο, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι γιγαντόκουκλες που θα κατασκευαστούν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.


Θα ακολουθήσουν κι άλλα εργαστήρια με διάφορες άλλες τεχνικές, όπως και σεμινάρια θεατρικής αγωγής για ενήλικες και εκπαιδευτικούς.

4΄. Τέλος έχουν αρχίσει τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 4 έως 12 χρόνων ως εξής: κάθε Παρασκευή απόγευμα 5.00-6.30 και 7.00-8.30 για Νήπια και Προνήπια και κάθε Σάββατο 10.00-12.00 για μαθητές Α΄, Β΄,Γ΄ τάξης Δημοτικού και 12.00-2.00 για μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721021653, 6977437279, 6971540945
facebook (letta petroulaki-sofikitou, peiramatiki skini kalamatas και στην ομάδα ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Όλο το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της
To Top